Bakanlık: Döküm OSB yer seçimi uygun değil

02.08.2007
Aliağa'da kurulmak istenen “Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”nin kurulması düşünüldüğü yer; tarım arazisi olduğu ve DSİ’nin kanaletle sulama proje alanı olduğu gerekçesiyle uygun bulunmadı.

İzmir Ege Dökümcüler Derneği” çatısı altında bir araya gelen 21 firmanın İzmir’in Aliağa İlçesinde kurmak istediği “Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”nin kurulması düşünüldüğü yer; tarım arazisi olduğu ve DSİ’nin kanaletle sulama proje alanı olduğu gerekçesiyle uygun bulunmadı.

Aliağa’nın gelişme yönünde bulunması, verimli tarım ve zeytinlik alanı olması ve su havzasında bulunması nedeniyle yöre halkının döküm OSB alanı yapılmasını istemediği Elbirdi mevkiindeki 365 ha. Alanın Dökümcüler OSB alanı olması Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülmedi.

Bölgenin uygun bulunmadığına dair Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü’nün 19.07.2007 tarih ve 7900 sayılı yazısında “döküm OSB kurulmak istenen alanın tarım ve hayvancılık amacıyla yöre halkı tarafından kullanıldığı, ALOSBİ’nin 2 Km yakınında olduğundan, sanayi yapılaşmasının ALOSBİ’de olması, bölgede 60 binin üzerinde yetişmiş ve yeni dikilmiş zeytin ağacının bulunduğu, 3 tavuk çiftliği ve 15-20 adet küçükbaş ve büyükbaş çiftliklerin olduğu, bölgede DSİ’nin kanalet sistemiyle sulama projesinin bulunduğu ve bu bölgenin sanayi bölgesine açılmaması konusunda şikayetler bakanlığımıza intikal etmiştir” denildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir belediyesi, Aliağa Kaymakamlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderilen yazıda;

İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Güzelhisar köyü Elbirdi mevkiindeki yaklaşık 365 ha. Büyüklüğündeki alanın Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan yer seçim komisyonunun çalışmalarını tamamladığı belirtilerek, “21 Mayıs 2001 tarih ve 24408 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Organize Sanayi Bölgeleri yer Seçimi yönetmeliği’nin 27. maddesi gereği oy birliği şartı sağlanamadığından İzmir Dökümcüler OSB yer seçimi uygun görülmemiştir. Bu aşamada OSB yer seçimi çalışmaları sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA: “ALTERNATİF YER ARAYIŞLARINDA DÖKÜMCÜLÜK SEKTÖRÜNE YARDIMA HAZIRIZ”

Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, döküm OSB kurulmak istenen alanın Aliağa’nın gelişme yönünde bulunan, tarım ve hayvancılık yapılan bir bölge olduğunu belirterek Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yer seçimiyle ilgili bu kararının ardından konuyu değerlendirdi.

Aliağa’da yatırım yapmak isteyen dökümcülük sektörü temsilcilerine seslenen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Döküm OSB kurulmak istenen alan kentin gelişim yönünde bulunan tarımsal bir alandı. Bu yüzden Aliağa’daki tüm kurumlar ve yörede yaşayanlar düşünülen bu yer için olumsuz görüş bildirdi. Aliağa’da çevre ile barışık, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açık. Altyapısı mükemmel olan, hiçbir çevresel kirlilik ve atık sorunu oluşturmayan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde dökümcülük sektörü için uygun yerler mevcut. Dökümcülük sektöründe faaliyet gösteren tüm sanayicilerimize yatırımlarını biran önce yapmaları için ALOSBi içinde her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. ALOSBi içinde yeteri kadar potansiyel yerimiz var. Ayrıca İzmir Büyükşehir’in 1/ 25000’lik planlarında da bulunan ALOSBİ’nin genişleme sahasında ya da kentin gelişimini tehdit etmeyen, tarım arazisi olmayan başka alternatif yerler konusunda bu yatırımcılarımıza yardımcı olmak için diyaloğa ve desteğe hazırız.” Dedi.