ALTO'dan Denizcilik Bayramı mesajı

01.07.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının 81. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 sayılı Kabotaj Kanununun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın, ulusal egemenliğin sağlanması açısından büyük önemi olduğu kaydedildi.  Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının 81. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

 

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin “denizci toplum” olmasının önünde hiçbir engel bulunmadığı kaydeden Saka, “Bir deniz ülkesi olarak, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermemiz, küreselleşen dünyada ulusal bir zorunluluktur” dedi.

 

815 sayılı Kabotaj Kanunu ile birlikte Türk denizciliğine, deniz ticaretine ve Türk vatandaşlarına önemli haklar sağlandığını söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde kapitülasyonlarla kısıtlanan kabotaj hakkının, 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile birlikte ortadan kaldırılarak, Türk denizciliği ve deniz taşımacılığında ekonomik özgürlükler getirdiğini kaydetti.

 

Kabotaj yasasının Ulusal Denizcilik sektörü ve deniz ticareti açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Saka, “Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun uluslar arası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi, global rekabet ortamında gücümüzü ve ekonomik etkinliklerimizi artıracaktır.” Dedi.

 

Saka; “Denizcililik ve deniz ticaret sektörünün sahip olduğu olanaklarla Türkiye Deniz Ticaretinin en önemli üslerinden biri haline gelen Aliağa’da yaşayan herkesi denizlerimiz konusunda daha duyarlı olmaya davet ederken, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla tüm halkımızın bayramını kutluyor, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk deniz şehitlerimizi saygıyla anıyorum” dedi.

 

ALİAĞA, TÜRK DENİZCİLİĞİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Türkiye’nin en büyük Sanayi ve Ticaret kentlerinden olan Aliağa’da tüm sektörlerin deniz ticaretinden faydalandığını dile getiren Saka, 400 tesisin kurulmakta olduğu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ) tam kapasite ile üretime geçmesiyle birlikte Aliağa iskelelerinden yapılan deniz ticaretinin büyük artış göstereceğini söyledi.

 

Aliağa’nın yıllar sonra Deniz Hudut Kapısı ve Pasaport polisine de kavuştuğunu hatırlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Yılda ortalama 4000 geminin giriş çıkış yaptığı Aliağa’da deniz ticaret hacmi giderek büyümektedir. Ayrıca dünya limanlarında tutulan Türk bayraklı gemi sayısının azalmasında da Aliağa’nın önemli payı vardır” dedi.

 

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz ticaret potansiyelinden daha fazla faydalanması gerektiğini, bu amaçla denizcilik ve buna bağlı sektörlerde yeniden yapılanma ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Saka, “Limanlarımızda konteyner kapasitesi AB ülkelerinin limanlarına oranla çok düşük durumda. Konteyner kapasitesi artmalı. Ayrıca tüm limanlarımızın demiryolu entegrasyonu sağlanmalı. Yılda 4 bin geminin geldiği, 14 milyar dolar ticaret hacminin oluştuğu Aliağa Nemrut İskeleler bölgesi re-organizasyona tabi tutularak daha rantabl ve işlevsel kullanılacak duruma getirilmelidir” dedi.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka; Ege’nin bir barış denizi olmasının Türkiye- Yunanistan ve Adalar arasındaki deniz ticaretinin gelişmesiyle sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.