KOBİ'lere 'Kümelenme Modelleri

22.03.2007
  •  A 
İstanbul Kültür Üniversitesi ve İspanyol “The Competitiveness Institute” işbirliği ile “Küresel Rekabet İçin KOBİ’lerin Stratejik İşbirliği: Kümelenme Modelleri Toplantısı” yapılacak.

İstanbul Kültür Üniversitesi ve İspanyol “The Competitiveness Institute” işbirliği ile “Küresel Rekabet İçin KOBİ’lerin Stratejik İşbirliği: Kümelenme Modelleri Toplantısı” yapılacak. 27 Mart 2007 Salı günü 13:30 – 18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek toplantının ev sahipliğini Yeşilköy Çınar Oteli üstleniyor.

 

Katılımın ücretsiz olduğu toplantıda, kümelenme sürecinin adımları açıklandıktan sonra öncelikle Türkiye’deki uygulamalar incelenecek. Enstitü üyelerinin kendi ülkelerinde yürüttükleri projeler, yabancı uzmanlar tarafından aktarılacak ve toplantı sonunda da karşılaştırmalar yapılacak.

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü KOBİ Danışma Birimi’nin amacı, Türkiye ekonomisi içinde önemli paya sahip olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, gelişimlerini, kurumsallaşma, mali yönetim, pazarlama, kredi kaynaklarına erişim ve diğer konularda genel iş süreçlerinin iyileştirilmesini sağlamak ve genel ekonomi içindeki katma değerlerini yükseltmek.

 

KOBİ’lerin Gelişiminde Aktif Rol Alıyor

KOBİ’lerin sorunlarına çözüm getirmeyi ve küresel rekabet güçlerini artırmayı misyon edinen KOBİ Danışma Birimi, gelişimlerinde aktif rol oynayarak ve üniversite bağlantılı ve destekli olmasının avantajlarını kullanarak, teorik bilgilerin reel sektöre aktarılmasında bir aracı ve tercüman görevi üstleniyor.

 

KOBİ Danışma Birimi’nden yapılan açıklamada; “KOBİ’lerin küresel rekabette tek başlarına baş edebilmelerinin giderek zorlaştı. Son yıllarda KOBİ’ler varlıklarını sürdürebilmek için çeşitli arayışlar içine girdiler. KOBİ’ler ABD’den Bangladeş’e kadar çok sayıda ülkede bağımsızlıklarını kaybetmeden, “küme” adı verilen toplulukları oluşturdular. Dolayısıyla küresel rekabetin oyuncuları olabildiler. Kümeler, belirli bir alandaki işletmelerin ve kurumların bağımsızlıklarını koruyarak birbirleri ile işbirliği üzerinde yoğunlaşmalarıdır. Kümelenme çalışmaları ülkemizde yeni yeni ilgi görmeye başladı. Bu durumu gören İstanbul Kültür Üniversitesi, bu alanda yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın ilk aşaması olarak The Competitiveness Institute (TCI İspanya) ile bu toplantı düzenleniyor” denildi.

 

Toplantının programı şöyle;

 

13:30 – 14:00 Kayıt

14:00 – 14:15 Açılış Konuşması

Prof.Dr.Güneş GENÇYILMAZ  - İKÜ İİBF Dekanı

 

14:15 – 15:15 Kümelenme Projeleri’nde Türkiye Uygulamaları

Umut ORAN    - TOBB Hazır Giyim Sektörü Meclis Bşk.

Dr.Melih BULU   - URAK Koordinatörü

Dr.Rüştü BOZKURT   - Dünya Gazetesi

Meral SAYIN    - GAP-GİDEM Proje Koordinatörü

 

15:15 – 15:30 Kahve Arası

15:30  - 17:30 Kümelenme Projeleri’nde Avrupa Uygulamaları

Lars EKLUND (İsveç)   - TCI Başkanı

Franziska BLUNCK (İspanya) - TCI Genel Sekreteri

Zorica MARİC (Sırbistan)  - Ekonomi Bakanlığı Bölüm Yöneticisi

Lubos LUKASIK (Çek Cumhuriyeti) - CzechInvest Direktörü

 

17:30 – 18:00 Soru / Cevap