Türkiye gemi inşa sektörünün önde gelen kuruluşları ve yabancı uzmanlar “IFS Tersane Yönetimi Günü”nde bir araya geldi. Sektörde teknoloji yatırımlarının önemine dikkat çekilen toplantıda, Türkiye ve dünya tersanelerdeki IFS uygulamalarıyla ilgili başarı hikayeleri anlatıldı. Toplantıda ayrıca Türk tersaneciliğinin bugünkü durumu, geleceği ve sorunlarına da değinildi.
Dünyanın en önemli, bileşen tabanlı iş yazılımları tedarikçilerinden biri olan IFS’nin gemi inşa sektörü için geliştirdiği “Tersane Yönetim Uygulaması”, 5 Aralık 2007 Çarşamba günü “IFS Tersane Yönetimi Günü”nde ele alındı. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) işbirliği ile düzenlenen toplantıda, IFS’in Tersane Yönetim uygulamasının, gemi inşa şirketlerine katkıları değerlendirilirken, bu uygulamayı kullanan ulusal ve uluslararası IFS müşterilerinin başarı öyküleri paylaşıldı.
Toplantıya Türk gemi inşa sektörünün önde gelen temsilcilerinin yanı sıra uluslararası sektör temsilcileri ve uzmanlar da katıldı. GİSBİR’in Tuzla’daki merkezinde gün boyu süren etkinliğin açılış konuşmasını yapan GİSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Cumhur Kuter, IFS uygulamalarının Türkiye’de tersaneciliğin gelişiminde önemli rol oynayacağına inandığını ifade etti.
“Türkiye tersanecilikte dünyada 5. sırada”
GİSBİR Başkan Vekili Mehmet Taylan ise toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’de tersane sayısının 160’a ulaştığını, alınan siparişler göz önüne alındığında Türkiye’nin dünyada 5. sırada olduğunu kaydetti. Taylan, Türkiye’deki tersanelerin yıllık üretim kapasitesinin tek vardiyada 4.000.000 dwt’ye ulaştığınıbelirten Taylan, Türk tersaneciliğinin gelişimi için en önemli sorunun “verimlilik” olduğunu ifade etti. 2012’ye kadar tüm tersanelerin dolu olduğunu belirten Mehmet Taylan, sektörün gelişimiyle önümdeki dönem tersanelerde yaklaşık 140.000 kişinin istihdam edileceğini de ifade etti.
‘’Türk tersaneleri dünya standartlarına ulaşma yolunda’’
Dünyaca ünlü bağımsız tersane danışmanı Frank Bywater da, toplantıda yaptığı konuşmada, “Türk tersanelerinin dünya standartlarına ulaşma yolunda olduğunu” vurguladı. Tersane yönetiminde teknoloji kullanımının dengeli bir strateji içinde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Bywater, şöyle devam etti:
“Gemi yapımında, teknoloji ilerledikçe performans artmakta ve maliyet düşmektedir. Fakat doğru teknolojiyi uygulamak için de bilinçli bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Teknolojiyi yalnızca makineler ve teknik olarak değil, aynı zamanda her tür olanak, sistem, organizasyon ve mühendislik becerisi ile birlikte düşünmek gerekir. Bu unsurlardan birinin diğerlerinin aleyhine gelişmesi her zaman verim düşüklüğüne sebep olur. En başarılı tersaneler kendilerine uygun teknolojiyi dengeli olarak geliştirmiş olanlardır. Türk tersaneciliğinin de, doğru gelişme çizgisini yakalayarak dünya standardında tersaneciliğe ulaşacağına inanıyorum.“
IFS’le büyük avantaj sağladık
Avrupa’nın en büyük tersaneler grubu Aker Grup’un Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Noralf Gamlem ise, “IFS uygulamalarının en önemli avantajının kendi iş süreçlerine uyarlanabilmesi ve Aker ile birlikte büyüyebilmesi olduğunu” kaydetti. Gamlem,
IFS Tersane Yönetim Uygulaması’nın gemi inşa sektörüne sunduğu çözümleri ve elde ittikleri başarı öyküsünü anlattı. Aker’de 1998 yılında bir ERP sistemi kullanmaya karar vererek IFS’i seçtiklerini belirten Gamlem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“IFS’in bizim için en önemli yararı iş süreçlerimize uyarlanabilir olması ve bizimle beraber büyüyebilmesi oldu. Gemi inşasında hayati önem taşıyan bilgiye kolay erişim, karar vermek ve daha etkin proje planlamasında IFS bize büyük avantajlar kazandırdı. Ayrıca günü birlik proje takibi ve birçok sistemden daha esnek çalışma imkanları vermesi ile tersane yönetiminde büyük kolaylık ve verimlilik getirdi. Artık Aker tersanesi de 1998 yılından çok daha büyüdü ve yıllar önce yaptığı yatırımları geri alıyor. Aker tersanesinde aynı anda birçok gemi inşası projesi rahatlıkla sürdürülebiliyor, her birinin durumu sürekli online takip edilebiliyor. Gerek yeni gemilerin inşasında, gerekse de tamir ve değiştirme çalışmalarında, öngörülen bitiş tarihlerine uyum açısından yüksek bir oran tutturuluyor. Aker tersanesi önümüzdeki dönemde de bilişim yatırımlarına devam edecek.”
‘’IFS Türk Tersanelerine “World Class” tersaneciliğin sırlarını veriyor’’
IFS Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Ergin Öztürk ise konuşmasında, “IFS Tersane Yönetim Uygulaması ile dünyaca ünlü tersanelerde edilnilen bilgi birikimini Türk tersaneleri ile paylaşıyor ve onları “world class” bir tersane yönetim sistemine kavuşturmaya hazırlanıyor.” dedi. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:
“IFS Uygulamaları’nın dünyada başarıyla kullanıldığı alanlardan birisi de gemi inşa sektörü. IFS Tersane Yönetimi çözümü bir tersane için gerekli tasarım, planlama, satınalma, üretim ve finansal yönetim gibi tüm iş süreçlerini tam desteklerken tersanedeki süreçlerin daha doğru, kesintisiz ve hızlı çalışmasını sağlayarak kontrolsüzlükten kaynaklanan kayıpları da ortadan kaldırıyor. Sahip olduğu %100 açık ve esnek teknolojisi ile tersanelerin ihtiyaçlarına kolaylıkla uyarlanabilirken modüler yapısı sayesinde tersanelerin en acil ihtiyaçlar ile başlayıp adım adım genişlemeye olanak sağlıyor. ‘’
Türkiye’nin gemi inşasında iddialı bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Ergin Öztürk, ‘’IFS Türkiye olarak, yılda 2.5 milyar dolar döviz girdisi, yarattığı yüksek istihdam ve diğer katma değerleri ile Türk gemi inşa sektörünün, bugün gelmiş olduğu başarılı nokta ile gurur duyuyoruz. Tüm dünya tersanelerinde kendini kanıtlamış IFS Tersane Yönetim Uygulamamız ile bu başarıya katkıda bulunuyor olmaktan da ayrıca mutluyuz” dedi.
Toplantıda Uzmar Tersanesi, Dünya Yatçılık, Soli gibi IFS Tersane Yönetimi Uygulaması’nı kullanan tersanelerin başarı hikayeleri katılımcılar ile paylaşıldı.
Etkinliğin sonunda katılımcılardan bir kişi 1 haftalık Karayip Adaları tatili kazandı.