ALOSBİ’ye 50 milyon Euroya santral

26.03.2007
  •  A 
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 50 milyon euroluk yatırımla rüzgar enerji santralı (RES) kurulacak. Bu amaçla kısa adı ALRES olan Aliağa Rüzgar Enerji Santrali isimli bir şirket kuruldu

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, "50 megawatlık tesisin lisansı için başvuru yaptık 6 ayda yatırıma başlanacak" dedi 

 

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 50 milyon euroluk yatırımla rüzgar enerji santralı (RES) kurulacak. Bu amaçla kısa adı ALRES olan Aliağa Rüzgar Enerji Santrali isimli bir şirket kurulurken, 50 megawatlık santral inşaatı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans için başvuruldu.

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, EPDK onayının ardından 6 ay içinde yatırıma başlanacak santralın 18 ay sonunda faaliyete geçeceğini açıkladı. Akkan, "RES bölgenin toplam enerji ihtiyacının 4'te birlik bölümünü rüzgardan karşılayacak. Projenin toplam yatırım bedeli 45-50 milyon euro. İspanyollar ve Almanlar proje ile yakından ilgileniyor. Ortak yatırım söz konusu olabilir" dedi. 

 

İlke imza atılacak

9 milyon metrekarelik alanı, 400 sanayi parseli ile Türkiye'nin mevcut OSB'leri arasında Gebze'nin ardından ikinci sırada yer alan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) yeni bir ilke imza atılacak. Bölgede yeşil enerjiye büyük önem verdiklerini kaydeden Akkan, "Bu kapsamda Çakmaktepe Doğalgaz Çevrim Santralı'nın inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Yeşil OSB hedefi doğrultusunda yeni projemiz ise yine Çakmaktepe'de bir RES kurmak olacak" diye konuştu.  

Bu amaçla Önder Esen, Semih Kıymaz, Vedat Özyavru, Rıfat Demirli, Sayıl Dinçsoy ve Mustafa Cem'in ortaklığında Aliağa Rüzgar Enerji Santralı (ALRES) isimli şirketin kuruluşunu tamamladıklarını ifade eden Akkan, "EPDK, saniyede 2 ila 6 metre rüzgar hızı arıyor. Çakmaktepe'de hız 4.5 m / saniye. Şu an 50 megawattlık bir santral kurulması için EPDK'ye lisans başvurusunda da bulunduk. Santral, ALOSBİ tam kapasiteye ulaştığında enerji ihtiyacının 4'te 1'ini karışlayacak" dedi.  

 

Ortaklığa açılacak

EPDK'dan lisans alınmasının ardından ALRES'e ortak kabul etmeye başlayacaklarını belirten Akkan, santralın yatırım bedelinin 50 milyon euroyu bulacağını kaydetti. Akkan, "RES'lerde 0.9, 1.2 MW'lık direklerin yanı sıra yeni gelişen teknoloji ile 2- 2.5 MW'lik direk dikmek artık mümkün. Dolayısıyla ALRES'te 25-50 arasında bir direk dikimi sözkonusu olacak. Yatırımın toplam bedelini 45-50 milyon euro olarak planlıyoruz. Lisans işlemleri 6 ay içinde tamamlanacak. Lisans aldığımız anda yatırıma başlayacak ve 18 ay içinde üretime geçeceğiz" dedi. Projeye yabancı ilgisi olduğuna da dile getiren Akkan, "İspanyol ve Almanlar projemizle yakından ilgileniyor. Yatırım aşamasına gelindiğinde İspanyol ve Almanlardan gelen ortaklık teklifini gündeme alabiriz" dedi. 

İZMİR'DE YATIRIMLAR ARTIYOR

İzmir, Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin yaptığı ölçümler sonrası çıkardığı Rüzgar Eenerjisi Potansiyel Atlası'nda rüzgar potansiyeli en yüksek iller arasında yer aldı. 

Kentte toplam 4 bin 742 MW rüzgar enerjisi potansiyeli tespit edildi. İzmir aynı zamanda Türkiye'deki ilk rüzgar santralının kurulduğu il oldu. Demirer Holding, 1998 yılında Çeşme'de 1.5 MW'lık santrali faaliyete geçirirken bu kuruluşun hemen ardından Güçbirliği Holding 7.2 MW'lık Alaçatı Rüzgar Enerji Santralı'nı faaliyete geçirdi.