TOBB'dan Tanıtım lobisi atağı

16.02.2007

Özel sektörün şemsiye örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Brüksel içinde her türlü lobi faaliyetinin yapılacağı dev bir merkez kurmak için düğmeye bastı. Benzer bir çalışma da New York'ta gerçekleştiriliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ülkenin tanıtımına dönük 'lobicilik'te etkin olmak için adeta seferberlik ilan etti. Son dönemde sözde Ermeni soykırımı tasarısı ve AB müzakere sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türkiye'nin yurtdışı lobi faaliyetlerindeki aksaklıkları dikkate alan TOBB, özel sektürün şemsiye örgütü olarak AB'de ve ABD'de büyük merkezler kurma hazırlıklarını başlattı.

EN BÜYÜK SİVİL ATAK BAŞLIYOR

Hem ticari anlamda ülkeler ile ilişkileri geliştirmek, hem de siyasi konularda hükümetlere yardımcı olmak amacıyla bir süredir sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmaların en büyüğü olacak bu atak, yurtdışında dev ofisler açma adımı ile başlayacak. TOBB bu anlamda ilk çalışmasına AB çevrelerindeki etkinliğini artırmak için Brüksel ofisini büyüterek başlayacak. Bu doğrultuda yönetim kurulunun üç önemli üyesini Brüksel'e gönderen TOBB dev bir merkez açmak için bina arayışına girdi. Yapılan çalışmalar sonucunda 6-7 alternatif ortaya çıktı. Bu alternatifleri değerlendirmeye alan TOBB yönetimi, dev merkezde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), TOBB-ETÜ, TEPAV, İKV gibi kuruluşlara da yer verecek.

TÜRKİYE SERGİSİ

Ayrıca Türkiye'nin tanıtımı için Brüksel'de sürekli sergiler ve mini fuarların yer alacağı binada lobi faaliyetleri, düzenlenecek toplantılarla sürekli hale getirilecek. Yeni bina satın alındıktan sonra Brüksel'de çalışan sayısı artırılıp 30 kişilik lobi timi oluşturulacak. TOBB'un dış atağının ikinci ayağı New York'ta gerçekleşecek. ABD'nin en önemli kenti olan New York'ta Türkevi'nin yıkılıp, yeniden inşası için de Dışişleri Bakanlığı ile protokol imzaladı. 1977’de satın alınan ve tamamı Türkiye Cumhuriyeti'ne ait 11 katlı Türkevi'nde başkonsolosluk ve bağlı ataşelikler, Birleşmiş Milletler nezrinde Türkiye Daimi Temsilciliği, KKTC ve Merkez Bankası New York Temsilciliği ofisleri yer alıyor. Bina yeniden yapılandırıldıktan sonra TOBB'un da ofisi olacak. Türkevi'nde kurulması planlanan ofis ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 'tik tak' dediği ticaret takımları için ilk adım atılacak. Binanın iki yılda bitirilmesi hedefleniyor.

BİRLİK’TEN YARDIM İSTEDİ

Türkiye'nin Brüksel'deki Daimi Temsilciliği yeni bir binaya taşımak istediği öğrenildi. Devlet Bakanı Ali Babacan, daimi temsilcilik için 150 metrekarelik yeni bir bina arıyor. Babacan, konuyla ilgili olarak TOBB'dan yardım istedi. Babacan'ın Brüksel'de bina almak için araştırma yapan TOBB'a "Siz araştırma yaptınız, bize de yardımcı olun, daimi temsilciliğe uygun bina varsa bizi haberdar edin" dediği belirtildi.

BRÜKSEL MESKEN TUTULDU

İş dünyasının ve diğer alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının başta Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel olmak üzere önemli merkezlerde temsilcilikleri bulunuyor. TÜSİAD’ın Brüksel'deki ofisinin başında Bahadır Kaleağası, Washington'da ise Abdullah Akyüz var. Brüksel'de temsilcilikleri bulunan diğer kuruluşlar ise İstanbul Tekstil ve İhracatçı Birlikleri, Türkiye Genç İşadamları Derneği ve TUSKON... Bu arada yine TOBB'un öncülüğünde, TÜBİTAK, KOSGEB ile TESK’in kurduğu TUR&BO Brüksel'de faaliyet gösteriyor.

Celal TOPRAK / Bugün gazetesi