İzmir EXPO'ya TOBB desteği

31.07.2007
TOBB, 5. Dünya Odalar Kongresi'nden Sonra Uluslararası Önemli Bir Organizasyonun Daha Türkiye'ye Kazandırılması Amacıyla Atağa Geçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 5. Dünya Odalar Kongresi'nden Sonra Uluslararası Önemli Bir Organizasyonun Daha Türkiye'ye Kazandırılması Amacıyla Atağa Geçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 5. Dünya Odalar Kongresi'nden sonra uluslararası önemli bir organizasyonun daha Türkiye'ye kazandırılması amacıyla atağa geçti.

TOBB, 2015 yılında düzenlenecek EXPO'ya (Uluslararası Sergi) ev sahipliği yapmak isteyen ve adaylığını EXPO'ların düzenleyici kuruluşu oyan Uluslararası Sergiler Bürosu'na (BIE) ileterek resmen aday olan İzmir iline destek olmak amacıyla Dışişleri Bakanlığı ile yürütülen ortak çalışma çerçevesinde, 94 ülke nezdinde girişimde bulundu.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, EXPO-2015 adaylığı için İzmir ilinin rakibinin İtalya'nın Milano şehri olduğunu, sonuç oylamasının da 2008 Mart ayında BIE Genel Kurulu'nda kapalı oylama ile yapılacağını hatırlatarak, "EXPO'lar dünya sorunlarına kalıcı çözümler arayan ve 6 ay boyunca ülkelerin kendi kültürlerini, tarihlerini, doğal güzelliklerini ve sanatlarını tanıttıkları dev organizasyonlardır. Güçlü rakibimize karşı bu yarışı kazanmakla, ülkemize ve özellikle İzmir şehrimize uluslararası düzeyde büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz. EXPO ile İzmir'imiz, bir dünya şehri olma şansını elde edecek. Türkiye ve bölgemiz için ise bir model oluşturma imkan sağlanmış olacak. 50 milyon kişilik ziyaretçi potansiyeli ile EXPO'nun ne kadar büyük bir ekonomik dönüşüme vesile olacağını da özellikle kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum" dedi.

Türkiye'deki birçok kurum ve kuruluşun İzmir'in EXPO 2015 adaylığını uluslararası platformlarda dile getirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Dışişleri Bakanlığımız ile yürüttüğümüz ortak çalışmalar neticesinde, 2008 Mart ayındaki seçimde oy kullanacak olan 97 BIE ülkesinden yakın ilişkilerimizin olduğu 94'ünün Ticaret ve Sanayi Odaları başkanlarına mektup göndererek adaylığımız için destekleri talep etmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Temmuz ayı başında İstanbul'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük organizasyonlarından birisi olan '5. Dünya Odalar Kongresi'nde yabancı ülkelerin oda başkanlarıyla yaptığı 30'u aşkın ikili görüşmede de, İzmir'in EXPO 2015 adaylığını gündeme getirdiğini ve ilgili ülkelerden destek istediğini ifade etti.