Erdal Aksoy'dan Petkim'e yatırım

10.12.2007
TURCAS, Özelleştirmeden Aldıkları Petkim'e 2015 Yılına Kadar 2 Milyar Dolarlık Yatırım Yaparak Firmanın Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkarmayı Hedefliyor

Turcas Petrol A.ş. Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Özelleştirmeden Aldıkları Petkim'e 2015 Yılına Kadar 2 Milyar Dolarlık Yatırım Yaparak Firmanın Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkarmayı Hedeflediklerini Söyledi.

Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, özelleştirmeden aldıkları Petkim'e 2015 yılına kadar 2 milyar dolarlık yatırım yaparak firmanın üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Temmuz ayında yapılan Petkim özelleştime ihalesinde Turcas-Socar-Injaz ortak girişim grubu şirketin yüzde 51 hissesi için 2 milyar 40 milyon dolarlık teklif vermişti. Kasım ayında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu ise Rus-Kazak TransCentralAsia konsorsiyumunun daha yüksek teklifine rağmen ihaleyi Turcas-Socar-Injaz ortaklığına vermişti.

Socar&Turcas-Injaz ortak girişim grubu tarafından Petkim özelleştirmesi ve grubun Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı diğer yatırımlar hakkında düzenlediği basın toplantısında konuşan Aksoy, "Böylece aynı dönemde Petkim'in 1.5 milyar dolar olan petrokimya cirosu 4 milyar dolara, üretimi ise yılda 3.2 milyon tondan 6.4 milyon tona yükselecek" dedi.

Toplantıda konuşan Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ise yapılacak yatırımlarla Petkim'in halen yüzde 28 olan pazar payının 2015 yılında yüzde 40'a çıkacağını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdal Aksoy, 2 milyar dolarlık yatırım programı dışında Petkim'e ayrıca Aliağa bölgesinde bir de rafineri kurmak istediklerini belirterek bu yatırımda yaklaşık 4-5 milyar dolara mal olacağını ifade etti.

Erdal Aksoy, bunun yanında Petkim'in elektrik sıkıntısına düşmemesi için ayrıca EON ile birlikte elektrik santrali yapılmasının planlandığını belirterek kurulacak bu santralin ithal kömüre dayalı olacağını, kapasitesinin yaklaşık 800 megavat civarında olacağını ve 1.2 milyar dolarlık bir yatırım gerektireceğini söyledi.

Petkim ihalesinde sonucun kesinleştiğini belirten Erdal Aksoy kendilerine ortak girişim grubu olarak kadar parayı ödemek ve devir işlemlerini tamamlamak için 22 Şubat'a kadar süre tanındığını ve verilen süre içerisinde Petkim'in devrini tamamlamış olacaklarını ifade etti.

Erdal Aksoy, Petkim ihale bedelinin ödeme şekline ilişkin bir soru üzerine ise, ödemenin yüzde 30 öz kaynak, yüzde 70 kredi şeklinde olmasını istediklerini fakat ödenecek bedel ile Petkim'in piyasa değerinin birbirini tutmaması nedeni ile bankaların bu işi yüzde 50-50 oranında bağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Erdal Aksoy, "Biz bedelin yüzde 40'ını öz kaynaktan koyalım, yüzde 60'ını bankalar versin istiyoruz. Bu müzakere halinde. Yurt dışındaki krize denk geldik. Maalesef bu fiyatı yükseltti," şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Suudi Injaz Grubu temsilcisi Ameen Kıllıdar ise Petkim'in Türkiye'deki yatırımları için bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Petkim'i alan ortak girişim grubunun üçüncü ortağı olan ve Aynı zamanda Turcas ile birlikte Ceyhan'da bir rafineri kurma projesini de yürütün Azeri devlet petrol şirketi SOCAR'ı ise toplantıda şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev temsil etti.

Abdullayev Turcas ile birlikte Ceyhan'da kurmayı planladıkları rafineri ve petrokimya tesisi için 10 milyar dolar yatırım planladıklarını söyledi.

Socar-Turcas ortaklığı Ceyhan'da 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için EPDK'dan izin almıştı.

Socar'ın yüzde 51 Turcas'ın yüzde 49 payı olacak bu projeye göre rafineri için yaklaşık 4 yılda 4 milyar dolar yatırım yapılacak.

Rafinerinin tamamlanmasının ardından 3-4 yıl içinde Türkiye'nin gelişen ihtiyaçlarına göre Ceyhan'a bir de petro kimya tesisi kurulması gündeme gelebilecek.

Erdal Aksoy, Ceyhan rafinerisinin kapasitesinin petro kimya tesisi ile birlikte 15 milyon tona çıkabileceğini kaydetti.