Kapıdan ve internetten satışlara dikkat!

15.03.2007
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, internetten alışverişler ve kapıdan satışlar konusunda mağduriyet yaşanmaması için uğramaması için dikkatli olması ve bilinçli alışveriş yapması gerektiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, 15 Mart Dünya Tüketiciler günü nedeniyle Aliağa’da gazetecilere yaptığı açıklamada; internetten alışverişler ve kapıdan satışlar konusunda mağduriyet yaşanmaması için uğramaması için dikkatli olması ve bilinçli alışveriş yapması gerektiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası’na ve ilçelerdeki Tüketici Hakem Heyetlerine özellikle kapıdan satışlar konusunda bir çok şikayet ulaştığını söyleyen Saka, kapıdan satışları, cep telefon satışları ve internetten alışverişin takip ettiğini söyledi.

KAPIDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Türkiye genelinde kapıdan yapılan satışlarda bir çok tüketici mağduriyeti yaşandığını ve bu tür alışverişin tüketici açısından büyük riskler içerdiğini kaydeden Saka, tüketicilerin kapıdan satışlar yerine her zaman yüz yüze müşteri ilişkisi, garanti, teknik servis ve muhatap bulabileceği yerleşik satış yerlerinden alışveriş yapmasının daha doğru olduğunu belirtti.

Oda olarak Aliağa’da esnafın tüketici hakları konusundaki duyarlılığını arttırmak amacıyla Tüketici hakları ve satıcı sorumluluklarını içeren kitapçıklar dağıtıldığını anımsatan Saka, “Tüketicilerimiz yerleşik esnaftan alışveriş etmesiyle mağduriyet riskini en aza indirirken, esnaf ve ticaret erbabımızın da sorumlulukları ve tüketici hakları konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor.” Dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, ayıplı mal, ayıplı hizmet ve servis hizmetleri konusundaki uyuşmazlıkların büyük bölümünün, Tüketici Hakem heyetlerinde  tüketici lehine çözüme kavuşturulduğunu belirterek, “Ticaret erbabımız, esnafımız tüketici hakları konusunda hassasiyet göstererek, satıcı- müşteri ilişkilerinde iki taraf için de uzun dönemli menfaati gözetmelidir.” Dedi.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞLERE DİKKAT

Aliağa Ticaret Odası başkanı Saka, son yıllarda hızla gelişen internet üzerinden alışverişlerde tüketici hakları açısından çeşitli sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Saka, “Uygulanması henüz yeni olan ve tüketicinin güven konusunda tereddütler taşıdığı internet üzerinden yapılan satışlar tüketicinin yoğun şikayetlerine konu olmaktadır. Tüketicilerimizin  bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir.” Dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Alışveriş sırasında kredi kart bilgilerinin internet ortamında verilmesi, yapılan satışlarda firmaların güvenli ortamı yeterince sağlayamaması gibi sorunlar var. İnternetten alışverişlerde tüketiciler cayma hakkı kullanımını yeteri kadar bilmiyor. Ayrıca satın alınan mal ve hizmet sonrasında yetkili kişi ile yüz yüze iletişimin kurulamadığından internetten alınan mal veya hizmetin ayıplı çıkması durumunda bir çok tüketici mağduriyeti yaşanabiliyor. Bu yüzden internet alışverişlerinde çok dikkat edilmeli ve güvenilir altyapısı olmayan sitelerden alışveriş yapılmamalı” Dedi.

Birleşmiş Milletler 1985 yılında Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi'ni ilan ederken, 15 Mart'ı Dünya Tüketiciler Günü olarak kabul etmişti.