Yumurta, Altın Dönemini Yaşıyor

24.12.2007

Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2007 yılının ocak- kasım döneminde rekor artış gösteren yumurta ihracatı, Türkiye genelinde 58 milyon dolara, Ege Bölgesi’nde 22 milyon 922 bin dolara ulaştı. Türkiye için belirlenen 2007 yılsonu hedefi 60 milyon dolar.

Kuş gribinin olumsuz etkilerini üzerinden atan tavukçuluk ve yumurta sektörü Ege Bölgesi’nde büyük başarılara imza attı. 2006 yılının Ocak-Kasım döneminde Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 2 milyon 66 bin dolarlık yumurta ihraç edilmişken, verilen ihracat desteğinin bin adet yumurtada 6 dolardan 15 dolara çıkarılması sonucunda 2007 yılının aynı döneminde 22 milyon 922 bin dolarlık yumurta ihraç edildi.

Türkiye genelinde ihracat rakamı da 58 milyon 250 bin dolara ulaştı. Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, tavukçuluk sektörünün 2007 yılı için belirlediği 60 milyon doları aşacağını, 2008 yılı için 100 milyon dolarlık hedef koyduklarını söyledi. Yumurta sektörünün başarılı bir yılı geride bıraktığını vurgulayan Keskinoğlu, sektörde yüzlerin güldüğünü, ihracattaki bu rekor yükselişin sebebini ihraç edilen yumurtaların kalitesine ve doğru pazarlama stratejilerine bağladı. Keskinoğlu, etkin pazarlama atağının devam edeceğini vurguladı.

IRAK BAŞI ÇEKİYOR

Yumurta ihracatında 41 milyon 900 bin dolar ve yüzde 70’lik payla Irak en fazla ihracat yapılan ülke oldu. En fazla yumurta ihraç edilen ikinci ülke 4 milyon 377 bin dolarla Suriye olurken, Azerbaycan 3 milyon 607 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Özellikle Irak, Suriye ve Azerbaycan’a yapılan yumurta ihracatının ciddi artış gösterdiğini de işaret eden Keskinoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuş gribinin etkilerinin ortadan kalkması, komşu ülkelerden gelen yumurta talepleriyle yumurta ihracatına devlet tarafından sağlanan bin adet yumurta başına 15 dolarlık destekleme sonucunda yumurta ihracatı rekor seviyede artış gösterdi" dedi.

Kaynak: Milliyet