Aliağa’ya yabancı ilgisi artıyor

26.07.2007
  •  A 
10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ), yabanca yatırımlarda büyük artış yaşanıyor.

Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ), yabanca yatırımlarda büyük artış yaşanıyor. Yunanistan, Finlandiya ve Fransa'dan yatırımcılar Aliağa OSB'de yer alırken, İskenderun'da faaliyet gösteren bir Rus-Türk ortaklığı da bölgeden 200 dönümlük yer almak için görüşmelerini sürdürüyor.

 

Bölgeye gösterilen ilgi yabancılarla sınırlı değil. Özellikle son birkaç haftadır bölgedeki arsalara talebin yoğunlaştığını anlatan Aliağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı N.Atıl Akkan, “Çelik hasır yapan bir firmaya 40 bin metrekare yer sattık. Gemlik'teki bir yağ firması 10 bin metrekare yer aldı. Biri 40 bin metrekare olmak üzere, iki tane de 20 bin metrekarelik talep aldık” dedi.

 

10 milyon metrekare alanıyla Türkiye'nin en büyük OSB’lerinden biri olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde, yabancı yatırımlarda büyük patlama yaşanıyor. Yunanistan, Finlandiya ve Fransa'dan yatırımcılar Aliağa OSB'de yer alırken, İskenderun'da faaliyet gösteren bir Rus-Türk ortaklığı da bölgeden 200 dönümlük yer almak için görüşmelerini sürdürüyor. Bölgeye gösterilen ilgi yabana yatırımcılarla sınırlı değil.

 

Özellikle son dönemde bölgedeki arsalara talebin yoğunlaştığını anlatan Aliağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, “Çelik hasır yapan bir firmaya 40 bin metrekare yer sattık. Gemlik'teki bir yağ firması 10 bin metrekare yer satın aldı. Biri 40 bin metrekare olmak üzere, iki tane de 20 bin metrekarelik talep aldık. İskenderun'da Rus-Türk ortaklığının 200 dönümlük yer talebi konusunda da görüşmelerimiz sürüyor. Aramızda gizlilik anlaşması olduğu için bu ismi veremiyoruz” dedi.

 

Petkim'in özelleştirilmesi ile Aliağa OSB'ye petrokimya sektöründe ciddi yatırımlar olacağını belirten Akkan, şunları söyledi:

“Şu anda arsalarımıza olan talepte ciddi bir patlama var. Bu gelişmeler ileride petrokimya sektöründe ciddi yatırımlar olacağının belirtileri. Petkim'in özelleştirilmesi bölgemize olan ilginin artışındaki faktörlerden sadece birisidir. Çünkü bölgemizin sağladığı avantajlar yatırımcıların ilgisini çekiyor, Ancak Petkim'in yeni yatırımları, bölgemizde stratejik ortaklık sağlayacak yeni yatırımlara da hız kazandıracak. Bir firmanın atığı, diğerinin hammaddesi olacak, yeni yeni ürünler ortaya çıkacak”

 

EASTCHEM, NAVLUNDAN 4 MİLYON EURO KÂR EDECEK

Bölgede şu anda faaliyet gösteren firma sayısının 25 olduğunu belirten Akkan, satılan arsaların toplam alana oranının ise yüzde 55'e yükseldiğini bildirdi. Bölgeye yabancıların da ilgisinin büyük olduğuna işaret eden Akkan, şöyle konuştu:

 

“Eastchem isimli Yunan firması Türkiye'deki firmalar tarafından ithal edilen polistrem malzeme üretmek İçin bölgemizde yatırım yaptı. Montaj çalışmalarını sürdüren firma, birkaç ay içerisinde faaliyete geçmeyi hedefliyor. Yunan firma Türkiye'de olmayan bir hammaddeyi üretecek. Bu maddeyi Türkiye'de 120 firma kullanıyor, hepsi de ithal ediyor. Yunan firma bölgemizde üretip Türkiye'ye satacak. Firmanın sadece navlundan kârı yıllık 4 milyon Euro olacak. 40 dönüm yer aldılar, 20 dönüm yer daha talep ediyorlar.”

