Düşük Kur ihracatçıyı süründürüyor

26.03.2007
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Doç. Dr. Ramazan Abay; “ihracatçılar düşük döviz kuru nedeniyle sürünüyor”

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ramazan Abay, döviz kurlarının yıllardır baskı altında tutulması nedeniyle ihracatçının durumunu “sürünüyor” diye değerlendirdi.

Türkiye’ye giren sıcak paranın önemli bölümünün hazine kağıtlarında değerlendirildiğini de hatırlatan Abay, “Gelen para sabit yatırım olarak gelmiyor. Çoğu hazine kağıtlarında yabancılara ortalama yüzde 22 para kazandırıyor. Artık müşteriyi kaybetmemek için çaba harcıyoruz. Umut ediyorum, gemi su almaz” diye konuştu.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği 2006 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Abay, “Dolar bugün 1.382 iken 15 gün önce bu rakam 1.445 YTL idi. Bu rakamlarla maliyet hesaplarımızı nasıl yapacağız? Dolar baskı altında. İhracattan Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kabinesinde bu konuda etkin bir lobi yapıyor. Ancak etkisi sınırlı kalıyor. Doların baskı altında tutulması doğru değil” dedi.

Türkiye’nin 2006 yılı hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 19’luk artışla 2 milyar 579 milyon dolar olduğunu belirten Abay, bunun 241 milyon 174 bin dolarlık bölümünün Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapıldığını kaydetti.

Türkiye ihracatından yüzde 9,35’lik pay alındığını da ifade eden Abay şöyle devam etti: “Sektörün geneli 2005 ve 2006 yıllarının 12 aylık dönemi karşılaştırıldığında sektör ihracatının yüzde 19 oranında artış gösterdiği görülüyor. İhracatta işlenmiş tarım ürünleri ön plana çıkıyor. Bunun dışında yağlı tohumlar ve bitkisel yağdaki artışta dikkat çekici. Mal grupları arasından ilk sırada yeralan ve sektör ihracatında artışı sürükleyen grup pastacılık, kakolu mamüller ve şeker mamülleridir.”