Ekmek Üreticilerine Tarife Uyarısı

26.02.2007
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Oda’nın, ilçede 200 gram ekmeğin azami 35 kuruştan satılmasına yönelik karar aldığını hatırlatarak, ekmek üreticilerinin azami fiyat tariflerine uymasını istedi.

200 gram Ekmeğin azami fiyatının oda meclisi tarafından 35 kuruş olarak belirlendiğini ve bunun 16 şubatta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Aliağa Ticaret Odası  Başkanı Saka, “Odamız tarafından İlçemizde 200 gram ekmeğin azami 35 kuruştan satılabileceğine dair 16 Şubat 2007 tarihinde karar alınmıştır.  Bu karara göre; Ekmek üreticilerimiz, 200 gram ekmeği azami 35 kuruş olmak üzere serbest fiyattan satabilir. Bu konuda ekmek üreticileri, üretim maliyetleri ve piyasa rekabet koşulları çerçevesinde 200 gram ekmek için en fazla 35 kuruş olmak üzere bir fiyat belirleyip serbestçe satabilecek” Dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Kararın, yürürlüğe girmesinin ardından “Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal Ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında” Yönetmelik gereği Aliağa Kaymakamlığı, Aliağa Belediyesi ve Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na yazı ile bildirildiğini ifade ederek, “Aliağa’da  200 Gram ekmeğin azami 35 kuruştan satılması yönündeki Yönetim Kurulu kararı ve bununla ilgili hazırlanan “Fiyat Tarifeleri” 19.02.2007 tarihinde odamıza kayıtlı ekmek üretim faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşlara tebliğ edilmiş olup; yazıda  Satışlarda söz konusu karara riayet edilmesi, üzerinde “200 Gram ekmek 35 kuruş” ibaresi yazılı Tarife çizelgesinin müşterilerin rahatlıkla görebileceği şekilde asılması gerektiği belirtilmiştir.” Dedi.

Ekmek üreticilerinin Türk Gıda Kodeksi, gramaj ve azami fiyat konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Saka “5174 Sayılı kanun ve 15.12.2004 tarih ve 25671 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik hükümleri gereği; hazırlanan tarifelere uyulmadığı takdirde, Odamız tarafından 5174 Sayılı Kanunun 86, 87, 88, 89, 90, 91 ve 92. ve 93. maddelerinde öngörülen hükümler uygulanacaktır. Ekmek Üreticisi üyelerimizin cezai müeyyidelerle karşılaşmaması için, Söz konusu Odamız Kararına, kanun ve yönetmeliklere riayet ederek üretim ve satış yapması gerekmektedir.” Dedi.