Demir çelikte anti-dampinge tepki

16.10.2007

Dünyada küresel ekonominin lideri olan Amerika Birleşik Devletleri, ülke içindeki sektörü korumak için Türkiye demir çelik üreticilerine anti-damping uygulayan ülkelerin başında geliyor.

Türk Demir Çelik sektörü bir yandan ihracat yapmak isterken öte yandan dört kıtada anti-damping soruşturmalarıyla boğuşuyor. Dünyada küresel ekonominin lideri olan Amerika Birleşik Devletleri de, ülke içindeki sektörü korumak için Türkiye demir çelik üreticilerine anti-damping uygulayan ülkelerin başında geliyor. ABD, Türkiye'den ithal ettiği borular, inşaat demirleri ve yassı mamullere, Avrupa Birliği çelik halat ve borulara, Kanada soğuk yassı ve inşaat demirine, Arjantin lama demir ve L profile, Endonezya filmaşine ve Mısır ise inşaat demirine telafi edici vergi uyguluyor.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, Amerika Birleşik devletleri’nin Türkiye’den demir ihracatını anti-damping uygulamalarıyla engelleyerek demir çelik sektörüne ve Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti.

Aliağa’da Türkiye’nin en önemli demir çelik tesisleri ve haddehanelerinin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Aliağa’da demir çelik ve haddehane sektöründe; İzmir Demir çelik, ÇEBİTAŞ, Sözden Haddecilik, KARDEMİR, Ege Çelik, SİDER A.Ş, Özkan Demir çelik, Akdemir Haddecilik, HABAŞ Demir Çelik ve Haddecilik, Dört Yıldız Demir Çelik ve Kocaer Haddecilik olmak üzere 11 kuruluş faaliyettedir. Sektörde en az 5 bin kişi de doğrudan istihdam edilmektedir. İhracatta demir çelik üreticilerimizin önüne çıkarılan anti damping vergileri sektörün bütününe zarar veriyor” Dedi.

- ABD’DEN HAKSIZ ANTİ-DAMPİNG UYGULAMASI -

Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, AB standartlarına uyum sürecinde bir çok yükümlülüğü yerine getirmeye çalışan sektörün son dönemde ihracatta haksız anti-damping uygulamalarıyla karşı karşıya bırakıldığını kaydederek, “ABD, özellikle tarım ve demir-çelik sektöründe aşırı korumacılık uygulayarak yerli üreticisini uluslararası alanda koruyor. ABD’nin ülkemizden gerçekleştirdiği ithalatta, inşaat demirleri anti-damping vergisine, demir-çelik tüp ve borular ise hem anti-damping hem de telafi edici vergilere  tabi. ABD tarafından Türkiye menşeli demir-çelik ürünlerine uygulanan bu anti-damping ve telafi edici vergiler demir çelik sektörümüze büyük zarar veriyor.” Dedi.

- TÜRK DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ HAKLI ÇIKTI -

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, geçtiğimiz Temmuz ayında açılan son anti damping soruşturmasında  kararın Türk demir çelik sektörü lehine çıktığını hatırlatarak,  Küresel ekonomide gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere karşı Sektörel korumacılık yapmasının anlamsız olduğunu kaydetti.

ALTO başkanı Saka, “2006’da ABD’ye 750 milyon dolar demir-çelik ürünleri ihraç ederken, bu yılın ilk 8 ayında ancak 250 milyon dolarlık demir-çelik ürünü ihraç edildi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı ile 2007 yılının ilk yarısında, yüzde 70 civarında gerilemiş bulunan ABD’ye yönelik demir çelik ürünleri ihracatımızın, yeniden ivme kazanarak hak ettiği yere geleceğine inanıyorum” dedi.