Aliağa’nın 25 yıllık özlemi bitti

20.07.2007
  •  A 
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Aliağa iskelelerinde hizmet vermek üzere “Geçici deniz hudut kapısı” açıldığını ifade ederek, “Aliağa ve bölgemizin 25 yıllık rüyası sona erdi.”

Ödemiş’te yapılan İzmir İli oda ve borsaları yönetim kurulları ortak toplantısında konuşan Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Aliağa iskelelerinde hizmet vermek üzere “Geçici deniz hudut kapısı” açıldığını ifade ederek, “Aliağa ve bölgemizin 25 yıllık rüyası sona erdi.” Dedi.

 

Dolgoh; “Deniz Ticaret Odası, Aliağa Ticaret Odası, Aliağa Kaymakamlığı ve belediye’nin katkılarıyla Aliağa’ya gelecek gemi personelinin pasaport giriş çıkış işlemleri Aliağa’da Pektim tarafından Geçici deniz hudut kapısına tahsis edilen yerde yapılacak” dedi.

 

Geza Dologh şöyle devam etti:, Denizciliğin geliştirilmesi, ihracatın artması ve hizmetin daha kaliteli yapılması açısından bu düzenleme büyük önem taşımaktadır.  12 Haziran 2007’de Aliağa Geçici deniz hudut kapısı ve pasaport polisi kurulması ile ilgili yürütülen işleri denetlemek amacıyla deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak Aliağa’daydık. İncelemelerimiz sonucunda işlerin tamamlandığını gördük. Atık sadece açılış töreni için bir tarih bekliyoruz.”

 

- ADNAN SAKA: ALİAĞA’NIN DENİZCİLİKTEKİ ÖNEMİ ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA KATLANARAK ARTACAK -

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, pasaport polisi hizmetinin Aliağa’ya kazandırılmasında işbirliği yapan ve katkısı olan tüm kurumlara teşekkür ederek “Aliağa, yılda 4 bin geminin giriş çıkış yaptığı önemli bir deniz ihracat üssüdür. Sadece geçen yılın 11 ayında 14 milyar dolarlık ticari işlem yapılmıştır. Böylesi önemli bir bölgeye bir hizmetin gelmesi 25 yıl sürmemeliydi.  Bu hizmetin Aliağa’ya kazandırılması Pasaportların İzmir’e götürülüp getirilmesiyle oluşan birçok sakıncayı ortadan kaldırdığı gibi zamandan tasarruf sağlanmasını da beraberinde getirmektedir.” Dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Aliağa’da 10 milyon m2 alan üzerine 400 tesisin kurulmakta olduğu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren şirketlerin de ihracat için Aliağa iskelelerini tercih edeceğini hatırlatarak, “Aliağa’nın denizcilikteki önemi önümüzdeki 10 yılda katlanarak artacak. ALOSBİ’de üretilen ihraç ürünleri deniz yoluyla dünya pazarlarına çıkacak. Bu yüzden bölgemizde denizcilik ve liman sektörlerine yatırımların artarak sürmesi lazım” dedi.