Ege'de savaş uçakları uçmayacak

24.11.2007
  •  A 
Türkiye- Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi"nde barış ve kardeşlik rüzgarları esti. Toplantıya İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile birlikte oda ve Borsa başkanları katılıyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında ekonomi ve ticari işbirliğinin yollarını geliştirme, doğal afetlere karşı ortak mücadele etme amacıyla bu yıl 8.'si düzenlenen "Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi"nde barış ve kardeşlik rüzgarları esti. Toplantıya İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile birlikte oda ve Borsa başkanları katılıyor.

 

Açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, “Ege'de savaş uçakları uçmasın, Ege barış denizi olsun derken, İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, “Ticaret barışın anahtarıdır” dedi.

 

Messinia Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Georgios Karabatos da bölgede refaha ulaşmak için birlikte çalışmanın gerekliliğini vurguladı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ise ilk kez 1998 yılında Midilli’de düzenlenen Ekonomi zirvelerinin Ege’yi bir barış denizi haline getirdiğini söyledi.

 

İZTO tarafından Bu yıl 8.'si düzenlenen “Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi”, Yunanistan'ın Messinia eyaletinin başkenti Kalamata'da yapılıyor. Zirveye, İzmir'den aralarında Oda ve Borsa Başkanları, iki vali, sekiz milletvekili, 10 belediye başkanı, beş bürokrat, 26 basın mensubu ve 92 meclis üyesinin de bulunduğu 282 kişi katıldı.

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Mora Yarımadası'nda geçen yaz yaşanan yangın felaketine değinerek, tarım ve orman alanları ile yüzlerce evin yandığını hatırlattı. Demirtaş, “Biz karşı kıyıdan üzülerek seyrettik, içimiz yandı. Çok yardım edemedik, büyümesini önleyemedik, katkı koyamadık. Keşke haklı olmasaydık ama daha önceki zirvelerde de dile getirdiğimiz ortak yangın söndürme teşkilatı kurulması önerisinin ne kadar doğru olduğunu çok pahalıya öğrendik. Umarım bu yılki zirve, bu alandaki işbirliğinin başlangıç noktası olur” dedi. Demirtaş, iki ülke arasındaki tek ortak felaketin yangınlar olmadığını belirterek, geçen hafta Bulgaristan'dan gelen suların Trakya ve Gümülcine'yi bastığını, 1999 yılında yaşanan depremlerde binlerce insanın öldüğünü hatırlattı.

 

İŞBİRLİĞİ İÇİN ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Demirtaş, 1992 yılından bu yana İZTO'nun etkin işbirliği çalışmalarına başladıklarını anlatarak, yapılanların yeterli olmadığını vurguladı. Demirtaş, şöyle konuştu:

“Bize 3 milyar dolar ticaret yetmez, 5 hatta 10 milyar dolar olmalı. O kadar çok işbirliği potansiyeli var ki. Otel ve turizm yatırımlarından denizcilik ve uluslararası taşımacılıktan, kruvaziyer turizminde ortak yatırımlara kadar. Tüm bu gelişmeler için öncelikle karadan, havadan, denizden kolay ulaşılan ülkeler olmamız gerekiyor. Geçtiğimiz ay Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım müjdeledi, İzmir-Çanakkale-Edirne Otoyolu, yani Ege-Avrupa Otoyolu yapılacak. İzmir-Edirne 500 kilometreye inecek. Bu yolu Selanik'e bağlamak gerekiyor. Yaklaşık bin kilometre ile yani 8 saatte ulaşılabilir. Hava ulaşımında da gelişmeyi bekliyoruz. Denizde her gün İzmir-Pire olmasa da birkaç gün feribot seferi koymanın zamanı geldi".

Demirtaş, son yıllarda Yunanistan'ın Türkiye'de finans alanında yatırımlar yaptığını, özelleştirmelere ilgi gösterdiğini belirterek, "Biz artık Yunan firmalarını bu tip yap-işlet-devret modeli projelerde veya yeni doğrudan yatırımlarda görmek istiyoruz" dedi.

 

AYNI NOTALARLA SEVİNİYOR, HÜZÜNLENİYORUZ

Demirtaş, iki ülke halkının kültür benzerliğini vurgulayarak, “Kollarımız aynı notalarla havaya kalkıyor, aynı notalarla hüzünleniyoruz. Theodarikis'in notaları Türkiye'de dinleyen herkesi etkiliyor. Livaneli'nin ezgilerine herkes eşlik edebiliyor. Ege'nin iki yakasındaki aşk hikayeleri aynı sözlerle anlatılıyor. 'Yabancı Damat' dizisi iki ülkede reyting rekorları kırıyor. CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol'un kitabı 'Büyük Ayrılık' Yunanca'ya çevrildi. Siyasetçiler de kültür ve sanat ile yakınlaşmanın siyaset ile yakınlaşmaktan daha kolay olduğunu görüyor" şeklinde konuştu.

