LNG terminali, tam kapasite için yetki bekliyor

01.09.2007
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, EGEGAZ LNG Terminalinin yüzde 25 kapasiteyle çalıştığını, tam kapasite çalışması için, özel sektöre doğal gaz ithalat yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar  Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konseyi Üyesi ve Aliağa Ticaret Odası  Başkanı Adnan Saka, dünyanın en büyük ikinci doğal gaz depolama  terminali olan EGEGAZ Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminalinin yüzde  25 kapasiteyle çalıştığını, tam kapasite çalışması için, özel sektöre  doğal gaz ithalat yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.

Adnan Saka, yaptığı açıklamada, 280 bin metreküp gaz  hacmiyle dünyanın ikinci büyük doğal gaz depolama terminali olan EGEGAZ  LNG Terminalinin, Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz  tarafından Aliağa'da 400 milyon dolara 2001 yılında tamamlandığını  hatırlattı.

Özel sektörün yurt dışından doğal gaz ithal etme yetkisi bulunmadığı  için tesisin uzun süre atıl kaldığını söyleyen Adnan Saka, BOTAŞ ile  Egegaz arasında 2006 yılının Ekim ayında kira sözleşmesi yapıldığını  söyledi.

Saka, sözleşmenin BOTAŞ tarafından yurt dışından satın alınan doğal  gazın gemilerle tesise getirilmesini ve ulusal gaz şebekesine  verilmesini içerdiğini ifade etti.

BOTAŞ sözleşmesiyle işletilen terminalin bugün yüzde 25 kapasiteyle  çalıştığını ifade eden Adnan Saka, şunları söyledi: “Cumartesi günü bir gemi gelip gidiyor, 20 bin metreküp doğal gaz  getiriyor. Bir metreküp doğal gaz sıvılaştırıldığında 600 katına  çıkıyor. Tesis şu durumda yüzde 25 kapasiteyle işletiliyor.”

ÖZEL SEKTÖRE İTHALAT YETKİSİ VERİLSİN

Adnan Saka, EGEGAZ LNG Terminali'nin tam kapasiteyle çalışabilmesi için  özel sektöre doğal gaz ithalat yetkisinin verilmesi gerektiğini savundu.

Türkiye'nin yurt dışından gaz alamaması durumunda bile terminalin tam  kapasiteyle çalışması durumunda 2-3 ay süreyle ülkenin gaz ihtiyacını  karşılayabileceğini kaydeden Saka, şunları söyledi:

“Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacı 32 milyar metreküp, EGE LNG  Terminali tam kapasiteyle çalıştığı durumda Türkiye'nin yıllık  ihtiyacının en az beşte birini karşılayacak kapasiteye sahip. Bu tesisin  daha faal kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Aklıma gelen çözüm ise  özel sektöre doğal gaz ithalat yetkisinin verilmesi ve burayı tamamen  özel sermayenin işletmesi. Haftada bir gelen gemiler o zaman daha sık  gelecektir. Türkiye için alternatif enerjinin merkezi, EGEGAZ LNG  Terminali olacaktır. Yurt dışından gelen doğal gaz kesildiğinde bile  Türkiye'yi bir süre idare edecek doğal gaz burada depolanabilir.”

EGEGAZ LNG TERMİNALİ-

Verilen bilgiye göre Çolakoğlu Holding şirketlerinden Egegaz, İzmir'in  Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG  terminalinin yapımına başlandı, tesis 2001 yılında tamamlandı.

Tesiste her biri 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküp  LNG depolama kapasitesine sahip iki tank bulunuyor.

Yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metreküp olan terminalin inşaatı  tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından yapıldı.

Kurulduğu günden bu yana 60 uzman ve işçinin istihdam edildiği terminal  için Ekim 2006'da BOTAŞ ve EGEGAZ arasında hizmet alımına yönelik kira  sözleşmesi imzalandı.