Çakmaktepe enerji üretimi için gün sayıyor

16.05.2007
  •  A 
ALOSBİ yatırımcısına ucuz ve kaliteli enerji sunacak olan Çakmaktepe doğalgaz çevrim santralı 1. Etap motor ve Jeneratör üniteleri Finlandiya’dan bölgeye ulaştı

Türkiye'nin en modern altyapısına sahip olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde  (ALOSBİ) yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji verebilmek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayında temeli atılan Çakmaktepe doğalgaz çevrim santralının kurulum çalışmaları tamamlanıyor.

 

ALOSBİ’deki yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji, buhar ve sıcak su üretecek olan Çakmaktepe enerji Santralında deneme üretimi için günler sayılıyor. Finlandiyalı uluslar arası şirket WARTSILA tarafından en modern santral teknolojisiyle inşa edilen toplam 105 MW’lık doğalgaz çevrim santralının yapım çalışmaları sürerken, Finlandiya’dan yola çıkarılan santralın çeşitli motor jeneratör üniteleri ALOSBİ’ye ulaşmaya başladı.

 

Santralın 35 MW güce sahip olacak 1. etap bölümünde kullanılacak olan Ana motorlar ve jenaratörler deniz yoluyla Aliağa’ya getirilerek TIR’larla ALOSBİ’ye ulaştı. 25 Gün önce Finlandiya’dan yola çıkarılan Doğalgaz çevrim santralı motor jeneratör bölümünü taşıyan gemi, Petkim Limanına ulaştı. Limanda özel vinçlerle TIR’lara yüklenen her biri 130 ton ağırlığındaki 4 motor gurubu, ALOSBİ’de yapımı devam eden Santral alanına ulaştı. Gün boyu devam eden çalışmalarla motor ve jeneratör gurubu Santrale indirildi.

 

Her biri 130 ton ağırlığındaki dört adet motor ve jeneratör grubu, santralın Temmuz ayında deneme üretiminin başlayacağı 35 MW güçteki 1. etap bölümünde kullanılacak. Her birinin gücünün 8.73 MW olduğu motor grubunda dört motorun gücü 35 MW’a ulaşıyor. Santralın 2. ve 3 etapları da tamamlanarak 105 MW güçle tam kapasite üretime başlandığında projede toplam 12 motor gurubu kullanılmış olacak.

 

TÜRKİYE’DE BAŞKA OSB’DE BÖYLE ENERJİ İMKANI YOK

ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan Finlandiya kökenli Wartsila firması tarafından inşa edilen Çakmaktepe Doğalgaz çevrim Santralının montaj çalışmalarının başladığını, son olarak Finlandiya’dan motor jenaratör gurubu ünitesinin geldiğini belirterek, bölgedeki yatırımcılara Temmuz ayından itibaren ucuz, kaliteli ve sürekli enerji verileceğini ifade etti.

Akkan, “Geçtiğimiz Eylül ayında temelini attığımız Santralımızda 34 MW’lik üretim yapılacak olan 1. etap bölümü haziran ayında tamamlanarak Temmuz’da deneme üretimi başlayacak. 4 ay önce 1.etabın radyatörler gibi çeşitli teknik malzemeleri gelmişti. Bugün de 520 tonluk 4 motor Finlandiya'dan ALOSBİ’ye ulaştı” dedi.

 

YATIRIMCILAR SADECE ÜRETİMİ DÜŞÜNECEK

ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan, ALOSBİ’de yatırım yapan Sanayicilerin üretim maliyetlerinde avantaj yakalayarak küresel rekabet edeceğini ifade ederek , “ALOSBİ yatırımcısına bu santralden ucuz ve kaliteli enerji vereceğiz. Yatırımcımıza, Türkiye'de en kaliteli ve ucuz enerjiyi biz vereceğiz. Doğalgaz ile çalışacak bu santral ile enerjiyi yatırımcımıza yüzde 10-15 indirimli olarak sunacağız. Bu tesisimizle biz yatırımcımızı tüm dış etkenlerden koruyarak kendi enerjimizi üreteceğiz.” Dedi.

 

BUHAR VE SICAK SU DA ÜRETECEK

Santralın enerji üretmenin yanında Sanayicinin üretimde ihtiyaç duyacağı buhar ve sıcak suyu da üreterek Sanayiciye sunacağını kaydeden Akkan, “Burada çok modern ve verimli bir santral kuruyoruz . Bu sistemle üretilecek olan buhar ve sıcak su ALOSBİ içindeki fabrikalardan talep edenlere verilecek. Bu enerji santralı sadece OSB içindeki yatırımcılara piyasadan daha ucuz enerji verebileceği gibi, enerji üretiminin OSB içinde fazla gelmesi halinde enterkonnekte sistemden Türkiye’nin herhangi bir yerindeki isteyen herhangi bir kuruma enerji satabileceğiz.Sıcak su ve buhar üretimiyle de yüksek verime ulaşılacak. Bu durum, karlılık açısından diğer doğalgaz çevrim santralleriyle kıyaslanamayacak kadar bir avantaj sağlayacak” dedi.

 

ÇAKMAKTEPE ENERJİ SANTRALI HAKKINDA:

3 etaplık bölümü tamamlandığında 60 milyon Euro’ya mal olacak santral toplam 105 megawatt gücüne sahip olacak. 34 MW enerji üretecek olan 1. etapta 2007 Temmuz ayında deneme üretimine başlanacak. Santral enerji üretiminin yanında buhar ve sıcak su da üreterek sanayicilere satacak. Motorların egzoz gazından çıkan atık ısı, buhar kazanından geçirilerek bacaya verilecek. Böylece 1 motorda saatte 5 Ton buhar üretilecek. 4 motorun olduğu 1. etapta saatte 20 ton 204 derece ve 20 bar basınçta doymuş buhar üretimi olacak. Santral tam kapasite ile bittiğinde saatte 60 ton buhar üretecek. Santralde motorların soğutma suyu sayesinde sıcak su üretilecek