Kredi Kartında yeni dönem başladı

11.03.2007
  •  A 
Kart çıkaran kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitlerini artıramayacak ve talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremeyecek

Bir kişinin sahip olduğu tüm kredi kartlarının toplam limiti ilk yıl için aylık ortalama net gelirinin iki, ikinci yıl için ise dört katını aşamayacak. Bankalar talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayanlara kart gönderemeyecek

 

Kart çıkaran kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitlerini artıramayacak ve talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremeyecek. Banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına, kullanımına ve kartlı ödemeler sisteminde yer alan kuruluşların faaliyet esaslarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği' Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Banka ve kredi kartlarıyla ilgili yönetmelik 1 Mart 2007'den itibaren yürürlüğe girdi. Kart yönetmeliğinde şu hükümlere yer veriliyor:

 

Sözleşme en az 12 punto olacak: Kart sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak. Sözleşmenin bir örneği, kart hamiline ve varsa kefile verilecek. Kredi kartı sözleşmelerinde yapılacak değişiklikler kart hamiline hesap özetiyle bildirilecek. Faiz artırımı 30 gün önceden kart hamiline bildirilecek. İptali istenen kartla ilgili talep en geç yedi gün içinde yerine getirilecek.

 

Limit otomatik artmayacak

Faiz hesabı insaflı yapılacak: Faiz hesabında, bir hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap özetinin düzenlendiği hesap kesim tarihinden önceki bir tarih itibarıyla faiz yürütülebileceğine ilişkin kayıtlar hükümsüz olacak.

Borcun tümüne faiz uygulaması olmayacak: Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan kısmı için akdi faiz uygulanacak. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.

İstemeyene kart yok: Talepte bulunmadan ve sözleşmesiz kart verilmeyecek. Kredi kartı limiti talep olmadan artırılamayacak. Tüketicinin toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl için ise dört katını aşamayacak. Aylık ortalama net gelir düzeyinin teyit edilememesi durumunda kart hamilinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan edinebileceği toplam limit 1000 YTL olacak.

 

24 saat içinde bildirim şart

Kart sahibinin sorumluluğu 150 YTL. olacak: Banka kartı veya kredi kartının ya da kanunun ilgili maddesinde belirtilen bilgilerin kaybolması veya çalınması halinde kart hamili, kart çıkaran kuruluşa yapacağı bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan 150 YTL. ile sınırlı olmak üzere sorumlu olacak. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmayacak.

 

Kart veren, bilgiyi gizli tutmaktan sorumlu olacak: Kart çıkaran kuruluşlar, edindikleri kişisel bilgileri gizli tutmak, kendi hizmetlerinin pazarlanması dışında başka amaçlarla kullanmamak ve kanunla yetkili kılınan kişi, kurum ve kuruluşlar dışında kalanların bilgilere ulaşmasını engellemek için gereken önlemleri almakla yükümlü olacak.

 

Kart çıkaran kuruluşlar, hesap özeti, kart basımı, kart ihtarnamesi ve ibraname gibi hizmetlerin destek hizmeti alımı yoluyla gerçekleştirilmesi halinde, destek hizmeti kuruluşu tarafından edinilen bilgilerin gizli tutulmasını ve başka amaçlarla kullanılmamasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.

 

32.4 milyon kredi kartı var

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2006 yılında 1 milyar 270 milyonu aşkın alışveriş işlemiyle 98.8 milyar YTL alışveriş cirosu gerçekleştiren Türkiye, 32 milyon 400 bin adet kredi kartıyla Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor.

 

BKM'nin 2006 Faaliyet Raporu'na göre, Türkiye'deki kredi kartı sayısındaki artış kullanımını disiplin altına almaya yönelik düzenlemelere rağmen bir önceki yıla göre yüzde 8 oldu. Avrupa sıralamasında kart sayısına göre üçüncü olan Türkiye, çok önemli bir kart pazarı haline geldi.

 

Taksit, puan uygulamaları gibi birtakım yan avantajlarla kullanıcılar açısından daha da cazip hale gelen kredi kartları, nakit yerine alternatif bir ödeme aracı oldu. Kredi kartlarıyla 2006'da yaklaşık 60 milyon nakit avans işlemi ile de 9.6 milyar YTL'lik nakit avans cirosuna ulaşıldı.

 

Ciroda Avrupa beşincisi

Ciroya göre yapılan sıralamada ise Türkiye, Avrupa'da beşinci sırada bulunuyor. Bu da, Türkiye'nin yine önemli bir kart pazarı olarak algılanmasına neden oluyor.