Nemrut Kuzey Ege'nin yıldızı olacak

28.07.2004
ALTO Başkanı Adnan Saka, Nemrut Limanlar Bölgesi'nin gerekli yatırımların yapılması halinde, Kuzey Ege ve Akdeniz'in en önemli ihracat-ithalat noktası olacağını söyledi.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Nemrut Limanlar Bölgesi'nin gerekli yatırımların yapılması halinde, Kuzey Ege ve Akdeniz'in en önemli ihracat-ithalat noktası olacağını söyledi.

İzmir milletvekillerine Nemrut Limanlar Bölgesi ile ilgili kapsamlı bir dosya ve mektup gönderen Adnan Saka, destek istedi. Mektupta Nemrut Limanlar Bölgesi'nin Kuzey Ege'nin tüm yükünü çekecek şekilde yapılandırılması üzerine görüş beyan ettiğini kaydeden Adnan Saka, "Bizim Aliağa Ticaret Odası olarak yıllardır söylediğimiz bazı gerçekler, yeni tartışmaya açılıyor. 1995 yılından bu yana Nemrut'un, gerekli yatırımların yapılması halinde, sadece İzmir Alsancak Limanı'na alternatif değil, Kuzey Ege ve Akdeniz'in en önemli ihracat-ithalat noktası olacağını savunuyoruz. Geçmişte Alsancak Limanı'na alternatif arayışlarında Çandarlı, Tuzla vs. gibi yerleri önerenlerin de bizim yıllardır savunduğumuz Nemrut Bölgesi'ni yeniden keşfetmesi, tespitimizin doğruluğunu göstermektedir" dedi.

İzmir Alsancak Limanı'nın kent merkezinde kaldığını ve ihtiyaca cevap veremediğini ifade eden Adnan Saka, "Ege'nin, 30 milyon ton yük taşıyacak, 30-40 metre derinliğe ulaşan bir yük limanına acil ihtiyacı var. Nemrut İskeleler Bölgesi; hukuki ve idari sorunlarının giderilmesi durumunda, Alsancak Limanı'nın bir alternatifi değil, ulusal ve global ölçekte artan talebe cevap vererek Türkiye'yi Akdeniz'in merkezi yapabilir. Nemrut İskeleleri'ne gerekli altyapı yatırımları yapılır, ulaşım imkanları kolaylaştırılır ve limanlar bölgesini idare edecek bir üst yönetim oluşturulursa, bu ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilir" diye konuştu.