Sütsüz Peynir Üretiliyor

24.11.2007
  •  A 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kınık "Standartlara uygun olmayan, kalite ilkeleriyle bağdaşmayan bazı katkı maddeleri kullanılarak üretim yapılıyor"

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Özer Kınık :“Sütsüz Peynir Üretiliyor”

 

5-6 Aralık 2007 tarihlerinde Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Süt Sempozyumu ile ilgili hem firma temsilcilerinin hem de akademisyenlerin olumlu yaklaşımları, çok geniş bir sektör olan süt sektörünün önündeki engellerin aşılabilmesi adına önemli birer etken olarak görülüyor.

 

AB sürecinde süt sektörünün önündeki engellerin aşılabilmesi için farklı platformlarda çeşitli fikirler dile getirilirken, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kınık, “Bu sempozyum da basit anlamda baktığımızda;  süt üreticilerini bir araya getirmek, üniversitelerin ve firmaların temsilcilerini buluşturmak, üreticilerin sorunlarını dinleyerek bu sorunlara çözüm yolları bulmaya çalışmak, AB sürecinde süt sektörüyle ilgili gelinen noktayı değerlendirmek gibi amaçları olan bir buluşma.” diye konuştu.

 

Çiğ süt konusunda yaşanan birtakım problemler AB ülkelerine ihracatı güçleştiriyor diyen Kınık; "Ancak bu sorunu, kurumsallaşmış, markalaşmış firmalarımız aştı ya da aşmak üzere. Tabi bu sorunları aşmamızdaki en büyük etkenlerden bazıları; küçük işletmelerin birleşerek üretim proseslerini yenilemeleri, bununla beraber ürün kalitesini yükseltmeleriyle birlikte, merdivenaltı üreticilerin engellenerek haksız rekabetin önlenmesi gerekir. Merdivenaltı üretim sadece, sütte değil, peynirde, yoğurtta ve birçok süt ürününde önemli bir sorun. Standartlara uygun olmayan, kalite ilkeleriyle bağdaşmayan bazı katkı maddeleri kullanılarak üretim yapılıyor. Hatta bazı ürünlerde soya proteini bile kullanıyor. Hiç süt kullanılmadan peynir yapıldığını hepimiz duyuyoruz. Uygulamasını da aslına bakarsanız biliyoruz. Ama bunlar, peynir tanımına hiçbir zaman uymuyor. Tamamen tüketiciyi aldatmaya yönelik davranışlar. Hem sağlık hem de beslenme kavramlarına aykırı uygulamalar. Tüketicilerin dikkatli olmalarını istiyorum.”dedi.

 

5-6 Aralık 2007 tarihlerinde Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Süt Sempozyumu ile süt sektörünün kalbinin İzmir’de atacağını belirten Prof Dr Özer Kınık tüm sektör yetkilileri ve çalışanlarını sempozyuma beklediklerini belirtti.