TOBB Japonya İle İşbirliğine Gidiyor

27.09.2007
  •  A 

Türkiye-Japonya İş Forumu, TOBB ETÜ'de, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nobuo Yamaguchi'nin konuşmalarıyla açıldı.

Türkiye-Japonya İş Forumu, TOBB ETÜ'de, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nobuo Yamaguchi'nin konuşmalarıyla açıldı. Açılışta, iki meslek örgütü arasında işbirliği anlaşması da imzalandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Dünya'nın 17., Avrupa'nın 7. büyük ekonomisi olduğunu belirterek, daha çok Japon firmasını Türkiye'de görmeyi beklediklerini söyledi. Türkiye'nin son yıllarda önemli yapısal reformlar gerçekleştirdiğini ve ekonomisinin giderek güçlendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörünün dinamizmi ve teşebbüs yeteneği sayesinde Türkiye hızlı bir büyüme sürecine girmiştir" dedi. Türkiye'nin son yıllarda gelişen ekonomisi ve yatırım ortamındaki iyileşmelerle Japon yatırımcılar için karlı bir platform olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2006 yılında Japonya'dan ithalatımız 3.2 milyar dolar olduğu halde ihracatımız yalnızca 263 milyon dolardır. Türk ve Japon iş dünyasını birbirine daha da yakınlaştırmak için TOBB ile Japon Ticaret ve Sanayi Odası'nın her yıl birlikte uluslararası konferans düzenlemelerinin yararlı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

 

Forum öncesinde TOBB ile Japonya Ticaret ve Sanayi Odası arasında mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek ve ilişkileri güçlendirmek amacıyla bir ''işbirliği anlaşması'' da imzalandı. Anlaşmaya TOBB adına Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, Japon tarafı adına da Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nobuo Yamaguchi imza koydu. Forumda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Japonya arasında derin siyasi, sosyal ve ekonomik bağlar bulunduğunu söyledi. Japonya ile Türkiye arasında hiçbir sıkıntı bulunmadığını vurgulayan Tüzmen, ''Zaten bayraklarımızın rengi de aynı. Birinde güneş, diğerinde ay ve yıldız var. Bu simgeler evreni tamamlıyor. Umarım ticaretimiz de böyle olur'' diye konuştu. Japonya'nın yıllık ticaret hacminin 1,1 trilyon dolar, Türkiye'nin ise 250 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydeden Tüzmen, bu kadar yüksek bir hacme rağmen iki ülke arasındaki ticaretin son derece az olduğunu söyledi. Bakan Tüzmen, Türkiye ile Japonya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde yeni bir ivmeye ihtiyaç bulunduğunu ve toplam ticaretinin en az yüzde 1'inin iki ülke arasında yapılması gerektiğini, bu çerçevede önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye ile Japonya arasındaki ticaretin 13–14 milyar dolara çıkarılmasının hedeflenmesi gerektiğini bildirdi.

 

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe de verimli ülke toprakları ve insan kaynağının Türkiye'nin cazibesini artırdığını söyledi. Türkiye'de iş yapan Japon firmalarının Türk işçilerinin kalitesinden her zaman övgü ile söz ettiğini kaydeden Abe, fakat iki ülke coğrafyalarının çok uzak olduğunu, Japonya'nın etrafında Çin ve yeni gelişen Asya pazarının bulunduğunu, Türkiye'nin ise etkileyici bir gelecek vaat eden Rusya, gelişmiş Avrupa ülkeleri ile çevrili bulunduğunu söyledi.

 

 

TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı İstikrar Enstitüsü Direktörü ve eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de forum da ''Türk Ekonomisinde Mevcut Durum ve Ekonomik Reformlara İlişkin Öngörüler, KOBİ'lerin Rolü'' konulu bir sunuş yaptı. 30 yıllık bir istikrarsızlığın ardından 2001 yılında Türk ekonomisinin büyük bir atılım yaparak Merkez Bankasına bağımsızlık tanıdığını anlatan Serdengeçti, bu bağımsızlığın enflasyonun düşmesine yansıdığını ve 34 yıl sonra enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşıldığını söyledi. Global ekonomik durum, kronik enflasyonla mücadele ve Türk ekonomisindeki büyümeye ilişkin bilgiler veren Serdengeçti, şu anda en önemli sorunlardan birinin cari açık olduğuna dikkat çekti. Cari açığın yüksek olmasında döviz kurunun düşük olmasının yanı sıra enerji fiyatlarının da ağırlıklı rolü bulunduğuna işaret eden Serdengeçti, ''Eğer enerji fiyatları 2002'deki gibi olsaydı, Türkiye'de cari açık şu anda yüzde -4,2 olurdu'' diye konuştu. Serdengeçti, bazı çevrelerin cari açığı düşürmek için büyüme oranının düşürülmesi gerektiği görüşüne katılmadığını, çünkü işsizlik ve istihdam sorunu nedeniyle ve AB ile Türkiye arasındaki gelir oranı farkını kapatabilmek için yüksek büyüme hızına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Forumda TOBB-ETÜ'de öğretim üyesi olarak göreve başlayan eski Devlet Bakanı Doç. Dr. Abdüllatif Şener de bulundu. Forumun ardından Japon ve Türk katılımcılara bir iftar yemeği verildi.