"Küresel olmazsan ayakta kalamazsın"

26.03.2007
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sadece Türkiye'de ve Türkiye pazarında üstünlük sağlamaya çalışarak ve buna güvenerek ayakta kalmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, küresel oyuncu olmadan, sadece Türkiye'de ve Türkiye pazarında üstünlük sağlamaya çalışarak ve buna güvenerek ayakta kalmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Eczacıbaşı'nın, Villeroy&Boch Karo Bölümünün çoğunluk hisselerini alması nedeniyle İstanbul Modern Sanat Müzesinde düzenlenen imza töreninde konuşan Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Yapı Grubu ve VitrA'nın son dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Eczacıbaşı, geçtiğimiz yıl toplam 833 milyon dolar ciro elde eden Yapı Grubu'nun, bu tutarın 380 milyon dolarını yurt dışından elde ettiğine dikkat çekerek, yılbaşında gruba dahil edilen Alman karo seramik üreticisi Engers'in ardından bu yılın ilk yarısında Rusya'da bir seramik sağlık gereçleri üretim tesisinin inşaatına başlanacağını duyurdu. Bülent Eczacıbaşı anlaşmayla ilgili olarak şunları kaydetti: ''Anlaşma kapsamında Villeroy&Boch Karo Bölümünün yüzde 51'i Eczacıbaşı'na devrediliyor. Anlaşma sonrasında Villeroy&Boch Karo Bölümünün tüm üretim ve pazarlama faaliyetleri Eczacıbaşı tarafından yürütülecek. Bu işbirliği ile Eczacıbaşı'nın Karo Seramik Bölümünün toplam 8 üretim tesisine sahip olacağını ve yıllık üretim kapasitesinin 35 milyon metre kareye, karo seramik net satışlarının 300 milyon avroya yükseleceğini kaydeden Eczacıbaşı, ''Tüm dünyada toplam 5 bin 500 satış noktasına ulaşacak olan Eczacıbaşı, Almanya'daki karo seramik pazar payını yüzde 10'a, Orta Avrupa'da ise yüzde 5'e çıkaracak'' dedi.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eczacıbaşı, bu satın almanın değerine ilişkin bir soru üzerine, Villeroy&Boch'un Almanya'da borsada işlem gören bir şirket olması nedeniyle bu rakamı henüz açıklayamayacaklarını söyledi. Eczacıbaşı, sağlık gereçleri alanında işbirliği yapılmamasının nedenine ilişkin olarak ise başlangıçta Villeroy&Boch'un kendilerinden sağlık gereçlerini satın almayı ve kendilerine karo seramik bölümünü satmayı planladığını, ancak sonrasında sağlık gereçlerinde iki tarafın da ayrı şekilde yoluna devam etmek istediğini belirterek, bu alanda rakip olmaya devam edeceklerini ve ilginç bir rekabet düzeni ortaya çıkacağını dile getirdi.

''HEDEFİMİZ İLK 3'TE YER ALMAK''

Eczacıbaşı'nın Rusya'daki yatırımları ve Villeroy&Boch'un da sağlık gereçleri ile Asya'ya açılma planları olduğunun hatırlatılması üzerine Bülent Eczacıbaşı, şu an için bu alanda işbirliği yapmayı düşünmediklerini ancak rekabetin özüne aykırı olmamak kaydıyla işbirliği imkanlarını değerlendirmeye devam edeceklerini kaydetti. Eczacıbaşı Yapı Grubu'nun geleceği hakkında bir soru üzerine bu gruptaki markaların çok daha güçlü konumlara gelebileceğini düşündüklerini belirten Eczacıbaşı, ''Küresel oyuncu olmadan sadece kendi ülkemizde ve kendi pazarımızda üstünlük sağlamaya çalışarak ve buna güvenerek dünyada ayakta kalmak pek mümkün görünmüyor'' görüşünü aktardı. Bülent Eczacıbaşı, yapı grubunda stratejik anlaşma ve satın almalar yaparak faaliyetleri genişletme planları yaptıklarını ifade etti. Karo seramikte Eczacıbaşı'nın küresel hedefine ilişkin bir soru üzerine Eczacıbaşı, ''Şu anda da bulunduğumuz ve daha güçlü olarak girmeye çalıştığımız Avrupa, Rusya, komşu ülkeler ve Amerika pazarlarında markalar sıralamasında, kullanımda ve ilk akla gelen markalar arasında ilk 3 arasına girmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'Yİ ASYA'YA AÇILAN BİR KÖPRÜ OLARAK GÖRÜYORUZ''

Villeroy&Boch AG Yönetim Kurulu Başkanı Wendelin von Boch ise iki kurum arasında bazı ortak noktalar bulunduğunu vurgulayarak, bunları, ''seramiğe olan sevgi, pazarlama stratejileri, marka değerleri, kalite ve hizmet anlayışları konusunda benzer düşünceler ile aile şirketleri olma'' olarak tanımladı. Boch, Eczacıbaşı'nın Fransa ve Almanya'daki üretim tesislerini koruyarak buradaki 1.000 çalışanı koruma taahhüdünün kendileri için ayrıca sevindirici olduğunu kayderek, ''Biz Türkiye'yi, Asya'ya açılan bir köprü olarak görüyoruz. Almanya ve Fransa'daki Villeroy&Boch ortaklığı ile siz de Avrupa'nın kapısını ardına kadar açtınız'' görüşünü aktardı. Türkiye'deki genç nüfusa dikkat çekerek, Almanya'da durumun tam tersi olduğunu ve gençlerle ileri yaşlarda olanların tüketim alışkanlıklarının farklılık gösterdiğini belirten Boch, büyüyen pazarların Asya'ya doğru genişlediğini ve kendilerinin de bu yöne genişlemesi gerektiğini dile getirdi. Boch, sofra gereçleri ve sağlık gereçleri alanlarında küresel faaliyet gösterme özelliğine sahip olduklarını, karo seramik alanında ise bu özelliklerini yitirmeye başladıklarını söyleyerek, Eczacıbaşı ile işbirliğinin bu alanda önemli bir eşiği atlamalarına yardımcı olacağını ifade etti. Geçen yıl Amerika'da 3 yeni sağlık gereçleri üretim tesisi satın alarak burada gelişme kaydetmeyi planladıklarını dile getiren Von Boch, Asya'da da benzer bir şekilde büyümeyi düşündüklerini kaydetti.

ECZACIBAŞI'NIN RUSYA YATIRIMI

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Dr. Erdal Karamercan ise Rusya'daki yatırımlara ilişkin olarak, burada kurulacak sağlık gereçleri tesisi için gerekli arsa ve inşaat izinlerinin tamamlandığını, şimdi yapılacak ihale sonrasında inşaatın başlayacağını ve 2008 yılında tesisin devreye alınacağını belirtti. Bunun, küreselleşme anlayışlarının bir parçası olduğunu vurgulayan Karamercan, bu üretimle birlikte özellikle Rusya pazarını hedefleyen bir pazarlama stratejisi içerdiklerini ve bu yatırımı büyük ihtimalle Rusya'da yapılacak karo seramik yatırımlarının izleyeceğini söyledi. Karamercan, Rusya'daki yeni tesisin açılmasıyla birlikte üretim kapasitesinin 6,5 milyon adet olacağını belirtti. Konuşmaların ardından Bülent Eczacıbaşı, Wendelin von Boch, Erdal Karamercan ve Villeroy&Boch AG Denetleme Kurulu Başkanı Peter Prinz Wittgenstein tarafından hisse satışı anlaşması imzalandı.