KOSGEB'den KOBİ’lere 4 yeni kredi !

09.04.2007
  •  A 
Küçük ve Orta ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lere, "ihracat, istihdam, deri sektörünün OSB'lere taşınması ve gıda sektöründe makine alımı"na yönelik sıfır faizli kredi sağlayacak.

Küçük ve Orta ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lere, "ihracat, istihdam, deri sektörünün OSB'lere taşınması ve gıda sektöründe makine alımı"na yönelik sıfır faizli kredi sağlayacak. Bu sektörlerde kredi almak isteyen KOBİ'ler, bugünden itibaren Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'a müracaat yapabilecekler.

 

KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, KOBİ'lerin kredi faizleri masrafından dolayı kredi başvurusunda bulunamadıklarını belirterek, “Biz bu çalışmayla KOBi'lere diyoruz ki, “belirlenen sektörler için gidin bankalardan kredi alın, faizini biz ödeyelim" diye konuştu. Bu kredi kullanımıyla birlikte, hem bankaların kredi kaynaklarını harekete geçirdiklerini hem de KOBi'lerin ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydeden Çolakoğlu, "Aynı zamanda biz de, elimizdeki kaynakları doğrudan vermek yerine, faiz ödeyerek maddi kaynaklarımızı 5 kat artırmış oluyoruz. Çünkü biz KOBi'ye 100 bin YTL vereceksek, faiz için bankaya bunun 5'te birini ödüyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Kredi kullanım alanlarından birisi olan gıda sektöründe büyük problemlerin yaşandığını söyleyen Çolakoğlu, Türkiye'de bulunan toplam 5 bin yemek fabrikasından sadece 500'ünün Tarım Bakanlığı ve AB'nin kriterlerine uyduğuna dikkat çekti. Bu fabrikaların AB'nin kriterlerine uyabilmesi için kalite kontrol cihazları alması gerektiğini belirten Çolakoğlu, "Bizim sağladığımız kredi ile hem gıda sektörü AB kriterlerine uygun hale geliyor, hem de gıda sektörüne makine üreten sektör de harekete geçiyor" ifadesinde bulundu.

 

Deri sektörünün, kullanılan maddelerden dolayı sağlıksız bir ortam yarattığının altını çizen Çolakoğlu, şehir içinde bulunan deri imalatçılarının OSB'lere taşınması gerektiğini belirtti. Çolakoğlu, deri sektöründe çalışanların OSB'ye taşınmada maddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını da dikkat çekerek, "Deri imalatçıları da OSB'lere taşınmak istiyor. Ancak ellerinde maddi imkanları yok. sağladığımız kredilerle hem üreticiler OSB'lere taşınarak çevre kirliliği azaltılmış olacak hem de OSB'lere istihdam sağlanacak" şeklinde konuştu. Çolakoğlu, Bolu-Gerede, Niğde-Bor, Uşak, Denizli ve Bursa gibi illerde deri üreticilerinin yoğunlukta olduğunu ve çalışmaların bu İllerde başlayacağını belitti.

 

İstihdam için ise, hem kalifiye eleman sıkıntısını gidermek hem de işsiz insanlara iş yaratmak amacıyla kredi kullandırdıklarını söyleyen Çolakoğlu, "Biz şirkete diyoruz ki, sen 50 kişi çalıştırıyorsan, bu sayının altına inmeyeceksin. 5 kişi daha alırsan da kişi başı 20 bin YTL'den toplam 100 bin YTL kredi kullanabilirsin. Faizini de biz öderiz" dedi. Bu kredi kullanımıyla hem işsiz gençlere istihdam yaratılacağını hem de KOBi'lerin nitelikli eleman sıkıntısını gidermeyi hedeflediklerini açıklayan Çolakoğlu, "Aynı zamanda kayıt dışı kayıt altına alınacaktır" diye konuştu.

 

İhracat kredisiyle ilgili olarak da Çolakoğlu, ilk defa ihracat yapacak işletmeleri ihracata yönlendirmek amacıyla kredi kullandırılacağını bildirdi. Çolakoğlu, faizleri KOSGEB tarafından ödenecek kredilerin ilk başta ihracatta bin 500, gıda sektöründe 700, istihdam da 3 bin 300, deri sektöründe de 700 firmaya kullandırılacağını kaydederek, KOSGEB'in imkanları müsait oldukça ve devlet desteği geldikçe bu sayının artacağını dile getirdi. Çolakoğlu kredilerin en fazla 24 ayda ödeneceğine dikkat çekti.

 

Buna göre, ihracat kredisi 100 bin dolar üst limitli 6 ay vadeli, istihdam kredisi 18 ay vadeli ve 6 ay ödemesiz 6 ayda bir ödemeli, KOBİ'lerin istihdam edeceği her bir çalışan için 20 bin YTL olmak üzere 5 kişiye kadar ve toplam 100 bin YTL üst limitli, gıda sektöründe makine ve teçhizat kredisi 140 bin YTL üst limitli 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli ve 2 yıl vadeli, dericilik sektörüne yönelik OSB'lere taşınma kredisi ise yine 140 bin YTL üst limitli 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli ve 2 yıl vadeli olacak.

 

- Biz bu çalışmayla KOBi'lere diyoruz ki, "belirlenen sektörler için gidin bankalardan kredi alın faizini biz ödeyelim." Böylece hem bankaların kredi kaynaklarını harekete geçiriyoruz, hem KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aynı zamanda, elimizdeki kaynakları doğrudan vermek yerine, faiz ödeyerek maddi kaynaklarımızı 5 kat artırmış oluyoruz.

 

YEMEKÇİLERE UYUM KREDİSİ

5 bin yemek fabrikasından sadece 500'ü Tarım Bakanlığı ve AB'nin kriterlerine uyumlu. Kredi ile hem gıda sektörü AB kriterlerine uygun hale geliyor, hem de gıdacılara makine üretenler harekete geçiyor.

 

DERİCİLERE ÖZEL KREDİ

Deri imalatçıları OSB'lere taşınmak istiyor. Ancak ellerinde maddi imkanları yok. Bolu-Gerede, Niğde-Bor, Uşak, Denizli ve Bursa gibi deri üreticilerinin yoğunlukta olduğu illerde çalışmalara başlıyoruz.

 

İSTİHDAM KREDİSİ

Biz şirkete diyoruz ki, sen 50 kişi çalıştırıyorsan, bu sayının altına inmeyeceksin. 5 kişi daha alırsan da kişi başı 20 bin YTL'den toplam 100 bin YTL kredi kullanabilirsin. Faizini de biz öderiz.

 

İLK İHRACAT KREDİSİ

İşletmeleri ihracata yönlendirmek amacıyla 'ilk defa ihracat yapacak' KOBİ'lere kredi kullandırılacak. Faizleri KOSGEB tarafından ödenecek kredilerden ilk başta bin 500 firma yararlanacak.