PETKİM ihalesi Temmuza kaldı

17.06.2007

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter, daha önce bu ay tamamlanması öngörülen PETKİM'in ihale sürecinin, Temmuz ayında tamamlanacağını bildirdi.

İlter, yatırımcıların ilgisi nedeniyle PETKİM'in özelleştirme sürecinde süre uzatımına gidildiğini hatırlattı.

İlter, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından kamu hisselerinin yüzde 51'i blok olarak satışa çıkarılan PETKİM'in özelleştirme süreciyle ilgili olarak, ''İhale sürecini, Temmuz'da tamamlayacağız'' dedi.

PETKİM'in ihale sürecinde, yatırımcının ilgisinin büyük olması, şirketin daha iyi tanıtılabilmesi ve yatırımcıların talebi nedeniyle teklif verme süresinin 25 Haziran'a ve bilgi odası sürecinin 11 Haziran'a uzatılmasına karar verildiğini anlatan İlter, bu nedenle daha önce Haziran ayı içinde tamamlanması öngörülen PETKİM'in ihale sürecinin, Temmuz ayında tamamlanacağını söyledi.

-BİLGİ ODASI SÜRECİ, TAMAMLANDI-

İlter, komisyon tarafından ön yeterlilik kriterlerini karşıladığına karar verilen başvuru sahiplerinden 16'sının, tanıtım dokümanında yer alan bilgiler de dahil olmak üzere bilgi almak ve mevcut durum tespiti yapmak üzere 23 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında elektronik ortamda sunulan PETKİM Bilgi Sitesi ile bilgi sitesine aktarılmayan bilgi ve belgeleri kapsayan PETKİM Bilgi Odasına girdiğini anlattı. İlter, aynı süreçte yatırımcılara PETKİM ziyaretlerinde bulunmak ve PETKİM yöneticileri ile görüşme imkanı sağlandığını ifade etti.

Son teklif verme tarihinin 25 Haziran'a uzatıldığını hatırlatan İlter, son teklifleri aldıktan sonra yatırımcıları yüz yüze görüşmeye çağıracaklarını söyledi ve ''Burada revize teklifleri alacağız. Daha sonra da ihaleyi gerçekleştireceğiz. Ardından Rekabet Kurulu'nun görüşü ve ÖYK'nın onayı alınacak'' diye konuştu.

-PETKİM'İN KARLILIĞI YÜKSEK-

PETKİM'in karlılığının yüksek, önünün açık olduğunu belirten İlter, ''PETKİM'in performansı iyi, enerji maliyeti yarı yarıya düştü, yüksek verimliliği var ve yüksek teknolojiye ulaşmış'' dedi.

PETKİM'de personel sayısının 5 binden 3 bin 500'e, personel giderlerinin maliyetler içindeki payının da yüzde 14'ten yüzde 8'e düştüğünü kaydeden İlter, iyi tekliflerin gelmesinin beklendiğini söyledi.

-İHALE SÜRECİ-

Kamu hisselerinin yüzde 51'i blok olarak satışa çıkarılan PETKİM'de 16 Mart 2007'de ihale ilanına çıkıldı.

PETKİM'de 14 Mayıs'ta ön yeterlilik başvuruları sona ererken, başvuruda bulunan 19 yatırımcıdan, 18'i ön yeterlilik kriterlerini karşıladı.

PETKİM'de blok satılacak yüzde 51 hissenin yüzde 7'lik bölümü Emekli Sandığı'na ait bulunuyor. Emekli Sandığı'na ait yüzde 7'lik bölümün bedeli, özelleştirme sonunda bu kuruma aktarılacak. PETKİM'in halen yüzde 38,68'i de halka açık bulunuyor.

İhale sonrası İdare'de kalacak yüzde 10,32'lik hisse ise daha sonra özelleştirme uygulamalarına konu olacak.