KOBİ'lerin Vergi Dairelerine borçları

19.05.2007
  •  A 
Maliye Bakanlığı, Anadolu Yaklaşımı çerçevesinde KOBİ'lerin vergi borçlarının erteleme ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin esasları belirledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, KOBİ’lere yönelik yaptığı açıklamada;  Maliye Bakanlığı’nın, Anadolu Yaklaşımı kanunu çerçevesinde Finans kuruluşlarıyla sözleşme imzalamış KOBİ'lerin vergi borçlarının erteleme ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin esasları belirlediğini söyledi. 


“Anadolu Yaklaşımı”ndan yararlanmak isteyen Oda üyesi kuruluşları bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka; yasa kapsamında 31 Ekim 2006 tarihine kadar vadesi geçmiş borçların yapılandırılacağını kaydetti. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, kamuoyunda “Anadolu Yaklaşımı” olarak bilinen 5569 sayılı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun”a ilişkin Tahsilat Tebliğinin Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandığını bildirdi. Saka, tebliğ ile Anadolu Yaklaşımı çerçevesinde, Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Dairelerine olan vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına açıklık getirildiğini kaydetti. 


Saka  “Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği'ne göre Anadolu Yaklaşımı'na imza atan KOBİ'lerin Vergi Dairelerine olan vergi borçları dolayısıyla yapılacak tecil ve taksitlendirmelerde teminat aranmayacak, 12 aydan 22 aya kadar taksitlendirme yapılacak” Dedi. 


Anadolu Yaklaşımı kapsamında Finans kuruluşlarıyla Sözleşme imzalayan KOBİ’lerin, vergi dairelerine olan borçları için yapılacak tecil ve taksitlendirme başvurularını yazılı olarak yapmaları gerektiğini, başvuruya sadece finansal yeniden yapılandırma sözleşmesinin bir örneğinin eklenmesinin yeterli olacağını hatırlattı. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Finans kuruluşlarıyla 5569 Sayılı yasa çerçevesinde sözleşme imzalamış KOBİ'lerin 18 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre, ancak 31 Ekim 2006 tarihine kadar vadesi geçmiş vergi borçlarının yapılandırılacağını kaydetti.  


Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Yasadan faydalanmak isteyen işletmelerin “KOBİ; iki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden veya yıllık net satış hasılatı ya da bilanço aktif toplamı yirmi beş milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler” niteliğinde olması gerektiğinin bilgisini veren Saka, “Tebliğe göre, vergi dairelerine olan borçların tamamı ya da bir kısmı için yapılandırma uygulanabilecek, Borçlarda tutara göre taksit sayısı belirlenecek.” Dedi. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Vergi Dairelerine olan borçları için, 5569 sayılı Kanununun ilgili hükümlerinden yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, sözleşme tarihinden itibaren 2 ay içinde, sözleşmenin bir örneği ile birlikte bağlı bulundukları vergi dairelerine dilekçe ile yazılı olarak müracaat ederek tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekiyor. Finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamış olmakla birlikte, sözleşme tarihinden itibaren 2 ay içinde bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmayan KOBİ’lerin, bu tarihten sonra yapacakları başvurular yasa gereği dikkate alınamayacak.” dedi. 


ANADOLU YAKLAŞIMI KAPSAMINDA FİNANS KURULUŞLARIYLA SÖZLEŞME İMZALAYAN KOBİLERİN, VERGİ BORÇLARININ TECİL VE TAKSİTLENDİRMELERİNDE TEMİNAT ARANMAYACAK


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Anadolu Yaklaşımı kapsamında finans kuruluşlarıyla sözleşme imzalamış KOBİ'lerin  vergi dairelerine olan borçları konusuna açıklık getirerek “Maliye Bakanlığı tebliği hükümlerine göre 5569 sayılı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında" Kanunun 3 üncü maddesi kapsamına alınan vergi borçlarının, teminat aranmaksızın kanuni faiz oranı uygulanmak suretiyle yirmi dört aya kadar tecil edilebileceği belirtilmiştir. Yani, Anadolu Yaklaşımı kapsamında finans kuruluşlarıyla sözleşme imzalamış kobilerin Vergi Dairelerine olan borçlarında yapılacak tecil ve taksitlendirmelerde teminat aranmayacak. Başvuru tarihini izleyen aydan itibaren 10 bin YTL’ye kadar olan borçlara 12 ay, 10 bin ile 50 bin YTL arasındaki borçlara 16 ay, 50 bin YTL’nin üzerindeki borçlara 22 ay süre ile tecil yapılabilecek. Ancak, borçlu tarafından daha kısa süreli tecil talep edilmesi halinde talep edilen süre dikkate alınacak. Kanuni faiz oranında değişiklik yapılmadığı sürece, 5569 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (3) numaralı fıkrası çerçevesinde yapılacak tecillerde uygulanacak tecil faizi oranı yıllık %9 olacaktır. Ancak, taksitlendirme süresi içerisinde kanuni faiz oranının düşmesi halinde bu değişiklik dikkate alınacak, yükselmesi halinde ise başvuru tarihindeki  kanuni faiz oranına göre işlem yapılacak” dedi. 


Haber dokumanlari icin linklere tiklayiniz 


Haber text:  


Adnan Saka Foto :  


Adnan Saka Foto :  


TEBLİĞİN TAM METİN HALİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN