İlerleme Raporu Açıklanıyor

05.11.2007
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye´ye ilişkin ilerleme raporu yarın açıklanıyor. TAM Direktörü Şen, AB´ye Türkiye´ye karşı adil tutum çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun yarın (06.11.2007) açıklayacağı, Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin  olarak konuşan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, raporun pozitif ve negatif değerlendirmeler içermesini beklediğini söyledi. Avrupa Komisyonu’nun uzun süredir verdiği sinyaller ışığında, Türkiye´nin bilhassa Kıbrıs ve 301. madde nedeniyle eleştirilmesinin sürpriz olmayacağını söyleyen Şen, buna karşın ülkede süregelen ekonomik ve siyasi istikrar ile anayasa reformunun olumlu olarak değerlendirileceğini umduklarını ifade etti.

Kuzey Irak´taki gelişmeler ve Türkiye’nin bölgeye askeri operasyonunun ise çok ağır bir eleştiri konusu veya raporun ağırlık noktası olmasını beklemediğini söyleyen Şen, yine de bölgede askeri bir operasyona sıcak bakmayan ifadelerin raporda yer bulabileceğine işaret etti.

Türk halkının uzun süredir AB´ye olan güvencini yitirdiğinin altını çizen Şen, „Bugün Türkiye´de, AB´ye girilmesi taraftarı olanların oranı % 30´un altına inmiş bulunuyor. Bu hususta Avrupa Birliği içerisinde süren tartışmalar ve Türkiye´ye karşı tutum belirleyici etkiye sahip, Avrupa Birliği reform sürecinin aynı hızıyla devam etmesini arzu ediyorsa, Türk halkının desteğini arkasına alacak bir tutum benimsemeli“ diye konuştu. Şen, bu çerçevede ilerleme raporlarının da eski tesirlerini yitirmiş olduğunu kaydetti.

Türkiye ile birlikte müzakerelere başlayan Hırvatistan 14 başlıkta müzakereleri açmış bulunurken, bunun Türkiye için sadece dörtte kaldığını belirten TAM Direktörü, bu durumda etkili olan tek faktörün uygulanamayan reformlar olmadığını söyledi.