Esnafın Sorunları masaya yatırıldı

20.03.2003

Aliağa Kaymakamı, Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ve esnafın katıldığı "Esnafın Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu bir toplantı yapıldı. Toplantıda, ilçe esnafının sorunları masaya yatırıldı, çözüm yolları arandı.

Aliağa Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan esnaflar, sorunlarının çözümünü isterken, ilçeye yakışır modern bir pazaryerinin yapılması gerektiğini söyledi. Esnaf, "Sokak aralarında kurulan pazaryeri, son yıllarda hızla büyüdü. Maalesef hiçbir denetim yapılmıyor. Belediyeye kayıtlı 700 pazarcı olmasına karşın burada en az bin 200 pazarcı faaliyet gösteriyor. Her hafta bu sayı daha da artıyor. İlçe esnafına karşı büyük bir haksız rekabet ortamı yaratılıyor. Artık ilçe esnafı olarak dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.

Aliağa esnafı, "Yıllardır, sorunumuz çözülür diye susuyoruz. Ama hiçbir kurum ilgilenmiyor. Artık dayanamıyoruz. İflaslar, kepenk kapatmalar birbirini izliyor. Hakkımızı aramak için her türlü eylemi yapacağız" dediler.

"ESNAF KAYIT ALTINDA; PAZAR YERLERİNİ DE DENETLEYELİM"

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, küçük esnaf, sanatkar ve tüccarın desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Vergi ödeyen, yatırım yapan, personel çalıştıran ve sattığının sorumluluğunu taşıyan esnafımıza sahip çıkmalıyız. Aliağa pazarında satılmayan mal yok, tekstilden, elektronik eşyaya, gıdadan diş macununa kadar her şey satılıyor. Aliağa esnafı, sürekli ilgili kuruluşlarca denetleniyor. Esnaf, zaten kayıt altında. Artık pazaryerini de denetleyelim" dedi.

Aliağa Kaymakamı Cengiz Horozoğlu da esnafın sıkıntılarını dile getirmekte haklı olduğunu söyledi. Horozoğlu, "Esnafımız her zaman 'müşteri daima haklıdır' der ama biz resmi görevliler olarak da 'esnafımız bu konuda çok haklıdır' diyoruz. Kaymakamlık olarak, çevre sağlık grup başkanlığı olarak buradaki esnaflarımızın konuşmalarından nasibimizi aldık. Görevlerimizi dört dörtlük yaptığımız doğru değil. Bir takım aksaklıklar oluyor. Ama bunlar sadece bizim şahsi beceriksizliğimizden kaynaklanmıyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamı bizim çalışmalarımızı çok etkiliyor" dedi.

Toplantıda sadece bilgilendirme ve sorunların tespiti yapılırken, önümüzdeki günlerde konusunun sadece "pazaryeri sorunu" olacağı bir toplantının düzenlenmesi kararlaştırıldı.