Akademisyenlerden özelleştirmeye tepki

11.07.2007
  •  A 
Egeli Akademisyenler Platformu sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı PETKİM’in özelleştirilmesine tepki gösterdi.

Egeli Akademisyenler Platformu PETKİM’in özelleştirilmesine tepki gösterdi. Platform sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, “Seçime çok az bir süre kala Türkiye’nin olduğu kadar Ege’nin de gözbebeği kuruluşu PETKİM özelleştirildi. Bu işlemin olabildiğince çabuk durdurulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin de bulunduğu Ortadoğu’da, Balkanlar’da ve Kafkaslar’da çoğu petrole dayalı sıcak ve soğuk savaşlar yürütülmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de başka bir Petkim’in olmadığını unutmayalım. Rusya, ABD ve Avrupa Birliği enerjide tekel oluşturabilmek için kan dökebiliyorlar. Kan dökerek verilebilecek stratejik kuruluşlardan biri olan Petkim’in karanlıkta kalan güçler eline geçmesi düşünülemez.

 

Bu özelleştirme serbest piyasa anlayışı ile bile açıklanamaz. Tekel oluşturacak dünya devlerinin başta enerji olmak üzere tarımdan sanayiye kadar binlerce hammaddenin üretildiği bu tesislere sahip olduktan sonra, bunları fiyatları ile istedikleri gibi oynayacakları kesindir. Brezilya ve Arjantin’de petrokimya tesislerinin özelleştirilmesi arkasından plastikten, gübreye binlerce fabrikanın aşırı yükseltilmiş hammadde fiyatları karşısında iflas ettikleri hatırlanmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİDİR

 “Bu özelleştirme emperyalizme yeni araçlar sağlayacak gibi görünmektedir” diyen Prof. Dr. Kaymakçı, açıklamasına şöyle devam etti: “Bir yandan Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışan fanatik Ermeni lobiciliğinin, diğer yandan Türkiye’nin Kıbrıs politikasını bozmak isteyen Kıbrıs Rum kesimi şirketlerinin alıcılar içinde olduğu bilgileri, limana da sahip olan Pektim ile ne gibi oyunlar onayabileceğinin ipuçlarını vermektedir. Türkiye’ye özelleştirmeyi dayatan ABD ve Avrupa Birliği’nin stratejik alanları korumakta olduğunu unutmayalım. Örneğin Fransa’da bankacılıkta ve tarıma dayalı sanayide, Almanya’da bankacılıkta kamunun gücü tartışılmamaktadır.

           

Yapılan bu yanlıştan derhal geri dönülmelidir. Egeli Akademisyenler Platformu olarak Osmanlı’nın çöküş yıllarını hatırlatan bu özelleştirmenin 22 Temmuz gelmeden derhal geri alındığının açıklanmasını bekliyoruz.”

 

Kaynak: Ege AJANS