Taşımacılık sektörüne hatırlatma

07.09.2007
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren Oda üyesi kişi ve kuruluşları trafik ve karayolu güvenliği gereği aşırı yükle taşıma yapılmaması konusunda uyardı.

Karayollarında yapılan taşımacılıkta, araçların taşıma sınırı üzerinde yük alması ve dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yüklenmesinin ilgili kanun ve yönetmeliklerce yasaklandığı, bu durumu ihlal eden araçlara, kuruluşlara ve yük gönderenlere idari para cezası kesildiği kaydedildi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka, Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren Oda üyesi kişi ve kuruluşları, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolu Taşıma yönetmeliği hükümleri doğrultusunda trafik ve karayolu güvenliği gereği aşırı yükle taşıma yapılmaması konusunda uyardı.

AŞIRI YÜK UYARISI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka yaptığı açıklamada; “Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolu taşıma Yönetmeliği gereği; araçların yüklenmesinde belirtilen ölçü ve esaslara aykırı olarak taşıma sınırından fazla yük almak, dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yükleme, azami toplam ağırlıkların aşılması ve gabari dışı yüklenmesi yasaklanmıştır. Üyelerimizin mağduriyetle karşılaşmaması için bu konuda dikkatli davranılması gerekiyor” dedi.

İDARİ PARA CEZASI VE YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI

Karayollarında denetimlerin sıklaştırıldığını, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve TOBB’un da konu hakkında uyarılarda bulunduğunu kaydeden Saka, “Araçların ağırlık ve boyutlarına ilişkin olarak, 2918 sayılı Kanunun (b) ve (f) bentlerine uymayan işletenlere 1.078 YTL., (b) ve (f) bentlerine aykırı yük gönderenlere 2.156 YTL. idari para cezası uygulanmaktadır.” Dedi.

Karayollarında her yıl binlerce trafik kazası olduğunu, son 7 yılda meydana gelen 3,5 milyon trafik kazasında 23 bin kişinin yaşamını kaybettiğini söyleyen Saka, yollardaki trafik güvenliğinin toplumsal önem arzettiğini kaydetti.

Araçların yasal sınırlar içinde yüklenmesinin; trafik güvenliği ve karayolu alt yapısının korunması bakımından çok önemli olduğunu kaydeden Adnan Saka, taşıtların yasal ölçü ve sınırların üzerinde yüklenmesi halinde idari müeyyidelerin yanı sıra Bakanlık tarafından yurtdışına çıkış izinlerinin de iptal edildiğini hatırlattı.