Otomotiv makine ve kimyada ABD fırsatı

25.09.2007

TOBB’un ABD çıkarmasında Chicago’da önemli temaslar gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, sektörel işbirliği fırsatlarıyla döndü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu liderliğindeki heyet, geçtiğimiz hafta ABD’nin Chicago ve Washington kentlerinde iş çevreleri ve dışişleri yetkilileriyle bir araya geldi. TOBB Heyeti, dünyanın en büyük emtia borsası olan Chicago Borsası’nda açılış seansına katıldı. TOBB Heyetinin burada ayrıca Dünya Ticaret Merkezi, Makineciler Birliği ve Chicago Borsası başkanlarının katıldığı toplantıda Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

TOBB’un ABD çıkartmasında yer alan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Taşkın, TOBB’un ABD’ye yaptığı geziden Ege’deki otomotiv, makine ve kimya sektörlerinde işbirliği fırsatlarıyla döndü. Her üç sektörde de 2008 başından itibaren karşılıklı heyet ziyaretleri planlandı.

Taşkın katıldığı toplantıda ABD Ticaret Bakanlığı Chicago Bölge Yetkilisi Marcelino Garcia, Dünya Ticaret Merkezi İllinois Başkanı Thomas Panek, Genel Müdürü Neil F. Hartigan, Chicago Ticaret Odası Başkanı Gerald J. Roper ile Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Kenan İpek sektörel bazda yapılabilecek işbirliklerini ayrıntılarıyla tartıştı.

EGELİLER FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİ

Öncelikli olarak otomotiv yan sanayi, kimya ve makine sektörlerinde işbirliği imkanları doğduğunu belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, “Her üç sektörde de Türk ve Amerikan sanayicileri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, yatırımların çekilmesi amacıyla 2008 yılı başından itibaren karşılıklı olarak ticari heyet ziyaretleri yapılması kararlaştırıldı. Egeli sanayici ve işadamlarını dünyanın en zengin pazarında karşılarına çıkacak fırsatları değerlendirmeleri için bu heyetlerde yeralmaya çağırıyorum. Trilyon dolarlık dış ticaret hacmiyle dikkati çeken ancak Türkiye’den ithalatı sınırlı olan ABD’ye ihracatımızı artırmada fırsatlar yakalanabileceği gibi karşılıklı işbirliği sayesinde gerek iki ülke gerekse Türkiye’nin iyi ilişkileri bulunduğu AB, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerine yönelik yatırım ve dış ticaret çalışmalarında Egeli şirketler hayal ettikleri fırsatları yakalayabilirler” dedi.

Tamer Taşkın, Egeli firmaların işbirliği fırsatlarını kendi lehlerine çevirebilmeleri için güçlerini birleştirmeleri çağrısını da tekrarladı.