 

YOLUMUZ ATATÜRK İLE VENİZELOS'UN YOLU

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 60 yıl önce birbirini işgal eden Fransa ile Almanya'nın bugün ortak elçilikler açtığını, savaşların, anlaşmazlıkların geride kaldığını belirterek, şunları söyledi: “İzlememiz gereken yol Atatürk ile Venizelos'un yolu, Papandrau ve İsmail Cem'in yolu, Karamanlis ile Erdoğan'ın yolu. Bizim de isteğimiz artık Ege'nin bir barış denizi olması. Ege Denizi'nin çatışmaların, gerginliklerin savaş uçaklarının uçtuğu değil, sadece martı çığlıklarının ve balıkçı motorlarının seslerinin duyulduğu, barışın gezdiği deniz olmasını istiyoruz. Silahlanmaya ayrılan bütçenin, felaketlere karşı mücadele, doğal projeler ve insanlarımızın mutluluğu ve refahı için harcanmasını istiyoruz. Ege'de savaş uçakları uçmasın. Biz Egeliler bundan sonra başta kendi hükümetlerimiz olmak üzere tüm kesimlere sesimizi duyurmak için çalışcağız. Bunun için imza kampanyası başlatıyoruz. Siz katılımcıların da imzasını alacağız, iki ülkenin hükümetlerine göndereceğiz. Ege'nin bir barış ve zenginlik denizi olacağı yolundaki hayallerimizden hiç vazgeçmedik. Birbirimize komşu olmayı bir kader değil, şans olarak görüyoruz. Bu şansımızı sonuna kadar kullanacağız”

 

Messinia Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Georgios Karabatos, “Zor anlarda bizim yanımızda bulunmamız dostluğunuzun göstergesidir. Şahsen siz dostlarımızı burada görmekten son derece mutluyum. Bölgede refaha ulaşmak için birlikte çalışmak, başarmak zorundayız. Barış işbirliği yapma arzusu doğrultusunda başlayan dostluğumuzun kalıcı olmasını diliyorum” dedi.

Karabatos, Messinia bölgesinin büyük bir vizyona sahip olduğunu belirterek, zeytin ve zeytinyağı alanındaki büyük yatırımlarına dikkat çekti. Karabatos, iki ülkenin ortak sorunlarına belirterek, "Ege Denizi bizi ayırmamış, birleştirmiştir. Bu durum her açıdan bizi yakınlaştıracaktır" dedi.

 

YUNAN BAKANLARDAN BARIŞ İÇERİKLİ MESAJLAR

Zirveye yazılı mesaj gönderen Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostis Xatzidakis, "Türkiye'nin AB yolundaki yürüyüşüne büyük saygı duyuyorum. Bu hedefte işbirliği yapılmalıdır. İki ülke arasındaki dostluğun gelişmesinde siyasetçilere büyük görev düşmekte. Siyasetle uğraşanlar tarih yazmak için değil gün problem çözmek için çalışmalıdır” dedi

 

Zirveye mesaj gönderen Yunanistan Turizm Bakanı Maxalis Liapis ise “İki ülke halkını birleştiren noktalar, ayıran noktalardan daha fazladır. Türkiye ile Yunanistan komşu ülkedir, işbirliği yaparak yakın dostluk kurması gerekmekte" dedi.

 

İKİ ÜLKE TİCARETİ 7 YILDA 10 KAT ARTTI

Türk-Yunan Ticaret Odaları Başkanı Panogiotis Koutsikos, iki ülke arasındaki ticaretin yedi yılda 10 kat arttığına dikkat çekerek, “1999 yılında karşılıklı zirvelerle başladığımızda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 200 milyon dolardı. 2006 yılında bu rakamı 2.6 milyar dolara ulaştı. Kısa bir sürede bu kadar büyük gelişme yaşandı. Yunanistan için Türkiye 4'üncü sıradaki büyük müşterisidir. Türkiye için Yunanistan 12'inci sırada yer alıyor. Bu toplantıların amacı ticaret hacmini daha da geliştirmektir" dedi.

 

Koutsikos, önceki yedi zirvenin Ege adalarında yapıldığını hatırlatarak, zirvenin ilk kez Messinia bölgesinde yapıldığını söyledi. Koutsikos, sonraki zirvelerin de Yunanistan'ın farklı bölgelerinde yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.

 

İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, "Bizler sabah kalktığımızda önce güneşi sonra komşumuzu görürüz. Bizde komşuluk esastır. Komşumuzun huyu da bize benziyor. Türkiye'de sokakta yaşayan vatandaşın Yunanlılar ile bir sorunu yok. Ticaret barışın anahtarıdır. İki ülkenin siyasetçilerine sesleniyorum. Bu anahtara sahip çıkın" dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka da bin yıldır iç içe yaşayan iki halkın komşudan da öte olduğunu söyleyerek “şimdi bu yakınlığı ticaret ve işbirliğinde de gösterme zamanı geldi” dedi. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde Yunan sermayeli bir şirketin üretim yaptığını kaydeden Saka, “Biz bölgemizde ve Ege’nin iki yakasında yatırımların, işbirliğinin artması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye AB sürecinde başarıyla ilerlerken bu ilişkilerimiz daha da gelişecek” dedi.