Aliağa körfezine VTS ve AIS kurulacak

21.09.2007

Denizcilik Müsteşarlığı, iki önemli proje için İzmir’de kolları sıvadı. Gemi Trafik Hizmetleri Projesi (VTS) ile Otomatik Gemi Tanımlama (AIS) Sistemi Projesi, İzmir Körfezi’nde seyir güvenliğini arttıracak.

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Selçuk Sert, VTS Projesi ile Türk karasularında ve limanlarda seyir güvenliğini arttırmayı ve etkin bir kontrol sağlamayı hedeflendiklerini söyledi.

Sert, “İzmir, İzmit, Aliağa, Ambarlı, Mersin ve İskenderun gibi önemli limanlarda kurulması planlanan bu proje ile limanlarımıza yönelik gemi hareketinin izlenmesi bu kapsamda seyir güvenliğinin attırılması planlanmakta. Söz konusu proje için bu yıl içinde inşaat ve altyapı ihalesine çıkılması planlanmakta olup, iki sene içinde ise projenin tamamlanarak faaliyete geçmesi hedefleniyor” dedi.

AIS Projesi’yle ise 2009 yılına kadar balıkçı ve yatlar da dahil olmak üzere Türk karasularındaki tüm deniz araçlarının uzaktan izlenmesinin sağlanacağını belirten Sert, “Böylece insan kaçakçılığı, yakıt kaçakçılığı ve yasa dışı avlanma da dahil olmak üzere birçok anlamda gemilerin izlenmesi sağlanacak. Bu amaçla Gemi Trafik İstasyonları(VTS)’nın kurulması hedeflenmiş ve TÜBİTAK ve Bayındırlık Bakanlığı ile birlikte bu istasyonların yerlerinin tespitlerinin yapılmasına başlanılmıştır. Projeye göre, İzmir Bölge Müdürlüğü idari sınırları içerisinde Foça Buruncuk Mevkii ile Yeşil Tepe Şahin Tepesi, Karaburun Ambarseki Mevki, Urla Uzunkuyu Mersin Limanı Mevkii, Aliağa Tüpraş ve Aliağa Petkim Limanı mevkilerinde tespit çalışmaları tamamlandı. 2007 yılı yatırım programında yer alan bu proje için trafik gözetleme istasyonlarının temellerinin yılsonu itibariyle atılması planlanmakta” diye konuştu.

Acentelere on-line hizmet

İzmir Liman Başkanlığı’nca devreye aldıkları yazılım ile liman başkanlığına gelmeden acentelerin hizmet almasını sağladıklarını bildiren Sert, “Gemilere yönelik veri girişleri yapılabilmekte, gemi hareketleri on-line sistem üzerinden takip edilmekte, liman içindeki yükleme ve boşaltma bilgileri de dahil olmak üzere tüm verilere anında erişim sağlanabilmektedir. Bununla birlikte, bir çok istatistiki veri de sistemden alınabilmektedir” dedi.

Özel sektör dinamizmi limana yansıyacak

İzmir Limanı’nın özelleştirilmesini ve bölgeye katkısı da değerlendiren Sert, “İzmir Limanı’nın özelleştirme ihalesi gerçekleştirilmiş olup teslim süreci başlamıştır. Bunun İzmir ve bölgemiz için çok önemli gelişme olduğunu düşünüyorum. Denizcilik gibi zamanla yarışılan ve rekabetin çok önde olduğu bir faaliyette özel sektör dinamizmi limanın verimini önemli ölçüde arttıracaktır. Kamu mevzuatı ile bu yarışın içerisinde olmak çok zor. En acil malzeme alımında dahi ödeneğe ve mevzuata bağlı olarak liman verimli işletilemez. Sonuçta ihale edilen limanın işletme hakkı. Kimsenin yaptığı yatırımları torbaya doldurup götürecek hali yok” dedi. Öte yandan İzmir Limanı’nın kruvaziyer turizmde yeni bir merkez olduğunu bildiren Sert, “Ağustos 2007 sonu itibarıyla limanımıza 183 bin yolcu gelmiş olup, sene sonuna kadar bu rakamın 250 bine ulaşması beklenmektedir” dedi.

Haber: Seda Gök