 

Aliağa OSB'nin çevrim santralını yapan Finlandiya kökenli Wartsila firmasının da bölgede 5 bin metrekare yer satın aldığının bilgisini veren Akkan, firmanın bölgede terminal kuracağını söyledi.

Akkan, “Hem lojistik hem servis hizmeti verecek. Aliağa'da kurulacak tersanelere de büyük pervaneler üretecek. Wartsila, önümüzdeki günlerde temel atacak” dedi. Fransız Micha firmasının da bölgede galvaniz üretimi yapacağını dile getiren Akkan, firmanın yatırım tutarının 12 milyon Euro olduğunu söyledi.

 

3 YABANCI BEKLEMEDE

Alman Krone firmasının yatırım için İzmir'i seçtiğini hatırlatan Akkan, firmanın yer konusunda henüz kararını vermediğini, kendileri ile de görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. Biyodizel üretimi yapmak için Amerikalı bir firmanın 3 yıl önce bölgeden arsa satın aldığını hatırlatan Akkan, firmanın yatırım için biyodizel ile ilgili gelişmeleri beklediğini ifade etti. Akkan, Polonyalı bir petro-kimya firmasının da bölgede yatırım yapmak istediğini bildirdi.

 

“SANTRAL, 60 MİLYON EURO'YA MAL OLACAK”

Yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji verebilmek için geçen eylül ayında Çakmaktepe Doğalgaz Çevrim Santralı'nın temelini attıklarını ve halen montaj çalışmalarının devam ettiğim anlatan Akkan, şöyle devam etti:

 

“Finlandiya kökenli Wartsila firması tarafından inşa edilen santral, 1 Ağustos'tan itibaren faaliyete geçecek. Santralın, üç etaplık bölümü tamamlandığında 60 milyon Euro'ya mal olacak. Santral toplam 105 megawatt güce sahip olacak. Santral enerji üretiminin yanında buhar ve sıcak su da üretecek. Rüzgâr gülleri için de ALRES adını taşıyacak bir firmayı kurma aşamasındayız. 100 MGW gücünde lisans müracaatımızı da yaptık.”

 

Sanayi kuruluşlarının ithal edilen hammaddesi sıvı kimyasalların depolanacağı bir Tank Çiftliği Projesinin de gündemlerinde olduğunu hatırlatan Akkan, bu konuda çok büyük talepler olduğunu, süratle bu projeyi hayata geçireceklerini kaydetti. Her yerde kuraklık yaşanırken, bölgenin su sorunu olmadığına da dikkat çeken Akkan, “Güzelhisar Çayı ile Kunduz Çayı oluk oluk akıyor. Suyu nasıl zaptedeceğiz diye uğraşıyoruz. Aliağa OSB, kimya ve gıda firmaları için biçilmiş kaftan” diye konuştu.

 

TAMER TAŞKIN: ALİAĞA İZMİR'İN KIYMETLİ BÖLGESİ

Ege Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Aliağa OSB'nin İzmir'in kıymetli bölgesi olduğunu ve yabancı firmaların sürekli ilgi gösterdiğini vurguladı. Pelkim'in özelleştirilmesinin bölgede yatırımları mutlaka artıracağını kaydeden Taşkın, “Petkim'in özelleştirilme süreci tamamlandıktan sonra gerek Aliağa OSB gerek Menemen Plastik OSB gerek Bergama ve Kınık OSB'de de de yatırımlar artacaktır” dedi

 

EASTCHEM: ÜRETİME GEÇMEYE HAZIRIZ

Eastchem Türkiye Genel Müdürü Aslan Salman, inşaatı bitmek üzere olan Aliağa OSB’deki Fabrikanın bürokratik işlemler biter bitmez üretime geçeceğini kaydetti. Salman, “Eastcnem 40 yıllık bir Yunan firması ve inşaat, ambalaj ve oyuncak sektöründe kullanılan polistren üretimi yapıyor. Fabrika üretime geçtiğinde hem Türkiye hem de dünya pazarına hitap edeceğiz. Limana yakınlığı, Aliağa OSB'nin lojistik avantajları nedeniyle bu bölgeyi seçtik” dedi.


Kaynak: Dünya