8. Ege Zirvesi Girit'te Yapılacak

06.03.2007
Rodos'da Bir Araya Gelen Türk ve Yunan Oda Başkanları, 8. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Odaları Ekonomi Zirvesi'nin 15-16 Haziran 2007 Tarihlerinde Yunanistan'da Yapılmasına Karar Verdi.

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda Bir Araya Gelen Türk ve Yunan Oda Başkanları, 8. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Odaları Ekonomi Zirvesi'nin 15-16 Haziran 2007 Tarihlerinde Yunanistan'da Yapılmasına Karar Verdi.

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda bir araya gelen Türk ve Yunan oda başkanları, 8. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Odaları Ekonomi Zirvesi'nin 15-16 Haziran 2007 tarihlerinde Yunanistan'da yapılmasına karar verdi.

Geçtiğimiz yıl Marmaris ve Rodos'ta yapılan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları 7. Ekonomi Zirvesi'nde kurulması kararlaştırılan Çalışma Komitesi'nin ilk toplantısı, 24 Şubat 2007 Cumartesi günü Oniki Adalar Ticaret Odası ev sahipliğinde Rodos'ta yapıldı. Toplantıya İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, Bergama Ticaret Odası Başkanı Ali İhsan Süter, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Fethiye Ticaret Odası Başkanı Akif Arıcan ile Yunanistan'dan Oniki Adalar Ticaret Odası Başkanı Georgios Hacımarkos, Midilli Ticaret Odası Başkanı Yorgos Orfanos, Hanya Ticaret Odası Başkanı Evangelos Spanoudakis ile Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos katıldı.

Toplantının ardından bilgi veren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son derece başarılı geçen çalışma toplantısında bir sonraki zirvenin yeri, konusu, iki ülke arasındaki işbirliğinin nasıl arttırılabileceği konusunda görüştüklerini belirtti. Demirtaş, oda olarak 16 öneri getirdiklerini, bunların tamamına yakınının kabul edildiğini, diğer oda başkanlarının da önerilerini aktardıklarını, böylece ortak konuların belirlendiğini söyledi. Zirvenin ana konularının turizm, ulaşım ve iki ülkenin ortaklaşa AB fonlarından yararlanması üzerine olduğunu belirten Demirtaş, "Taşımacılık kara, hava ve deniz olmak üzere üç alt başlık temelinde görüşülecek. Özellikle kara taşımacılığı iki ülke için de büyük önem taşıyor. Yunanistan her yıl yaklaşık 40 bin TIR'a izin veriyor. İzmir'de uluslararası nakliyat yapan 20 şirketin ortak bir şirket kurduğunu ve bundan böyle İzmir-Sakız arasında Ro-Ro çalıştıracağını, TIR'ların bundan sonra İtalya'ya değil Yunanistan'a geçirileceğini ifade ettik. Yunanlı başkanlar bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladılar" dedi.

"EN ÇOK TURİZM KONUŞULDU"

Zirvede en çok konuşulan konulardan birisinin turizm olduğunu kaydeden Demirtaş, "Bugün Marmaris-Rodos, Çeşme-Sakız, Ayvalık-Midilli, Kuşadası-Samos arasında feribot seferleri yapılıyor ve Nisan 2007'den itibaren de Foça-Midilli arasında feribot seferlerine başlanacak. Ancak bu sayının arttırılması gerektiğini iki taraf da kabul ediyor. Vize sorunu, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu'nun çabalarıyla büyük oranda çözüldü. Özellikle tur operatörlerini bir araya getirerek, işbirliğini teşvik etmemiz gerekiyor. Her iki ülkeden ortak programlar düzenleyen başarılı tur operatörlerinin konuşmacı olarak zirveye katılmalarını kararlaştırdık" diye konuştu.

Bundan sonra her iki ülkenin karşılıklı olarak AB fonlarından yararlanmasının da zirvede ana başlık olacak konulardan biri olduğunu belirten Demirtaş, AB fonlarından yararlanabilecek başlıca projelerin Ege Denizi'nde balık varlığının korunması, Ege Bölgesi'nde yaz aylarında sıkça yaşanan orman yangınlarına müdahale edilmesi amacıyla orman havuzları ve ortak kurulacak helikopter filosu, gıda ihracatında büyük bir sorun olan denetim laboratuarlarının Ege Bölgesi'nde kurulması, Ege Bölgesi'nde Türk ve Yunan halkları için önem arz eden kültürel eserlerin karşılıklı restorasyonu ile Türk ve Yunanlı sanatçıların kültürel projelerde bir araya getirilmesi olduğunu söyledi.

"EXPO'YA TAM DESTEK"

Bir sonraki zirve için dile getirdikleri 16 öneriden en önemlilerinden birisinin de EXPO olduğunu ifade eden Demirtaş, "Yunanistan'ın Türkiye'ye oy vermekle kalmayıp aynı zamanda kulis yapmasını da istedik" dedi. Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos'un Yunanistan'ın Türkiye için kulis yapması önerisinin sadece Yunan Ticaret Odaları'nı değil aynı zamanda devleti de ilgilendiren bir konu olduğunu, bu nedenle konuyu Yunan hükümetine aktaracağını ve gelişmeleri takip ederek bilgi vereceğini belirten Demirtaş, "Ayrıca dostumuz Koutsikos bu konuyu Nisan 2007'de Yunanistan Ticaret Odaları Genel Kurulu'nda gündeme getirerek, oda başkanlarından destek isteyeceğini bizlere söyledi" dedi.

Haziran ayında Girit'te yapılacak zirvede gündeme alınacak diğer konular arasında Ege Mutfağı'nın tüm dünyaya tanıtılması, Yunan adalarının enerji ve su ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılaması ve yat turizminin geliştirilmesi için ortak çalışma yapılması da yer alacak. Toplantıda ayrıca ele alınacak konuların ve önerilecek çözümlerin daha etkili sonuçlara yol açması için her iki taraftan ilgili bakanların çağırılmasının faydalı olacağı konusunda karar alındı. Buna göre toplantıya, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları, Turizm Bakanları, Ulaştırma Bakanları, Yunanistan'ın Denizcilik Bakanı, AB fonlarıyla ilgili olarak da T.C. Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan'ın davet edilmesi kararlaştırıldı.