Küresel Isınmanın Aliağa'ya etkileri

09.09.2007
  •  A 
Küresel ısınmanın sonucu olan susuzluk ve kuraklıktan Türkiye’nin sanayi devi PETKİM de etkileniyor. ait olan, 150 milyon m3 havzasının büyük bir kısmı kuruyan Güzelhisar barajında tehlike çanları çalıyor.

Küresel ısınmanın sonucu olan susuzluk ve kuraklıktan Türkiye’nin sanayi devi PETKİM de etkileniyor. Petkim’e ait olan, 150 milyon metreküp havzasının büyük bir kısmı kuruyan Güzelhisar barajında tehlike çanları çalıyor. Baraj havzasındaki görüntüler  tehlikenin boyutunu göz önüne serer iken Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, su rezervinin kritik seviyeye yaklaştığını, ancak gereken tedbiri aldıklarını belirtiyor. Barajın sahibinin PETKİM olduğunun altını çizen  Yavuz “Tüpraş ve köylüler tarımsal amaçlı olarak bu sudan yararlanıyor ancak böyle devam ederse çok daha radikal tedbirler almak durumundayız” dedi.

 

“SU REZERVİMİZ KRİTİK SEVİYEYE YAKLAŞIYOR

Barajın su durumunu ve kuraklığın bu şekilde devam etmesine ilişkin  soruları yanıtlayan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, barajın şu anki su seviyesi ve Petkim’in günlük su  tüketimi konusunda rakamsal  açıklama yapmadı.

Petkim’e ait Güzelhisar Barajı’ndaki sudan TÜPRAŞ gibi sanayi kuruluşlarının yanı sıra belediye ve sulama yapan çiftçinin de yararlandığını belirten Yavuz, “Ancak kuraklığın olumsuz etkileri böyle giderse tasarruf konusunda daha radikal tedbirler almak zorunda kalabiliriz” dedi.

 

“DENİZ SUYU DA  KULLANACAĞIZ”

Tatlı su olmadan Petkim’in kesinlikle üretim yapamayacağının altını çizen Genel Müdür Kenan Yavuz “Çalışmalarımız arasında fabrikamızda çok yakında deniz suyu kullanacağız.   Pek çok tasarruf tedbiri aldığımız gibi su kullanımında alternatif yöntemler de geliştiriyoruz. Yakında fabrikalardaki soğutma işleminde deniz suyu kullanabileceğimiz bir çalışma başlatıyoruz. Fakat üretimde kesinlikle tatlı suya ihtiyacımız devam edecek” dedi.

 

DOĞANGÜL: KRİTİK DEĞER 80-87 METRE SEVİYELERİ

Barajın şu anki durumu su durumuyla ile ilgili  Genel Müdür Kenan yavuz rakamsal  açıklama yapmazken, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi başkanı İbrahim Doğangül “Günlük 85-90 bin metreküp su tüketimi oluyor. 28 bin metreküp  civarında Tüpraş, 5-6 bin metreküp civarında Aliağa belediyesi, 500 metreküp civarında Enka Doğalgaz Santrali ve bir miktarda  köylülerin tarımsal amaçlı tüketimi oluyor” dedi.

Petkim’im üretimini sekteye uğratabilecek rakamın 80-87 metre olduğunu belirten Doğangül “Baraj kapak seviyesi 107 metre, şu anki su seviyesi 92 metre, su seviyesi 80-87 metre aralığına düşerse Petkim için tehlike çanları çalmaya başlar” dedi.