İZELTAŞ'tan, teknik eğitime büyük destek

14.03.2007

İzmir'in en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan İZELTAŞ, Milli Eğitim Bakanlığı ile nitelikli iş gücü sorununun çözümüne yönelik “Eğitimde İşbirliği Protokolü” imzaladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile imzalanan anlaşma ile 3 yıl boyunca 300 meslek lisesinde yaklaşık 15 bin öğrenciye eğitim verilecek ve 7 bin 500 öğrencinin bir yıllık ferdi kaza sigortası yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) gerçekleştirilen "Eğitimde İşbirliği Protokolü imza töreninde ilk olarak MEB Teknik Eğitim Genel Müdürü Hüseyin Acar konuştu. Teknik eğitimin önemine değinen Acar, bu güne kadar 82 kuruluşla işbirliği anlaşması yapıldığını belirterek, İZELTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a teşekkür etti. Acar'ın konuşmasının ardından İZELTAŞ'ı tanıtan kısa bir film izlendi.

TÜRK MUCİZESİ

Film gösterisinin bitiminde söz alan İZELTAŞ Yönetim Kurulu ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, "1968 yılında Türkiye'de toplu iğne bile yapılmadığı bir süreçte babam beraberindeki müteşebbislerle el aletleri üreten bir fabrika kurmak için Almanya'ya inceleme yapmaya gitmiş. Almanlar babama, 'Siz Türkiye'de domates üretin, el aletlerini de bizden alın' demiş. Bugün İZELTAŞ, başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesine satış yapıyor. İşte Türk mucizesi budur" dedi.

ARA ELEMAN SORUNU

Türk sanayisinin en büyük sorununun nitelikli iş gücü olduğunu belirten Yorgancılar, bu iş gücünün oluşması için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, nitelikli iş gücünün önemine değinerek, "En modern fabrikaları da yapsanız, nitelikli eleman yoksa, çalıştıracak insan bulamazsınız. Bugün yaşanan işsizliğin nedeni nitelikli ara eleman olmamasıdır. Herkes beyaz yakalı kalem efendisi olmak istiyor ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bunun çözümü için bu protokolü imzalıyoruz" diye konuştu.

Teknik eğitimde sanayinin ihtiyacının gözetilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Çelik şunları söyledi: "Sektörün önceliklerini ve ihtiyacını gözeterek bir mesleki eğitim verilmezse bu eğitim boşa kürek çekmektir. Bugün sanayiye teorik eğitimi almış ve bu eğitimi, becerisiyle pratiğe dönüştürerek sektörün ihtiyacını karşılayan ara elemanlar lazım. İzeltaş ile imzaladığımız protokolle 300 okulumuzun donanımı sağlanacak ve öğretmen ile öğrencilerin eğitiminde işbirliği yapılacak" dedi.

EŞİ BENZERİ YOK

İzeltaş ile yapılan protokolden memnuniyetini dile getiren Bakan Çelik, "Ender, eşi benzeri olmayan demektir. Bizim Ender beyin de eşi benzeri yok. Firmasının eğitime destek vermesi, takdir edilmesi gereken bir olay. Sizinle işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Konuşmaların ardından anlaşma imzalandı.

YERLİ SERMAYE

Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli sermaye ile el aletleri üreten firması olan İzeltaş, proje için 100 bin YTL kaynak ayırdı. Yıllardır yaptığı çalışmalarla her zaman eğitimin yanında olan İzeltaş, sektörde kuruluşunun 40'ıncı yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı teknik liselere yönelik yeni bir projeye imza attı. İmzalanan protokolle İzeltaş, 300 teknik okulda eğitim gören 2 bin öğrenciye el aletlerinin doğru kullanımına yönelik eğitim verilecek. Öğretmenlere de aynı konuda eğitici seminerler verecek. Yine proje kapsamında 300 okula el aletleri çeşitleri ve takım panoları hediye edilecek ve bu okullarda okuyan 7 bin 500 öğrenciye ferdi kaza sigortası yapılacak.

ANLAŞMA ÇERÇEVESİNDE NELER YAPILACAK?

* Proje Türkiye'deki 300 meslek lisesini kapsıyor.

* Yaklaşık 15 bin öğrenciye eğitim verilecek.

* 7 bin 500 öğrenciye ferdi kaza sigortası yapılacak.

* Proje için 100 bin YTL'lik kaynak ayrıldı.

* Öğrencilere el aletlerinin doğru kullanımı ile ilgili seminerler verilecek.

* Okullara eğitim panoları dağıtılacak.

* Broşür ve kataloglar bastırılarak dağıtılacak.

* Laboratuarlar yenilenecek.

* El aletleri ihtiyaçları karşılanacak.

* Branş öğretmenlerine eğitimi verilecek.

* Öğrencilere staj ve iş imkanı sağlanacak.

* Proje; Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve İzeltaş tarafından yürütülecek.