Aliağa Ekonomisi Yeniasır TV'de

09.08.2007
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Yeniasır TV’de yayınlanan “Tarım ve kobi dünyası” programında Aliağa ekonomisini anlattı

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Yeniasır TV’de yayınlanan “Tarım ve kobi dünyası” programında küresel rekabette güçlü olmak için KOBİ’lerin finansa erişim güçlüğünün aşılması gerektiğini söyledi.

Gazeteci İsmail Uğural’ın hazırlayıp sunduğu “Tarım ve Kobi dünyası” programına stüdyo konuğu olarak katılan Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, ilçe ekonomisi ve ekonomik sosyal sorunlar hakkında görüşlerini dile getirdi.

Programda Aliağa’nın dev sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir bölge olduğunu kaydeden Saka, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan KOBİ’lerle birlikte bölgenin ekonomik öneminin hızla artacağını söyledi.

Saka, “Aliağa’da geçmişte başlayan hızlı sanayileşme çeşitli planlama ve çevre sorunlarını da beraberinde getirdi. Bu sorunların hızla çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bunun için bu sorunların yörede yaşayanların görüş, düşünce ve önerileri dikkate alınarak, diyalog ve güçbirliği içinde meselelerin çözümüne yaklaşmalıyız” dedi.

Son yıllarda Aliağa’da kıyıların bir çok yeni tesis ve proje ile anılmaya başlandığını kaydeden Saka, “Aliağa çok kıymetli bir sanayi ticaret bölgesi. Aliağa’nın ve Bölgenin geleceğini düşünmek zorundayız. Bunun için yatırımların doğru yerde ve rantabl olması gerektiğini düşünüyorum. Böylesine önemli bir bölgede mutlaka kıyı master planı yapılması ve yatırım yerlerinin Büyükşehir’in 1/25000’lik planlarında ve bölgesel planlarda belirlenmesi gerekiyor.” Dedi.

Programda Kobilerin finans kaynaklarına erişim güçlüğü yaşadığını dile getiren Saka,  “Kobi’lerimizin yaşanan küresel gelişmelere ve beraberinde getirdiği yoğun rekabete uyum sağlamaları gerekiyor.  Küresel ekonomi ve teknolojik gelişmeler, Basel II gibi bir çok konuda uluslararası Standarda uyarak üretim yapmayı zorunlu kılıyor. Bu nedenle kobi’lerde kalitenin artırılması, değişen teknolojilerin yakından takip edilmesi lazım. Ancak bu durum kobi’lerin finansman ihtiyacını arttırıyor. Aliağa Ticaret Odası olarak üyelerimizin finansa erişimini arttırmak amacıyla finans kuruluşlarıyla özel protokoller yapıyoruz” Dedi.