Bankada sadece borç kadar haciz

05.11.2007
Vergi borcu tahsilatında yeni uygulama: Banka hesabında sadece vergi borcu kadar olan tutara haciz uygulanacak..

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, mükelleflerin vergi borçlarının banka hesaplarında bloke edilmesi uygulamasındaki farklı görüşler bulunduğunu ifade ederek, Oda üyelerinde oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan mükelleflerin vergi borçları nedeniyle banka hesaplarında bulunan mevduatlarının tamamına haciz uygulamasının TOBB'un girişimleri tarafından durdurulduğunu söyleyen Saka, konu hakkında Oda üyelerini bilgilendirdi.

Önceki uygulamada Mükelleflerin vergi borcunu da aşan, banka hesabındaki tüm tutara haciz uygulandığını söyleyen Saka, TOBB'un girişimleriyle bu uygulamanın ancak “hesapta bulunan tutarın vergi borcu kadarlık kısmına haciz işlemi” tatbik edileceğini hatırlattı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, konu hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından tüm Odalara yeni bir bilgilendirme yapıldığını belirtti.

Başkan Saka, şöyle konuştu:
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizden son günlerde çok tartışılan vergi borcuna banka hesabından haciz işlemi ile ilgili Odalarımız bilgilendirilmiştir. Buna göre; Bundan böyle banka hesaplarındaki mevcut tutardan vergi borcu kadar olan kısmına haciz işlemi tatbik edilerek vergi borcu tahsil edilecektir. Örneğin bankada mevcut 1.000- YTL, vergi borcu da 100-YTL ise, haciz işlemi 100 YTL için uygulanacak, 900 YTL serbest kalacaktır. Vergi Borcu 1.000 YTL, bankadaki mevcut 300 YTL ise, haciz işlemi 300 YTL için uygulanacaktır. Sonradan bu hesaba gelen paralara 300 YTL için tatbik edilmiş ilk haciz işlemi sürdürülmeyecektir. Kalan 700 YTL'lik vergi borçları için yeni haciz işlemi uygulanması gerekecektir.” dedi.