Dünya Küresel Kaos yaşıyor

16.05.2007
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası ile ESİAD AB Bilgi Bürosu tarafından “AB Bilgilendirme ve Türkiye-AB ilişkileri” konulu toplantı Aliağa Ticaret Odası’nda yapıldı.

Aliağa Ticaret Odası ile ESİAD AB Bilgi Bürosu tarafından “AB Bilgilendirme ve Türkiye-AB ilişkileri” konulu toplantı Aliağa Ticaret Odası’nda yapıldı. Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi AB Uzmanı Can Baydarol, dünyanın 11 Şubat 1945 Yalta konferansı ile birlikte yeniden şekillendirildiğini ifade ederek, “Bugün küreselleşme, yoksulluk, savaşlar ve bölgesel ekonomik birliklerin temeli yatla konferansında atılmıştı. O günden bu yana Yatla konferansı sonuçlarını yaşıyoruz” dedi.

 

AB Bilgilendirme ve Türkiye-AB ilişkileri konulu toplantının Açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası başkanı Adnan Saka, tam üyelik müzakere sürecinde AB – Türkiye ilişkilerinin tama olarak toplum tarafından bilinmediğini belirterek Aliağa’da işadamları ve kanaat önderlerinin bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla toplantının ALTO- ESİAD işbirliğinde düzenlendiğini ifade etti

 

Aliağa Ticaret odası Seminer Salonu’ndaki toplantıya Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, Aliağa Belediye başkanı Tansu Kaya, Ticaret odası Meclis başkanı Ömer Turgut Oğuz, Şoförler odası başkanı Osman Savran ve çok sayıda işadamı katıldı.

 

Toplantıda, Avrupa Birliği Uzmanı, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Can Baydarol , 1963 Ankara anlaşmasının  Türkiye ile AET arasında ortaklık anlaşması olduğunu kaydederek, “AB ülkeleri, 1963 Ankara anlaşmasıyla tam üyelik sözünü Ankara’ya vermiştir. Daha sonraki yıllarda ise her fırsatta Ankara anlaşması hükümlerini değiştirmek için girişimlerde bulunmuştur. Türk Dışişleri ise bunu her fırsatta reddetmiştir” dedi.

 

Dünyada küreselleşme olgusunun 8-9 kasım 1989’da  Berlin duvarının yıkılmasıyla birlikte dünya kamuoyunun literatürüne girdiğini söyleyen Can Baydarol, “Ancak küreselleşme Kaos’u ortaya çıkardı. Şimdi Kaos’u yaşıyoruz. Kaosla birlikte sorunlar da küreselleşmiştir” dedi.

 

Dünyada “Küresel finans kaosu” ve Küresel güvenlik kaosu” yaşandığını ileri süren Can Baydarol, “Karl Marx ölümünden tam 200 yıl sonra haklı çıkmaya başladı. Küresel kaos, kapitalizmin sonudur. Dünyada sorunlar küreselleşirken, politikacılar ise yerelleşiyor. Sarkozy gibi siyasetçiler devlet adamı falan değildir” diye konuştu.

 

Dünyada demokrasilerin sorunların çözümünü bulamaması halinde küresel bir faşizm tehlikesine işaret eden Baydarol, “Ya demokrasiler küresel sorunlara çözüm bulacak yada küresel bir faşizme, küresel bir diktaya davetiye çıkarılacak. 21. yüzyılda insanlığı böyle bir tehlike bekliyor” dedi.

 

Yeni dünya konjonktüründe Türkiye’nin öneminin arttığına ve üstlendiği rollerin farklılaştığına dikkati çeken Baydarol, “11 Eylül Saldırılarından sonra Batı çıkarları gereği Türkiye önem kazanmıştır. Bu yüzden son Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde dahi AB Türkiye’ye pek karışmamıştır. Şunu da ifade etmeliyiz ki, AB; Türkiyesizliğin maliyetini çok iyi tartışmalıdır. AB’nin içinde bir birlik siyaseti yok. AB, daha çok bir şirket görünümünde ve devletler de o şirketlerin ortaklarıdır. Biz AB müktesebatına uyum sağladığımız ölçüde üyelik şansımız vardır. Ancak Türkiye ne yazık ki küresel konjonktürde rolünü farkında olmadan oynamaktadır.


Toplantının sonunda Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Mülkiye’den okul arkadaşı olan Can Baydarol’a günün anısına bir plaket verdi. Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya da ESİAD genel Sekreteri Burcu Kurcan Olcay’a plaket verdi.