Abdüllatif Şener TOBB ETÜ’de

28.07.2007
  •  A 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümünde ders verecek.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümünde ders verecek. 


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Şener ile birlikte TOBB’da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Sak, TOBB ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Fatih Özatay, Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski başkanı Süreyya Serdengeçti de hazır bulundu. 


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, TOBB ETÜ'nün temel amaçlarının başında uygulamaya özel önem veren bir eğitim yapmak geldiğini, böyle bir eğitimin sağlam bir teorik çerçeveye oturtulmasının ise aşikar olduğunu kaydetti.  


Böylece Türkiye'nin temel sorunlarını doğru tespit eden, bu sorunların arkasındaki ana nedenleri iyi belirleyen ve bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik çözümler, politikalar üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu hedefe ise teoriyle uygulamayı en iyi şekilde harmanlayan bir öğretim üyesi kadrosuyla oluşmanın mümkün olduğunu kaydetti. Bu çerçevede, bir yandan beyin göçünü tersine çevirerek, dünyanın önde gelen üniversitelerinde teorik bilgilerle donanmış gençleri bünyelerine kattıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, diğer yandan her biri alanlarında sivrilmiş deneyimli akademisyenlerle çalıştıklarını anlattı.  


Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: ''Sağlam bir akademik geçmişi olan, Türkiye'ye hem Maliye Bakanı hem de Başbakan Yardımcısı olarak değerli hizmetlerde bulunan Sayın Doç. Dr. Abdüllatif Şener'in bundan sonra aramıza katılacağını büyük bir mutlulukla kamuoyuna duyurmak isterim.


Sayın Şener, Üniversitemizin Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev almayı kabul etmiş bulunmaktadır. Böylelikle, vereceği konferanslar seminerler yoluyla Üniversitemizin tüm öğrencileri Sayın Şener'in engin deneyiminden istifade etmek olanağına kavuşacaklardır.  


Sayın Şener, ayrıca Kamu Maliyesi, İktisat Tarihi ve Türkiye Ekonomisi gibi dersler verecektir. En üst düzeyde, bu alanlarda uygulamanın başında bulunmuş bir sayın bakanımızın vereceği derslerin de ayrıca öğrencilerimizin yetişmesine önemli katkılar yapacağına inanmaktayım.''  


Şener'e ''hoş geldiniz'' diyen Hisarcıklıoğlu, daha sonra soruları yanıtladı. Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine şehit çocuğu olan öğrencilerden TOBB ETÜ'nün her bölümüne birer öğrenciyi burslu olarak alıp okutacaklarını kaydetti. Bakan Şener'e sorulan bir soruya da cevap veren Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'de tembel öğrenci bulunmadığını, tam tersine Türkiye'nin en akıllı, zeki öğrencilerinin burada bulunduğunu belirterek, ''Öyle sıfır alacak öğrenci yok bizde'' dedi.  


Şener de yaptığı konuşmada, kendisine birçok üniversiteden teklif gelmesine rağmen TOBB ETÜ'de öğretim üyesi olarak çalışma kararı verdiğini bildirdi. TOBB ETÜ'yü seçmesinde teori ile pratiğin bir arada yürütülmesi, TOBB ETÜ'deki akademik kadro ve kaliteli öğrenciler bulunmasının rol oynadığını söyleyen Şener, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı.  


Bir soru üzerine 16 yıl önce hocalık yaptığını belirten Şener, bu görevi süresince kendisine öğrenciler tarafından takılan bir lakap bulunmadığını söyledi. Öğrencilerin daha ziyade olumsuzluklara vurgu yapmak için hocalara isim taktıklarına işaret eden Şener, hiçbir zaman olumsuz bir hoca olmadığını, öğrencilere ve hayata pozitif baktığı için öğrenciler tarafından kendisine herhangi bir lakap verildiğini sanmadığını anlattı.  


