PETKİM Bilmecesi...

11.07.2007
Yeniasır’ın güçlü kalemlerinden Selamettin Bayındır, Petkim Özelleştirmesini ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın konuya bakışını yazdı. İşte o Büyük ilgi gören yazı….

PETKİM BİLMECESİ

Aliağa'dan sitem var. Petkim satışına tepkisiz kalmamıza kızıyorlar.

Bendeniz 40 yıldır İsveç solunu sayıklarım.

Yani oradaki gibi mülkiyet özel sektörün olsun, devlet adam gibi denetlesin, soyguna, hortuma, kaçağa imkan vermesin isterim.

Özelleştirme muhalifi değilim ama küresel sermaye aşıkları gibi, ne olursa olsun, nasıl olursa olsun, her şeyi satıp savalım diyecek halim de yok.

STRATEJİK KONUM

EBSO, dün, Ege'nin 100 sanayi devini açıkladı. 2 milyar 227 milyon YTL'lik satış hasılasıyla Petkim üçüncü sırada.

Eski yıllarda yanlış yönetildi. Ama şu anda satış sorunu yok, işletme sorunu yok. Cirosunun 500 milyon dolara yakınını ihracattan elde ediyor. 14 ayrı fabrikayla bir sürü ortak tesise sahip. Ayrıca limanı, elektrik santralı var. İstendiği anda uygulamaya hazır rafineri projesi mevcut.

Yüzde 51'i 2 milyar dolara satılınca, fiyatı öven de oldu, kelepir bulan da. Bunlar önemli, ancak hepsinden önemlisi Petkim'in stratejik konumu.

Bu strateji lafını edince, stratejik değerlerimize ve tesislerimize sahip çıkalım deyince bazılarının saldırısına uğruyoruz. Dar kalıpçı oluyoruz, ulusalcı diye dalga geçiliyoruz.

Ama gerçek şu ki, Petkim çok önemli ve stratejik bir kurum. Kaldı ki Petkim'in ağırlıklı hissesine sahip olanların arkası karanlık. Sektörle ilgileri yok, Petkim'de ne yapacakları, satın aldıkları malı nasıl kullanacakları, meçhul. İşçi çıkaracaklar mı bilinmiyor. Bize mektup, telefon, e-mail yağmuruna tutan Aliağalıların çoğu, Petkim işçisi ve bu kardeşlerimizin en büyük korkusu işten çıkarılmak.

ADNAN SAKA: “BİZ DE KUŞKULUYUZ”

Vatandaşın, sendikanın tepkisini biliyoruz. Yerel iş aleminin yorumu ne? Bu merakımızı gidermek için Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile konuştuk. İşte söyledikleri:

"Özelleştirmek, satmak, para kazanmak, her şey değil. Petkim, büyük fedakarlıklarla kuruldu. 1990'lara kadar Türkiye'nin termoplastik ihtiyacının yüzde 88'ini karşılıyordu. Bugün yüzde 33'nü.

Zamanla siyasetin aleti oldu, yatırım yapılmadı. Oysa bu tür tesislere sürekli yatırım gerekli. Teknolojiyi yenilemezseniz, tesis değerini de, işlevini de yitirir. Yani Petkim'in özelleştirilmesi gerekir ama bunun sağlam bir statüsü olması gerekirdi. Örneğin, blok yüzde 51 hissenin satılması yerine Türk işadamlarına ve halka arz yoluyla yüzde 30-40'lık bir hisse satılıp, gelecek parayla teknoloji yenileme yoluna gidilebilirdi.

Şimdi yeni sahipler hakkında soru işaretleri var. Tesisleri hangi amaçla kullanacaklar? Yeni yatırım yapmaz depo, ambar gibi kullanmaya kalkarlarsa, ya da değerli arsaları konuta yönlendirirlerse bu Petkim'in sonu olur.

Satış şartları arasında bu soru işaretleri yer alıyor mu bilmiyoruz. Çünkü ihale şeffaf olmadı.

İnşallah hukuki süreçte kuşkularımız dikkate alınır."

Kaynak: Yeniasır