Adnan Saka: 144 bin zeytin ne olacak?

24.06.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, bölgede 144 bin zeytin ağacı bulunduğunu ifade ederek, “Buraya döküm OSb kurulursa bu zeytinler ne olacak?” diye sordu.

İzmir’in Aliağa ilçesinde tarım ve zeytinlik arazilere Döküm İhtisas OSB kurulacağı haberleri bölgede vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Aliağa’nın Elbirdi mevkiinde İzmir Ege Dökümcüler Derneği” çatısı altında bir araya gelen 21 firmanın Aliağa’da kurmak istediği “Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” yer seçiminde verimli tarım ve zeytin arazilerinin seçilmesi bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanırken, Aliağa Ticaret Odası başkanı Adnan Saka da yer seçiminin hatalı olduğunu ve yanlıştan dönülmesi gerektiğini açıkladı. Saka, bölgede 144 bin zeytin ağacı bulunduğunu ifade ederek, “Buraya döküm OSb kurulursa bu zeytinler ne olacak?” diye sordu.  


DÖKÜMCÜLER OSB KURARSA 144 BİN ZEYTİN AĞACI NE OLACAK?
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Aliağa’nın tek gelişim yönündeki Elbirdi mevkiine Dökümcüler OSB yapılması ısrarının yanlış olduğunu kaydetti. ALTO Başkanı Saka, “Bazı Dökümcülerin ihtisas OSB kurulmasını istedikleri arazi tarım ve zeytinlik alanların bulunduğu bir yer. Bölgede 144 bin zeytin ağacı var. Bölgede yaşayanlar burada zeytincilik ve diğer tarımsal faaliyetlerini yapıyor. Burada Döküm OSB kurulursa bu 144 bin Zeytin ağacı ne olacak? Böyle bir yere OSB kurmak, ancak geri kalmış, ortaçağ zihniyetindeki ülkelerde olur” dedi. 


ZEYTİN KANUNU İHLAL EDİLİYOR!

Zeytin Kanununu 20. maddesinin, zeytinlik alanları koruma altına aldığını kaydeden Saka şöyle konuştu: “Zeytin Kanununun 20 maddesinde (Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinyağ fabrikası hariç, zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez) deniliyor. 144 bin zeytin ağacının olduğu bir yere bu kanuna rağmen nasıl dökümcülük sektörü gibi ağır sanayi dalında faaliyet gösteren bir OSB kurulacak? Aliağa’da yaşayanlar, bu verimli tarım ve zeytinlik alanına Dökümcülük OSB istemiyor. Yatırım için Bölgemizde başka alternatiflerin aranması gerekir”


DÖKÜMCÜLERİN İSTEDİĞİ YER DSİ’NİN SULAMA KANALI PROJE ALANI ÇIKTI


Dökümcülerin OSB kurmak istedikleri sahanın DSİ tarafından sulama kanalı projesi içinde olduğunu da kamuoyuna açıklayan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Dünyadaki en ağır sanayi dallarından biri olan dökümcülük için Aliağa’da OSB kurulmak istenen yer  Enerji Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü’nün sulama alanıdır. DSİ’nin; Güzelhisar, Karaköy, Çaltılıdere köyleri ile Elbirdi ve Sırça dere mevkii arazileri Güzelhisar barajı ‘Mansap Ovaları Sulaması’ projesi ve 72 hektarlık Çıtak köyü arazileri de ‘Aliağa Çıtak Barajı Sulaması’ projesi olarak önemli bir tarımsal projenin uygulama sahasıdır. Böyle bir araziye Döküm OSB kurulması doğru değil. DSİ’nin böyle önemli bir tarımsal sulama proje alanıyla ilgili Döküm OSB kurulmasına nasıl görüş bildireceğini merakla bekliyoruz ” dedi.


ALİAĞA’NIN YERLEŞİM GELİŞME ALANININ YANI DÖKÜM OSB OLMAZ


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka bölgede son 3 yılda çiftçiye 12 bin zeytin fidanı dağıtımı yapılarak söz konusu araziye dikildiği de hatırlattı. Saka, “sadece son 3 yılda 12 binin üzerinde zeytin fidanı bu bölgeye dikildi. Ancak Bölgede sadece zeytincilik değil, pamuk, üzüm, bahçe ziraatı, buğday gibi ürünler de üretiliyor. Aliağa’nın tek büyüme ve gelişme yönünde bulunan bu bölge, gelecekte kentin nefes alacağı, insanların doğayla baş başa kalacağı, önemli bir ortak yaşam alanını içeren bir yer olacak. Aliağa’nın yerleşim gelişme alanının yanı döküm OSB olmaz” Dedi.

 

DÖKÜMCÜLERE ALTERNATİF YER ÖNERİLERİ

Döküm OSB kurulmak istenen bölgenin yakınının Aliağa’nın gelişmesi düşünülerek yerleşim genişleme alanı olarak belirlendiğini kaydeden Saka, “Aliağa’nın sağlıklı bir kent olarak gelişeceği başka bölge yok. Biz yatırımlara asla karşı değiliz. Söz konusu yatırımcılar, İzmir Büyükşehir belediyesi’nin planlarında da belirtilen ALOSBİ’nin potansiyel genişleme bölgesinde ya da ALOSBi içinde sağlıklı koşullarda yatırım yapabilirler.” Dedi.


1997 YILINDA UYGUN BULUNMAMIŞTI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin yer seçim çalışmalarının yapıldığı 1997 yılında Dökümcülerin OSB kurmak istedikleri yerin çeşitli resmi kuruluşlarca uygun bulunmadığını hatırlattı..


Saka şöyle konuştu; “Döküm OSB kurmak istenen yer, 1997 yılında ALOSBİ’nin yer seçim aşamasında ‘2 Nolu alan’ olarak  bir çok resmi kurum ve kuruluşun raporlarıyla tarımsal ve zeytinlik alanları içerdiği, Aliağa’nın yerleşim gelişimi yönünde bulunduğu, hakim rüzgar yönünün uygun olmadığından dolayı ‘sakıncalı’ bulunarak  uygun görülmemişti. Bunun üzerine Aliağa OSB, tarım arazisi olmayan bugünkü 1. nolu alternatif alana kurulmuştu. Geçmişte bu alan için (olumsuz) görüş bildiren kurumların aynı hassasiyeti şimdi de göstermelerini bekliyoruz” dedi. 

 

BİLGİ:  28.05.1997 TARİHİNDE HAZIRLANAN RAPORDA; BAZI KURUMLARIN SÖZ KONUSU ALAN HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ ŞÖYLE;


İzmir Orman Bölge Müdürlüğü: Şehir gelişim alanı içinde bulunmaktadır. Sakıncalı bir sahadır;


Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı: Sakıncalı,


MTA: Aliağa’ya yakınlığı ve yerleşime uygun olabileceğinden OSB için uygun değil,


İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü : Hakim rüzgarlardan dolayı uygun değil


Tarım Reformu Genel Müdürlüğü : Bitkisel üretim yapıldığından uygun değil


Aliağa Belediyesi  : Aliağa’nın imar planları yanında olduğundan, gelişmekte olan alan içinde kaldığından OSB olması için uygun değil şeklinde tanımlanmıştır.   

 

Bu kurumların dışındaki pek çok kurum da seçenekler arasında bugün döküm osb kurulmak istenen alan yerine ALOSB inin bugün kurulduğu alanın OSB için uygun olduğunu belirtti.