Aliağa'da Doğalgaz Toplantısı

02.03.2002

İzmir doğal gaz kombine çevrim santralıyla gündeme gelen doğal gaz enerjisi ve boru hatları, Aliağa Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen bir toplantıda tartışıldı. Toplantıya BOTAŞ Ticaret ve Pazarlama Dairesi Başkanı Ayşe İnkaya ve BOTAŞ İnşaat Dairesi Başkan Yardımcısı Şevket Şahin, Aliağa Kaymakamı Cengiz Horozoğlu ile Belediye Başkanı Hakkı Ülkü katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan BOTAŞ Ticaret ve Pazarlama Dairesi Başkanı İnkaya, "Maalesef bugün itibariyle doğal gaz ülkemizin sınırlı bir bölümünde kullanılmaktadır. Oysa ki doğal gaz hem en temiz enerji kaynağı, hem de en ucuz enerjidir. Ülkemizin çevresindeki ülkelerde doğal gaz potansiyeli var. Ayrıca ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması doğal gaz ithalatını da kolaylaştırıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanması söz konusu değil. Türkiye'nin 6 ayrı ülkeyle 8 doğal gaz alım anlaşması bulunuyor. Bu anlaşmalarla kontrata bağlanan toplam arz miktarımız 67.8 milyar metreküptür. Bunun 62.6 milyar metre küpü borudadır, 5.2 milyar metreküpü ise sıvılaştırılmış halde yani LNG halindedir" dedi.

228 SANAYİ KURULUŞU DOĞALGAZ KULLANIYOR

Doğal gazın kullanıldığı yerler hakkında da bilgi veren İnkaya, "Ankara, İstanbul, Bursa, İzmit ve Eskişehir'de olmak üzere beş kentte kullanılıyor. Bunun yanında yedi elektrik santralında, 40 oto prodüktör tesisinde, iki gübre fabrikasında, 228 sanayi kuruluşunda ve dört Organize Sanayi bölgesinde kullanılmaktadır. Doğal gazın ülkemizde 14 yıllık bir geçmişi var. Bu süre içerisinde kullanımın 24 kat arttı. Ülkedeki doğal gaz tüketiminin yüzde 73'ünün enerji sektöründe, geri kalan yüzde 27'sinin de konut ve diğer alanlarda kullanılıyor" diye konuştu.