ALTO'dan Seminer: Türkiye- AB ilişkileri

13.05.2007
Aliağa Ticaret Odası ile ESİAD tarafından düzenlenecek olan eğitim seminerine konuşmacı olarak Avrupa Birliği Uzmanı, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Can Baydarol ile katılacak.

Aliağa Ticaret Odası, Avrupa Birliği üyelik müzakere sürecindeki Türkiye’de kişi ve kurumların AB normlarını daha iyi tanıması amacıyla bilgilendirme semineri düzenleyecek. Aliağa Ticaret Odası ile Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenecek olan eğitim seminerine konuşmacı olarak Avrupa Birliği Uzmanı, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Can Baydarol ile ESİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Yaşar katılacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Can Baydarol, Seminerde AB’nin ve üye ülkelerin Türkiye’ye bakışını değerlendirerek geleceğe dönük perspektiflerini ele alacak.

Toplantının diğer konuşmacısı ESİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Yaşar da AB Fonları ve yatırımcıların bunlardan yararlanma yöntemleri hakkında bilgi verecek.

Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka “AB- Türkiye İlişkileri” konulu toplantının, Aliağa’da kendisini geleceğe hazırlayan kurumların sayısını artırma, AB’yi daha iyi anlama ve bilginin yayılmasını sağlama amacıyla yapıldığını kaydetti. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, AB sürecinde birçok fonun firmaların ve kurumların AB'ye uyumu ve geliştirilmesi için kullanılabileceğini kaydederek, “AB Sürecine firma ve kurumların entegrasyonu amacıyla ESİAD AB Bilgi Bürosu İle birlikte düzenlediğimiz seminerde AB fon ve hibe destekleri de tanıtılacak” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye’nin üyelik müzakere sürecinde olduğu Avrupa Birliği’nin yapısı ve normlarıyla AB- Türkiye ilişkilerinin değerlendirileceği toplantıya tüm Aliağalıları davet ederek, “Müzakere sürecinde olduğumuz AB’yi daha iyi anlayarak, Türkiye- AB ilişkilerinde ve faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde uluslar arası ve ulusal rekabet açısından avantajlı bir pozisyon alabilmeliyiz. Özellikle bir çok yatırımcı, AB tarafından sunulan bir çok fon ve destekten ancak AB’ye tam üye olduktan sonra faydalanabileceğini düşünüyor oysa şu anda içinde bulunduğumuz üyelik müzakere sürecinde de Sanayicimiz ve yatırımcılarımız için bir çok fon ve hibe desteği mevcut. Bunlardan da azami ölçüde faydalanabilmek için AB hakkında bilgilenmeliyiz. Bu seminerin Aliağalı işadamları ve toplumun tüm kesimlerine faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

16 Mayıs Çarşamba günü saat 13.00’de Ticaret Odası Seminer Salonunda yapılacak olan Seminerin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

CAN BAYDAROL KİMDİR?

1958 yılında İstanbul’ da doğan Can Baydarol, 1978 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Fransa’da Siyaset Bilimi üzerine eğitim aldı.

İktisadi Kalkınma Vakfı’nda araştırma uzmanı, Piar Gallup’da Avrupa Araştırmaları Başkanı olarak çalıştı. Finansal Forum gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Halen Radyo Foreks’te ‘AB Gündemi’ adlı bir program yapıyor, Referans Gazetesi’nde köşe yazılarına devam ediyor.

İstanbul, İstanbul Bilgi, Galatasaray, Marmara, İstanbul Ticaret ve Kültür Üniversiteleri’nde, Türkiye- AB İlişkileri, Gümrük Birliği, Avrupa Hukuku’nun temelleri, Avrupa politikaları, aday ülkeler için topluluk müktesebatına uyum, Avrupa bütünleşme süreci ve güncel sorunlar konularında dersler verdi.

Baydarol, Türkiye-Avrupa Vakfı Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi. Can Baydarol halen Bilgi Üniversitesi öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

AB konusunda yayınlanmış on kitabı, çeşitli araştırma ve raporları bulunan Can Baydarol, Türkiye-AB ilişkileri, AB politikaları ile ilgili çok sayıda konferans, panel, eğitim seminerine, tv, radyo programına katılan Can Baydarol İngilizce ve Fransızca konuşuyor.