Sorular üzerine Şener, hocalık yapacağı süre içinde, Türkiye'de uzun dönemde ekonomik politikaların nasıl kurgulandığı ve bunun kısa vadede nasıl sonuçlandığı ile küresel ekonominin etkileri altında Türkiye ekonomisinin nereye doğru gittiğine ilişkin soruların cevaplarını bulmaya çalışacağını kaydetti.  


Aktif siyaset yapma kapısını kapatıp kapatmadığına ilişkin bir diğer soruya verdiği yanıtta da Şener, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre devlet memurlarının siyaset yapmalarının yasak olduğunu anımsattı. Üniversite hocalarının bu kapsam dışında olduklarını belirten Şener, ''Benim önüme ne zaman üniversite hocalığı mı siyaset mi diye bir tercih gelse ben her zaman hocalığı tercih ederim'' dedi.  


16 yıl önce siyasete hocalık tercihi ikinci planda olduğu için girmediğini anlatan Şener, ''O günün koşulları aday olmamı gerektirmişti. İçine bir girdik, pir girdik. 16 yıl çıkamadık'' diye konuştu. Şener, şimdi gönlünce ve huzurlu bir şekilde hocalık yapmayı düşündüğünü kaydetti.  


59. hükümetin özelleştirme politikalarına 10 üzerinden kaç vereceğine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Şener, hocalığa başladığında ilk yapacağı çalışmalardan birisinin Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarının ekonomiye etkileri konusunda olabileceğini düşündüğünü aktardı. Bu konuda kafasında bazı maddeler sıraladığını belirten Şener, bu çalışmaları tamamladığında basına açıklayabileceğini kaydeden Şener, ''Bugün itibariyle değerlendirme yaparsam çok siyası olur'' dedi. 


TOBB ETÜ öğrencilerinin kendisini ''sıfırcı'' olarak tanımlayıp tanımlamayacağına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da Şener, şunları kaydetti: ''Beni sıfırcı olarak hiç kimse tanımlayamaz. Hocalıktaki eski stilimi devam ettirip ettirmeyeceğim konusunda henüz karar vermiş değilim. Yeni dönem biraz farklı olabilir. (İlla ben sınıfta çakmak istiyorum) demeyen öğrencileri pek bırakmazdım. Ama bazı öğrencilerde olurdu ki (İlla ben çakmak istiyorum, kalmak istiyorum, geçmek istemiyorum) der. Bunu ağzı ile söylemesi gerekmiyor. Hali, tavrı, derse ilgisi, bakış tarzı, yaklaşım biçimi bunu zaten açıkça ilan ediyordu. Benden kalan öğrenciler hep illa da kalmak isteyen öğrencilerdi. TOBB üniversitesinde hocalık yapmak da zor. Hocalar orada bisikletin üzerinde gibidir, öyle zannediyorum. Pedal çevirmeyen düşer. Öğrencinin karşısına sağlam çıkmak için her gün pedal çevirmek lazım.''  


Sorular üzerine kendisinin bir kamu maliyesi dersini teorik anlatmasının mümkün olmadığını, piyasadaki ders kitaplarının devletin harcamaları, gelirleri ve bütçesini teorik olarak anlattığını belirten Şener,kendisinin bu türden ders vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Neden böyle anlatamayacağını da dile getiren Şener, ''Devletin harcamalarını da gelirlerini de 16 yıldır yaşıyoruz. Her yıl bütçe sürecini bürokrasiden, meclisten, parlamentodan çıkıncaya kadar bütün ayrıntıları ile yaşamamışız. Şimdi bunları yok sayarak kamu maliyesi anlatamam. Mecliste bütçe görüşülürken, bütçe rakamlarını dağıtarak, üzerinde tartışarak, teorik çerçeveyi kurmaya çalışırım'' dedi. Şener, TOBB ETÜ'de vereceği dersleri düşünürken, bir gece uyumadığını da sözlerine ekledi.  


Toplantının sonunda Şener'e TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici tarafından üniversitenin rozeti takıldı.