Deniz Gökçe Aliağa'da konuştu

30.01.2002
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından düzenlenen “Bankacılık - Reel Sektör İlişkileri ve Ekonominin Geleceği” konulu konferansa katılan Gökçe, ekonomik programı savundu

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından düzenlenen “Bankacılık - Reel Sektör İlişkileri ve Ekonominin Geleceği” konulu konferansa katılan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) öğretim üyesi ve ekonomist Deniz Gökçe, ekonomik programın iyi gittiğini savunarak, “Krizden çıkmak için iyi şeyler yapılıyor. İyimser olmak zorundayız. Kötümser olunca hiçbir şeyi düzeltmek mümkün değil. Ama artık anlayalım ki, toplum olarak kendimize çekidüzen verelim" dedi.

Aliağalıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Gökçe, "Bu ülkenin saygın ekonomistleri bile yasaları, yeni düzenlemeleri okumuyor. Okumayınca kamuoyunu yalan yanlış bilgilendiriyorlar. Yeni düzenleme bankaları değil, reel sektörü canlandıracak. Çünkü düzenlemeyle şirketlerin, firmaların bankalara olan borçları vadeye yayılıyor. Bu yapılırken de bankalara destek sağlanıyor" diye konuştu.

ARJANTİN-TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Aliağalı işadamlarının Türkiye-Arjantin karşılaştırmasına ilişkin sorularını da yanıtlayan Gökçe, "Türkiye keşke Arjantin olabilse. Arjantin'de ekonomik yapı çok daha iyi. Ayrıca Gayrı Safi Milli Hasıla 7 bin dolar. Keşke biz de o seviyeyi yakalayabilsek. Arjantin ile bizim en büyük farkımız, biz öngördüğümüz hedefleri ve rakamları tutturuyoruz, Arjantin ise bunu yapamadı" dedi.

EN BÜYÜK FAİZ ORANINI YAŞADIK

Geçen yıl yaşanan Kasım ve Şubat krizlerinin ülkeye yaralar açtığını ifade eden ekonomist Gökçe, "Kasım ve Şubat krizlerinin en yoğun döneminde yüzde 7 bin oranında faiz görüldü. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en yüksek faiz oranıydı. Şunu unutmayalım ki, bir ülkenin ekonomisi güçlüyse ve sağlam temellere dayanıyorsa her krizden çıkılır. Ama ekonomi güçlü değilse, rüzgarlara açıktır. Ekonomi zayıfsa, paranın değeri de olmaz. Kamuoyu, işini bilmeyen bazı ekonomistler tarafından yanlış bilgilendiriliyor. Enis Berberoğlu gibi bazı ekonomistler tescilli komünist. Her zaman yanlış tablo çiziyorlar" şeklinde konuştu.