Sanayileşme nüfusu arttırdı

01.04.2005
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka İzmir'in sanayi ilçesi Aliağa'nın nüfusunun son 40 yılda yüzde 1350 artış gösterdiğini açıkladı

İzmir'in sanayi ilçesi Aliağa'nın nüfusunun son 40 yılda yüzde 1350 artış gösterdiği bildirildi.

1 Nisan 1965 yılında TBMM'de kabul edilen 557 Sayılı Nüfus Planlama Yasası'nın kabul edilişinin yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, "1960'da 2 bin 860 kişilik bir nüfusa sahip Aliağa'da nüfus, 2000 nüfus sayımı verilerine göre 37 bin 461'e çıktı. Aradan geçen 5 yılı da düşündüğünüzde bu rakam 40 binleri geçti" dedi.

Adnan Saka, ilçenin, ilk olarak Viking Kağıt Fabrikası'nın kurulması ile başlayan ve Tüpraş Rafinerisi, demir çelik fabrikaları ve Petkim ile devam eden sanayileşmeyle, büyük bir ekonomik, sosyal ve kentsel değişime maruz kaldığını söyledi. Sanayileşme sonucu Aliağa'nın bir nüfus çekim merkezi haline geldiğini belirten Saka, kent planlamalarının nüfus artışı ve ekonomik alanlardaki değişimlerin dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 1 Nisan 1965'de kabul edilen 557 Sayılı Nüfus Planlama Yasası ile nüfus hareketliliğine bilimsel ve objektif verilerle yaklaşıldığını söyleyen Saka, "Ancak yine de bu yasaya rağmen Türkiye'de sanayileşme, göç ve hızlı nüfus artışı bir çözüme kavuşturulamadı. Böylece bugün, ülkemizde çarpık kentleşme, işsizlik, sosyal problemler ve istihdam sorunları yaşanıyor. Aliağa'da 1960'ların sonlarında başlayan hızlı sanayileşme ile birlikte her sanayi kentinde olduğu gibi büyük bir dış göçe maruz kaldı" diye konuştu.

Aliağa'da gündüz nüfusu ile gece nüfusunun farklılığına da dikkati çeken Adnan Saka, "Aliağa'da gündüz nüfusu ile gece nüfusu farklıdır. Sanayi kuruluşlarında çalışan işçilerden binlercesi kent dışında ikamet ettiğinden, ilçemizin gündüz nüfusu 60 binleri aşmaktadır" şeklinde konuştu.

Aliağa'nın kentsel ve ekonomik geleceğinin planlanmasının dış göç, nüfus artışı gibi demografik etkenlerin de dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurgulayan Saka, "Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin de faaliyete geçeceği düşünülürse, bölgede daha büyük bir kentsel, ekonomik ve sosyal dönüşüm yaşanacak. Biz bu değişime hazırlıklı olmalıyız. Yeni konut ve yaşam alanlarını buna göre planlamalıyız" ifadelerini kullandı.