Tacikistan Heyeti'nden ALOSBİ'ye övgüler

15.04.2007
  •  A 
ALOSBİ Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Tacikistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Gulamcan Baboev ile beraberindeki Tacikistan Heyetini ALOSBİ’de Ağırladı

10 milyon m2’lik bir alan üzerine Türkiye’nin en modern teknik olanakları kullanılarak yapılan altyapısıyla yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelen Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), Tacikistan Ticaret ve ekonomi heyetini ağırladı.


Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve yeni yatırım imkanlarının araştırılması amacıyla Türkiye’ye gelen Tacikistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Gulamcan Baboev, Yatırımlardan sorumlu Komite Başkanı ve Devlet Bakanı Rahimov Şarifcan Mahsumovich ile Tacikistan Ankara büyükelçisi Şuhrat Muzaffaroviç Sultamov, ALOSBİ’yi ziyaret etti. Tacikistan Heyeti’nin ALOSBİ’yi resmi ziyaretinde Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka ile Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu karşıladı.

 

TACİKİSTAN YATIRIMCILARINA DAVET

Tacikistan heyetine ALOSBİ’nin tüm yatırım olanakları ve bölgesel avantajlar hakkında bilgiler veren Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka, “ALOSBİ, Türkiye’nin bölgesinde stratejik önemini arttıracak önemli bir yatırım bölgesidir. Altyapısı son teknoloji ile yapılandırılan bölgemiz, Avrupa Birliği standartlarında, global dünyaya tam entegre olmuş gerçek bir yatırım cennetidir. ALOSBİ’ye sadece yerli değil, yabancı yatırımcılar da büyük ilgi gösteriyor. Burada Tacikistan yatırımcılarını da görmekten mutluluk duyarız” dedi.

 

Saka, ALOSBİ'nin; Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ölçeğinde Doğu Akdeniz'in en modern ve başka yerde olmayan bir çok avantajı içeren en büyük yatırım alanı olduğunu söyledi. Kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım olanakları, ucuz ve kaliteli enerji ile ihracat noktalarına yakınlığı sonucu ALOSBİ'de yatırımların büyük bir hız kazandığını kaydetti.

 

TACİKİSTAN EKONOMİ VE TİCARET BAKANI GLOMCAN BABOEV; “ALOSBİ GİBİ YATIRIMLAR, TÜRKİYE’NİN GELİŞMİŞLİĞİNİ GÖSTERİYOR”

ALOSBİ’de devam eden yatırımların Sektörel dağılımlarıyla ilgili bilgiler de alan Tacikistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Baboev, ALOSBİ’yi geleceğin planlı kentleşmesi ve organize-entegre sanayileşmesi adına mükemmel bir örnek olarak gördüğünü dile getirerek, “Tacikistan dışında yatırım yapmak isteyen sanayicilerimize Türkiye’yi ve ALOSBİ’yi önereceğim” dedi.

Gulamcan Baboev; “Burada çok büyük bir ticaret- sanayi yatırımı yapıldığını görüyorum. ALOSBİ gibi modern yatırımlar, Türkiye’nin gelişmişliğini gösteriyor” dedi. Tacikistan’da da büyük bir ekonomik atılım ve büyüme yaşandığına dikkati çeken Bakan Baboev, “Ancak tüm yatırımlara rağmen nitelikli eleman bulamıyoruz. Bu dev Organize Sanayi Bölgesinde çalışacak fabrikalar nitelikli elemanı nasıl bulacak.” sorusunu yöneltti.

 

NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU YÜKSEKOKULLA ÇÖZÜLECEK

ALOSBİ Başkan vekili Saka, nitelikli eleman ihtiyacının tüm dünyanın önemli bir problemi olduğunu ifade ederek, “ALOSBİ’deki sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyacağı nitelikli ara elemanı yapacağımız bir melek yüksekokulu ile karşılayacağız. Yarım gün eğitim görüp, yarım gün de buradaki kuruluşlarda çalışacak olan öğrenciler, mezun olduklarında nitelikli bir işgücü olarak burada çalışabilecek. Aliağa Ticaret odası olarak da mesleki eğitim faaliyetlerimize bu anlamda hız vereceğiz” dedi.

 

ALOSBİ YATIRIMCILARI DÜNYA İLE REKABET EDECEK

ALOSBİ’nin yatırımcı için birçok avantajı içerdiğini söyleyen Saka, bölgenin Nemrut İskeleler bölgesine yakınlığının da sanayici için ihracat kolaylığı yarattığını kaydetti. “ALOSBİ’nin üretimin tüm safhalarında sanayiciye sağladığı sayısız avantajın yanı sıra, başka hiçbir OSB’ye nasip olmayacak şekilde Nemrut iskeleler bölgesinde ihracat yapılabilecek. Sanayici için maliyetlerin azalması, dünya çapında rekabet şansını arttırması demektir. ALOSBİ yatırımcıları, tüm bu avantajlardan yararlanabiliyor” dedi.

 

ALOSBİ’de kurulacak 400 sanayi tesisinde en az 60 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Saka, böylesine büyük bir işgücünün yakın gelecekte ortaya çıkacak barınma, ulaşım, eğitim, sağlık, sosyal yaşam alanları gibi çeşitli sosyal-yaşamsal ihtiyaçları karşılamak amacıyla ALOSBİ yönetimi olarak yoğun çalışma yürütüldüğünü ifade etti.