TÜPRAŞ’da toplu Sözleşme imzalandı

03.04.2007
TÜPRAŞ ile Petrol-İş, toplu iş sözleşmesini 4 ayda imzâladı. Sözleşmeye göre İlk 6 ay için yüzde 10 oranında zam verildi, 4 ikrâmiye devam edecek

TÜPRAŞ ile Petrol-İş, toplu iş sözleşmesini 4 ayda imzâladı. İlk 6 ay için yüzde 10 oranında zam verildi, 4 ikrâmiye devam edecek

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut ile Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Toplu İş Sözleşmesi imzaladılar. TÜPRAŞ, çalışanlarına ilk altı ay için yüzde 10, daha sonraki altı ay için ise enflasyon oranında zam verecek.

TÜPRAŞ’ta görev yapan 3 bin 731 Petrol-İş üyesini kapsayan ve 12 Aralık'ta başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 4 ay süren müzakerelerin ardından tarafların uzlaşmasıyla sonuçlandı. İmzalar bugün Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nde atıldı.

Petrol-İş ve TÜPRAŞ arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi 1 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl süreli olacak. Sözleşmeye göre ücretlere ilk 6 ay için yüzde 10 oranında zam verildi. İlk 6 ayı tâkip eden her altı ayda da ücretler enflasyon oranında artırılacak.

Sosyal haklarda ise yüzde 25 ile 50 oranında artış sağlandı. Daha önce toplam 112 gün üzerinden verilen yılda 4 ikramiyenin, 120 gün üzerinden verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Taraflar olarak yaratılmaya çalışılan anlayışlara karşı olduk. 100’den fazla şirketimiz var. Hepsinde sendika vardır. Rahmetli Vehbi Koç’un da ifade ettiği gibi “şirket yönetim anlayışımız tüm çalışanlarla birlikte şirketi yönetmektir.” Başarıda herkesin katkısı olduğuna inancımız sonsuzdur. Biz sadece maddi değil, yaratılan sosyal olanaklarla da bunu yaratmaya çalışıyoruz. Bu güzel bir adımdı. Bundan sonra çok daha güzel gelişmeler olacağına inanıyoruz. Ben tekrar sizlere, bu kadar yapıcı, medeni, bu kadar güzel geçen görüşmeler için, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, herkesin tereddütle beklediği bir dönemi elbirliği ile, başarıyla geçtiklerini düşündüğünü belirterek, “27 Ocak 2006 itibariyle başlayan değişim sürecinin aslında bir yansıması bu. Karşılıklı konuşarak, tartışarak, birbirimizle paylaşarak yeni sözleşmemizi bitirdik. Aslında Mustafa Koç’un BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yapmış olduğu Küresel İlkeler Anlaşması kapsamında da çalışanların haklarının korunması ve iş huzurunun sağlanması ilkesinden yola çıkarak bir miktar da idari olarak ilave bir fedakarlığa katlandığımız açık” diye konuştu.

Erkut şöyle devam etti: “Ama her şeye rağmen birlikte hareket ederek, bizim bu idari yükü, çok daha fazlasıyla tasarruf edebileceğimize, çok daha fazla alternatifler yaratabileceğimize inanıyorum. Önemli olan huzurlu ve sakin bir ortamda işimizi yapmak. İşimizin ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. En ufak bir dikkatsizliği, konsantrasyon kaybını kaldırmayan bir iş. Hem kişinin kendi riski var, hem maliyetleri yüksek. Bu çerçevede bizim düşüncemiz bütün çalışanların, huzurlu bir şekilde, sadece işlerini düşünerek çalışmaları. Önemli olan bundan sonraki dönemdir, sağlıklı huzurlu, bir şekilde, elbirliği ile çalışıp daha güzele gitmektir. Ben bu sözleşmenin tekrar hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”