Nemrut Bölgesi Re-organize edilmeli

13.06.2007
  •  A 
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından Aliağa Ticaret odası’nda düzenlenen “Denizcilik sektör toplantısı’nda sektördeki yeni bölgesel yatırımlar ve sorunlar ele alındı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından Aliağa Ticaret odası’nda düzenlenen “Denizcilik sektör toplantısı’nda sektördeki yeni bölgesel yatırımlar ve sorunlar ele alındı. Toplantıda Nemrut İskeleler bölgesi’nin 42 milyon ton elleçleme rakamı ile Türkiye’nin en büyük liman sahası olduğu dile getirildi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, 2006’da Aliağa’daki iskelelerden 14 milyar dolarlık ticari faaliyet gerçekleştirildiğini açıkladı.

DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ve Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, dünya denizlerindeki Türk gemilerinin kara listeden çıkmasında Aliağa denizcilik sektörünün büyük katkıları olduğunu söyledi. Toplantıda, Kuzey Ege (Çandarlı) limam ve tersane kompleksi projesi ile Çaltılıdere’ye kurulacak olan Yat imalat bölgesi ile ilgili görüşler de seslendirildi.

 

Deniz Ticaret Odası tarafından Aliağa Ticaret Odası’nda “denizcilik Sektör” toplantısı yapıldı. Toplantıya; DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Selçuk Sert, DTO İzmir Şube yönetim kurulu üyeleri, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Belediye başkanı Tansu Kaya, DTO Aliağa temsilcisi Cengiz Çanka, DYP Genel İdare Kurulu üyesi ve Milletvekili adayı Emin Dinleten ve sektör temsilcileri katıldı.

 

ALİAĞA’YA GEÇİCİ DENİZ HUDUT KAPISI

Toplantının açış konuşmasını yapan DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh Aliağa’ya deniz pasaport polisi ve gümrük kapısı kurulması kararının alındığını belirterek, “Gemicilerin Pasaportlarının işlemleri artık İzmir’e getirilip götürülmeden Aliağa’da yapılacak. 1 ay içinde de yine Aliağa’da buluşacağız ve gümrük kapısının açılışını yapacağız. 25 yıllık rüya nihayet bitecek ve çok doğru bir şekilde işlemler artık Aliağa’da yapılacak.” Dedi.

 

Sektörün sorunlarını dinlemek ve çözüm aramak amacıyla toplantının düzenlendiğini dile getiren Dologh,  Aliağa’nın Türk denizciliği açısından önemli bir yatırım bölgesi olduğunu söyledi.

 

Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da DTO İzmir Şube Başkanı Dologh’a Aliağa’ya gösterdiği ilgi için teşekkür etti. Aliağa’nın denizcilik sektöründe fonksiyonunun çok önemli olduğunu kaydeden Bulgurlu Geçici Deniz hudut kapısının oluşturulması konusunda tüm kurumların büyük çaba harcadığını ve Aliağa’ya önemli bir hizmet merkezi oluşturulduğunu söyledi. Aliağa Ticaret Odası, TOBB bünyesinde böyle bir ihtiyacın olduğunu dile getirdi, “DTO bunun ihtiyaç olduğunu söyledi, siyasi irade de bu konuda büyük katkı verince Aliağa önemli bir kazanım elde etti” diye konuşan Kaymakam Bulgurlu, Türk bayraklı gemilerin dünya limanlarında kara listeden çıkması konusunda Aliağa denizcilik sektörünün büyük katkıları olduğunu söyledi.

 

ALTO BAŞKANI ADNAN SAKA: NEMRUT BÖLGESİ REORGANİZE EDİLMELİ!

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da Deniz ticaret sektörünün hızla gelişmekte olduğunu dile getirerek, “Aliağamızda kurulan ve tam kapasite ile hizmete girdiğinde 400 tesisin üretim ve ihracat yapacağı Aliağa Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere bölgemiz için Nemrut İskeleler bölgesi ve buna bağlı olarak tüm deniz- liman yatırımlarına büyük önem veriyoruz” dedi.

 

Aliağa’da geçtiğimiz yıl 10 ayda 14 milyar Dolarlık deniz ticareti yapıldığını söyleyen Saka Nemrut İskeleler bölgesinin rehabilite edilmesi halinde bu rakamın daha yukarılara çıkacağını söyledi. Adnan Saka şöyle konuştu; “Resmi rakamlara göre 1 ocak 2006- ile 30 Ekim 2006 tarihleri arasında Aliağa’daki ihracat- ithalat tutarı 14 milyar Dolar’ı aştı. Yani Türkiye için söyleyeyim, 140 milyar dolarlık bir hacmin yüzde 10’u Aliağa’daki girdi çıktı faaliyetlerinden oluşuyor. Çok büyük bir rakam. Ancak ne yazık ki Nemrut bölgesinin düzensizliği ve karmaşıklığından dolayı imkân olmasına rağmen bu olanaklar gelişemiyor.  Aliağa Belediye Başkanımızın da söylediği gibi o bölgenin re-organize edilmesi lazım. Bölgenin iş hacmi böylesine ülke çapında önemli bir noktaya gelmişse, yollarından, iskelelerin ve geri sahalarının düzenlenmesine kadar bir şeyler yapılmalıdır. Bölgenin mevcut durumu ülkemize ve ilçemize yakışmıyor. Bu bölge Türkiye için çok önemli ve kıymetlidir. Biran önce re-organize çalışmalarına başlanmalı” dedi.

 

TANSU KAYA; “NEMRUT’TA ÇARPIK YAPILAŞMA VAR”

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya da Nemrut iskeleler bölgesinin en fazla elleçleme yapılan bölge olduğunu, ancak buna rağmen verimli kullanılamadığını söyledi. “Nemrut’ta çarpık yapılaşma var. Bu çarpık yapılaşma, bölgenin daha verimli kullanılmasını engelliyor” diye konuşan Başkan Kaya, bölgede 20 yıl önce planı yapılmış olmasına rağmen yapılmamış iskele alanları olduğunu vurguladı.

 

Konuşmasında belediye olarak yapılan Nemrut Bölgesinin planlama çalışmalarından söz eden belediye başkanı Tansu Kaya, “Belediye olarak biz bölgenin çarpık yapılaşma düzenine son verecek altyapı çalışmalarını hazırladık ve ilk olarak plan yetkisi alarak bölge planlarını hazırladık. Bu planlar onaylandı. Nemrut bölgesinin modern, organize ve verimli kullanılabilecek bir deniz hizmet merkezi olmasının önünü açtık” dedi.

 

Konuşmasında Çandarlı Kuzey Ege limanından da söz eden Başkan Kaya, “Çandarlı limanı tersane ve liman entegrasyonu şeklinde yapılacak. Ayrıca Çaltılıdere’ye yapılacak olan Yat İmalatçıları bölgesinde de 400 firmada en az 3500 kişi çalışacak.” Dedi.