Aliağa Esnafından Pazaryeri tepkisi

05.02.2003
  •  A 
Aliağa İlçesi'nde esnaf, cumartesi günleri kurulan pazaryerinin denetimden yoksun olduğunu ve haksız rekabete yol açtığını belirterek ilgili kurumları göreve çağırdı.

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde esnaf, cumartesi günleri kurulan pazaryerinin denetimden yoksun olduğunu ve haksız rekabete yol açtığını belirterek ilgili kurumları göreve çağırdı.

 

Aliağa esnafı, ilçede cumartesi günleri sokak aralarında ve caddelerde kurulan pazarın denetimsizliğinden yakınarak belediyeyi, kaymakamlığı, vergi dairesi ve esnafın olaya kayıtsız kaldığını ileri sürdü. Şikayet ve problemlerine iletmek üzere Aliağa Ticaret Odası'nı (ALTO) ziyaret eden bir grup esnaf, Başkan Adnan Saka'dan yardım istedi.

 

“Sokak aralarında, caddelerde kurulan pazaryeri, son yıllarda hızla büyüdü. Maalesef hiçbir denetim yapılmıyor. Belediyeye kayıtlı 700 pazarcı olmasına karşın burada en az bin 200 pazarcı faaliyet gösteriyor. Her hafta bu sayı daha da artıyor. İlçe esnafına karşı büyük bir haksız rekabet ortamı yaratılıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" diye konuşan esnaflar, "Yıllardır, sorunumuz çözülür diye susuyoruz. Ama hiçbir kurum ilgilenmiyor. Artık dayanamıyoruz. İflaslar, kepenk kapatmalar birbirini izliyor. Hakkımızı aramak için her türlü eylemi yapacağız” diye konuştu.

 

"VERGİ ÖDEDİĞİMİZ İÇİN Mİ MAĞDUR EDİLİYORUZ"

Aliağa Ticaret Odası'nı, sorunların her zaman takipçisi olduğu için ziyaret ettiklerini belirten esnaflar, pazarcı sayısı bin 200'e ulaşan pazaryerinin ilçe ve ülke ekonomisine büyük kayıplar verdiğini savunarak, "Pazaryeri vasıtasıyla her ay yaklaşık 1 trilyon lira para ilçe dışına çıkıyor. Üstelik bu paranın ne belgesi, ne fişi ne de vergisi var. Yani kayıt dışı" dediler.

"Ortada hem kayıt dışına çıkarılan büyük bir para hem de haksız rekabet ortamı var. Biz, vergimizi zamanında ödüyoruz. KDV'yi, SSK, Bağ-Kur primlerini, kiralarımızı, temizlik, reklam vergilerimizi geciktirmeden ödüyoruz. Sattığımız ürünlerin her türlü sorumluluğunu üstleniyoruz. Ama pazaryerinde satış yapanlar ne tek kuruş vergi ödüyor ne de tüketici haklarını gözetiyor. Buna rağmen neden biz cezalandırılıyoruz. Vergimizi ödediğimiz için enayi miyiz?" şeklinde konuşan pek çok esnaf, "Bizim suçumuz devlete, belediyeye güvenmek mi" diye sordu.

 

"SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Esnafların sorunlarını dinleyen ve notlar alan ALTO başkanı Adnan Saka, küçük esnaf, sanatkar ve tüccarın desteklenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Esnafımız, küçük sermayesi ve kıt olanaklarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. İstihdam yaratıyor, meslek kazandırıyorlar. Ekonominin temel unsuru bence esnaflarımızdır. Esnaf ve sanatkar kesimi, üretimin artmasından işsizliğin önlenmesine, meslek ve sanatların devam ettirilmesinden ekonomik ve sosyal hayatın devam etmesine kadar çok önemli işlevi yerine getiriyor.”

 

İlçedeki yerleşik esnafın sorunlarına kulak verilmesini isteyen Saka, "Aliağa'da pazar, pazar olmaktan çıktı, adeta hiper market oldu. Pazarda satılmayan mal yok; tekstilden, elektronik eşyaya, gıdadan, diş macununa kadar her şey satılıyor. Aliağa esnafı sürekli ilgili kuruluşlarca denetleniyor. Esnaf, zaten kayıt altında. Peki bu pazarları kim denetleyecek?" dedi.

 

"14 kasım 2001 tarihinde Belediye ile yaptığımız görüşmede, yeni pazar yerinin yapılması için yer konusunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile görüşmelerin son aşamaya geldiği, birkaç ayda sonuçlanacağı söylenmişti. Ama aradan geçen zamana karşın bir gelişme olmadı. Bu projeyi yapmaya belediyenin imkanı yoksa; bu odaların, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılabilir" diye konuşan Adnan Saka, şöyle dedi:

"Artık bu konunun tartışılması lazım .Esnafımız perişan durumda. Vergi ödeyen, yatırım yapan, personel çalıştıran ve sattığının sorumluluğunu taşıyan esnafımıza sahip çıkmalıyız."