Aliağa'da Adrese dayalı kayıtlar sürüyor

21.02.2007
  •  A 
Kaymakam Bulgurlu “Bu Sisteme Kayıt Yaptırmayan Vatandaşlarımız Kamu Hizmetlerinde Vatandaşlık Hak Ve Ödevlerinin Kullanılmasında Sıkıntı Yaşayacak.”

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nca geliştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi projesi Aliağa’da sürüyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 10 yılda bir ´sokağa çıkma yasağı´ ile uygulanan nüfus sayımları tarihe karışacak.

 

“VATANDAŞLIK HAKKINIZI KULLANIN”

Kamu hizmetlerinin etkin planlanması, eşgüdümlü yürütülmesi, yerleşim yerleri bazında temel nüfus bilgilerinin güncel olarak elde edilmesi ve nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağını ortadan kaldırmak amacıyla, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi oluşturulması çalışmalarının Aliağa’da da büyük bir ciddiyetle yürütüldüğünü belirten Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu sisteme kayıt olmanın bir vatandaşlık görevi olduğuna dikkat çekti.

 

Vatandaşlardan İlçede çalışmayı yürüten kamu görevlilerine kolaylık gösterilmesini isteyen Kaymakam Bulgurlu, “Kapı kapı dolaşarak yapılan nüfus sayımları gerek maliyet açısından gerek personel açısından büyük külfet oluşturuyordu. Yeni sistemle nüfus bilgileri güncel olarak tutularak, nüfus hareketleri her an izlenebilecek. Bu sayede MERNİS kayıtlarındaki T.C. Kimlik Numarası’na göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği online bir veri tabanı oluşturulacak” şeklinde konuştu.

 

CEZAİ YAPTIRIMLARA DİKKAT

Uygulamaya başlanan projenin kamu kaynaklarının etkin kullanımı, güncel bilgi ihtiyacının karşılanabilmesi, vatandaşın bürokratik yükünün azaltılması ile zamanlı ve güvenilir istatistik üretme gibi avantajlar sağlayacağını belirten Kaymakam Bulgurlu sisteme kayıt yaptırmayan ve yanlış bilgi veren vatandaşları da uyararak “Sistem kendi içinde vatandaşa, muhtarlara ve kamu kurumlarına yükümlülükler ve çeşitli cezai yaptırımlar da öngörüyor. Yerleşim yeri bilgilerindeki değişiklikleri 20 gün içinde muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya diğer yetkili idareye bildirmeyen vatandaşlar 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar 500 YTL ile cezalandırılacak. Mahallesindeki nüfus hareketlerini her ayın son haftası içinde bildirmeyen ve gerçeğe aykırı beyanda bulunan muhtarlar ile yanlış beyanlara tanıklık edenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşacak.” Dedi.

 

Kaymakam Bulgurlu; “Şu anda mahalle ve köylerimizde bu çalışmaları yürüten görevlilere hane sorumlusu tarafından bilgi verilmesi zorunludur. Görevlilere bilgi vermeyenlere ve gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunanlara da 2 bin 367 YTL idari para cezası kesilecektir” diye konuştu.

 

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Kaymakam Bulgurlu şunları kaydetti: “Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 7 aşamada oluşturuldu. İlk olarak en ücra köylerden şehir merkezine kadar tüm adresler, belirlenen adres standardına göre düzenlendi. Mahalle ayrıntısında tüm cadde, sokak ve binaların iç kapı numaraları da dahil olmak üzere tüm adresler Ulusal Veri Tabanına kaydedildi. Numaralama işlemini belediye sınırlarında belediyeler, bunun dışında kalan alanlarda İl Özel İdaresi gerçekleştirdi. Numaralama çalışması tamamlanan yerlerde TÜİK ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları kontrolün ardından alan uygulamasına geçti. Alan uygulamasında numaralaması biten yerleşim yerlerindeki haneler ziyaret edilerek, vatandaşların T.C. Kimlik Numarası alınacak. Adres ve T.C. Kimlik Numaraları eşleştirilerek doğruluğu kontrol edilecek. Ardından bilgiler muhtarlıklarda askıya alınacak, yanlış veya eksikler düzeltilecek. TÜİK tarafından kurulacak bu sistemin güncel kalabilmesi için İçişleri Bakanlığı´na devredilecek.”

 

“NÜFUS KAĞIDINIZI MEMLEKETİNİZE GÖNDERMEYİN”

Bu sisteme kayıt yaptırmayan vatandaşların kamu hizmetlerinden yararlanma konusunda sıkıntı yaşayacağı uyarısını yapan Kaymakam Bulgurlu, “Vatandaşlarımız mutlaka bulundukları yerlerde bu sisteme kayıt yaptırmalılar. Bir kişi birden fazla yerde de sisteme giriş yaptırabilir ancak en son TC Kimlik numarası sorgulandığında bir kişi olarak karşımıza çıkacak. Sonuç olarak vatandaşın mevcudiyeti en son yazıldığı yerde kalacak. 2007 Haziran ayında bu çalışma bitecek. Nisan ayından sonra da bütün muhtarlıklarda askıya çıkacak. Bütün vatandaşlarımız bilgilerinin doğruluğunu askılardan kontrol etsin. Bu sistem sayesinde bir yerin günübirlik nüfus sayısı da anlık olarak belirlenecek” dedi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nca geliştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi projesinin bazı vatandaşlar tarafından yanlış algılandığına dikkat çeken Kaymakam Bulgurlu, “Bazı vatandaşlarımızın yaşadıkları yerde sisteme dahil olmak yerine memleketlerine nüfus kağıtlarını göndererek memleketlerinin mevcut nüfusunu koruma endişesi yaşadıklarını gözlemliyoruz. Bu sistem hangi adreste kimin oturduğunu tespit etmeye yönelik. Dolayısıyla Eğer vatandaşımız yaşadığı yerde kayıt olmadıysa sağlık hizmetlerinden tutun da belediye hizmetlerine kadar kamu hizmetinden yararlanmada sıkıntı yaşayacak. Örneğin emekli olmuş bir vatandaşımız maaşını sistemdeki bilgileri girilerek çekebilecek” ifadelerinde bulundu. Aliağa Belediye binasının zemin katında TÜİK kayıt bürosu kurulduğuna işaret eden Kaymakam Bulgurlu, Bölgesinde Adrese Dayalı Nüfus Kaydı yapıldığı halde hanesi ziyaret edilmeyen kişilerin bağlı bulundukları muhtarlıklara veya Aliağa Kaymakamlığı bünyesinde kurulan TÜİK kayıt bürosuna şahsen başvurmalarını veya 0232 616 19 80 nolu telefondan 194 dahili çevirerek bilgi almalarını istedi.